İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından, kadınların iş dünyasında, daha etkin ve görünür olması, üst düzey yönetici pozisyonlarında temsiliyetinin artırılması amacıyla "DEİK Kadın Platformu" hayata geçirildi.
DEİK Merkezi'nde gerçekleştirilen platformun tanıtım törenine, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi ve DEİK Kadın Platformu Başkanı Ebru Özdemir ile iş insanları katıldı.
Nail Olpak, burada yaptığı konuşmada, DEİK olarak, 39 yıldır "ticari diplomasi" mottosuyla Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütmek amacıyla faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kurucu kuruluşları sayesinde diğer STK'lere göre biraz farklılaştıklarını ifade eden Olpak, dünyanın hemen hemen her noktasına 152 iş konseyi aracılığıyla ulaşabildiklerini anlattı.
DEİK'in hem yönetim kurulu seviyesinde, hem de iş konseyi başkanları ve yönetimleri seviyesinde kadın temsilinin yüksek olduğu kurumlardan birisi olduğunu vurgulayan Olpak, "Yönetim kurulunda 3 kadın üyemiz bulunuyor. DEİK personelimizin yüzde 42’si kadından oluşuyor. Ocak ayında gerçekleştirdiğimiz DEİK İş Konseyleri 2023 Yılı Seçimli Olağan Genel Kurulları’nda 12 kadın iş konseyi başkanımız seçildi. Bu rakam daha önce 18'di." diye konuştu.
Olpak, yürütme kurullarında kadın üyelerin sayısını artırmak istediklerini, mevcut kadın üyelerin çevrelerinde platformu tanıtması gerektiğini ifade ederek, DEİK'te kadınlara negatif bir ayrımcılık olmadığını, pozitif ayrımcılık için yapılması gereken ilaveleri de platformla birlikte değerlendireceklerini belirtti.
Ekonomi, siyaset ve ticaretin tek yönlü olarak ilerlemediğine dikkati çeken Olpak, "Eskiden biz fizibiliteler yaptığımızda kar-zarar gibi durumlara bakardık. Bugün, birçok sosyal ve çevre etkisiyle bakıyoruz. Yeşil ve dijital dönüşümden bahsediyoruz. Bütün bunların olduğu yerde elbette kadınların rolü çok fazla, tartışmaya hiç gerek yok." ifadelerini kullandı.
Olpak, 2008 küresel finans krizinin iş dünyası açısından çok önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde de kadınların rolünün ne olduğunu görüyoruz. Hayatımızın her noktasında bize destek veren değerli kadınlarımızın yönetim kurulumuz olarak biz destekçiyiz. Ama bu destek yeterli değil, o desteğin aktifleştirilmesini kim ortaya koyacak? Yönetim prensibim şöyle, insanlara sorumluluklarını ve yetkilerini eşit bir şekilde vermemiz lazım. Eğer siz sorumluluk verir, yetki vermezseniz ondan sonuç alamayız. Biz kadın platformumuza sorumlulukları ölçüsünde yetki veriyoruz, önleri açık. Kadınlar annemiz, eşimiz, kızımız, kız kardeşimiz... Kadınların bizimle iş hayatında daha fazla beraber olmaması için hiçbir engel bulunmuyor."
- "Bizim için her alanda 'yüzde 50' kritik eşik"
DEİK Kadın Platformu Başkanı Ebru Özdemir de platform kurulması için uzun bir süredir üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Kadınların iş dünyasında, daha etkin ve daha görünür olması, üst düzey yönetici pozisyonlarında temsiliyetinin artırılması amacıyla DEİK Kadın Platformu'nu kurduk." dedi.
DEİK Kadın Platformu ile önemli bir adım attıklarını ifade eden Özdemir, DEİK bünyesinde, her düzeyde DEİK üyesi, iş konseyi yürütme kurulu üyesi, yürütme kurulu başkan ve başkan yardımcısı kadınların temsiliyetinin artırılmasının bir numaralı öncelikleri olduğunu vurguladı.
Her iş konseyi yürütme kurulunda en az bir kadın üyenin yer almasını zorunlu kıldık
Özdemir, DEİK’te temsilci sayısı 5’in üzerinde olan üye şirketler için 1, temsilci sayısı 10’un üzerinde olan üye şirketler için 2 üst düzey kadın yönetici dahil etmeleri halinde ilgili iş konseyi üyelik aidatının 1 yıl süresince alınmamasına karar verdiklerini ifade ederek, "Bizim için her alanda 'yüzde 50' kritik eşik. Bu seviyeye gelene kadar, kadınları savunmamız ve desteklememiz gerekiyor." diye konuştu.