HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin ciddi bir dönemden geçtiğini belirterek "Türkiye, tarihsel bir alt üst oluş ve yeni kırılmalardan geçiyor. Sadece seçimlerle ilgili bir süreç değil. Bununla beraber sorunlarını iç dinamikleriyle çözme gücüne sahip bir ülkeyiz" dedi.
Avrupa Konseyi temasları kapsamında Birleşik Sol Grup'un (UEL) toplantısına katılan Demirtaş, toplantı öncesi karşılaştığı MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ile tokalaşarak bir süre sohbet etti.
Demirtaş, toplantıdaki konuşmasında, HDP olarak değişimin bütün toplumun yararına olması için uğraştıklarına işaret ederek "AKP ise değişimin yönünün toplumun çıkarından çok kendi çıkarlarına olması için çaba sarf ediyor. Türkiye'yi götürmek istediği yer bizim açımızdan çok aydınlık görünmüyor" diye konuştu.
Türkiye'nin ciddi bir dönemden geçtiğini belirten Demirtaş, "Türkiye, tarihsel bir alt üst oluş ve yeni kırılmalardan geçiyor. Sadece seçimlerle ilgili bir süreç değil. Bununla beraber sorunlarını iç dinamikleriyle çözme gücüne sahip bir ülkeyiz" ifadesini kullandı.
"ERDOĞAN'IN ŞU ANDA YAPTIĞI HİÇ BİR ŞEY TÜRKİYE'NİN YARARINA DEĞİL"
Selahattin Demirtaş, demokratik değişimin kapsayıcı olması gerektiğini vurgulayarak "Bütün devlet mekanizmalarının, rejimin, siyaset anlayışının, medya ve yargı alanının tamamının çoğulcu demokrasiye uygun yeniden organize edilmesi gerekiyor" dedi.
Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:
"Sayın Erdoğan daha çok kendi şahsında bütünleşmiş bir tek adam rejimi, belki adına diktatörlük diyebileceğimiz bir tek adam rejimi inşa etmeye ve kurmaya çalışıyor. Herkesi ülkenin düşmanı ve tehdidi olarak görmeye başladı ve bu şekilde lanse ediyor. Partimizin son seçimlerde ortaya koyduğu başarıyla birlikte artık AKP'nin tek başına iktidar gücünü yitirmesi bu açıdan onu çok öfkelendirdi ve bu seçim sonuçlarını tanımadığını, kabul etmediğini ilan etti aslında. Şu anda yaptığı hiçbir şeyin Türkiye'nin yararına ve çıkarına olduğunu düşünmüyoruz."
"CHP-HDP DEĞİL BARIŞ BLOĞU"
Milletvekili genel seçiminde "savaş" ve "barış bloku"nun seçmenin karşısına çıkacağını belirten Demirtaş, barış isteyen her toplumsal grubun barış blokuna dahil olabileceğini söyledi.
Demirtaş şöyle konuştu:
"CHP, parlamento dışındaki siyasi gruplar, emek örgütleri sendikalar, meslek grupları kadın hareketleri, çevre hareketleri, evladını yitirmiş insanlar, şehit aileleri, savaşın durmasını isteyen herkes barış blokudur aslında. Biz şunu arzuluyoruz 1 Kasım'da barış bloku güçlü çıkmalı ve alternatif bir hükümet oluşturabilecek potansiyele ulaşmalıdır."
Türkiye toplumunun 1 Kasım'da barış isteyenlerden yana tavır koyması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti:
"Barış isteyenlerin hükümet kurabileceği alternatif bir demokratik seçeneği ortaya çıkarabilmeli diye düşünüyorum. Bunu bir CHP-HDP ittifakı veya CHP-HDP bloku olarak ifade etmekten çok barış, demokrasi ve özgürlükten yana bir blok olarak ifade etmeyi doğru görüyorum."