Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye'yi 90 milyon euro tazminat ödemeye mahkum etti. Buna göre Türkiye'nin 30 milyon eurosu Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaybolanların ailelerine, 60 milyon eurosu da Kuzey Kıbrıs'taki Karpaz Yarımadası'nda yaşayan Rumlar'a ödemesine karar verildi.
AİHM'in Kıbrıs kararı öncesinde Davutoğlu açıklama yapmıştı. Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada "Kararın yok hükmünde olacağını" söylemişti.
DAVUTOĞLU: BİZİ BAĞLAMAZ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kararın açıklanmasından önce yaptığı açıklamada, "Uluslararası hukuk bağlamında ne bağlayıcıdır ne de bizim açımızdan kıymet ifade eder" demişti. 'Birleşmiş Miller(BM) Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi'nin Sheraton Otel'deki 'Kudüs' konulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Davutoğlu, "Bu dava, 10 yıl sonra tekrar gündeme getirildi. Kesinlikle uluslararası hukuk bağlamında ne bağlayıcıdır ne de bizim açımızdan kıymet ifade eder. Hukuk açısından sakıncalarının olmasının yanında zamanlaması yanlıştır. Çıkması durumunda tabii bu karar. Tam Kıbrıs'ta kapsamlı barış kapsamında müzakereler ivme kazanmışken Türkiye'nin öncülüğünde bir süreç başlamışken, kapsamlı müzakerelerin psikolojik açısından doğru olmamıştır. Bu karar alınacak olursa, bu Kıbrıs Barış Müzakereleri konusunda da şu ana kadar oluşan psikolojik atmosfere uyumlu değil" diye konuşmuştu.
KARPAZ'DAKİ 715 RUM'A 60 MİLYON
Bilindiği üzere Kuzey Kıbrıs'ta yer alan Karpaz Yarımadası'nda yalnızca 715 Rum yaşıyor. AİHM'in kararına göre 60 milyon EURO, 715 Rum'a verilcek.
KATLİAMLARA SESSİZ KALAN AVRUPA
Türkiye'nin Kıbrıs'a harekat düzenlemesinin öncesinde, Rumlar'ın bölgedeki Türkler'e yönelik katliamlar yaptığı arşivdeki belgelerle ispatlı. Avrupa ve dünyanın birçok ülkesi, Kıbrıs'ta Türkler'e yönelik katliamlara sessiz kalmış, Türkiye de bu katliamların önüne geçebilmek için barış harekatı düzenlemişti.