Ergenekon'un en önemli eylemi olarak kayıtlara geçen Danıştay saldırısındaki örgüt bağını inkar eden ulusalcı yapılanma, keşif görüntülerinin silindiğini ortaya koyan TÜBİTAK raporunu sulandırmak için harekete geçti. Raporu görmezden gelenler azmettirici dedikleri emekli imamı yeniden gündeme getirdi.
Ergenekon sanıklarıyla ilişkisi ortaya çıkan HSYK Üyesi Ertosun'un raporu küçümseyen sözlerinin ardından dün avukat Vural Ergül, kurtarılan görüntülerin İstanbul'da bir müzeye ait olduğunu ileri sürerek yanlış haddiskin incelendiğini iddia etti. Kanıtları sunduğunu söyleyen Ergül'ü mahkeme doğrulamadı.
Ergenekon'un yakın tarihteki en önemli eylemi olduğu ileri sürülen Danıştay saldırısındaki örgüt bağı deşifre oldukça ulusalcı çevreler paniklemeye başladı. Tetikçi Alparslan Aslan'ın Danıştay binasındaki keşif görüntülerinin bulunduğu OYAK Güvenlik'e ait harddiskin çalıştığını ve dosyaların silindiğini ortaya koyan TÜBİTAK raporunu sulandırmak için harekete geçti.
İLK BULANDIRMA ERTOSUN'DAN
TÜBİTAK raporuna ilk itiraz Ergenekon sanıklarıyla ilişkisi ortaya çıkan HSYK üyesi Ertosun'dan geldi. Rapor için 'çok önemli değil' ifadesini kullanan Ertosun, "Bilirkişi kararı hakimi bağlamaz. Başka bilirkişi başka bir şey söyleyebilir. TÜBİTAK'ın bilirkişi raporu üzerinde yorum yapmayın, acele etmeyin" dedi. TÜBİTAK raporunu görmezden gelen bazı gazeteler ise Ertosun'un açıklamasından sonra Danıştay saldırısının hemen ardından yürüttükleri, saldırıyı türbana bağlayan yayın politikasını devreye soktu.
YENİDEN EMEKLİ İMAM
Kamera kayıtlarının silinmesini dikkatle bakmayanın göremeyeceği şekilde oldukça küçük bir haberle geçiştiren bazı gazeteler, Danıştay saldırısını muhafazakar kesimin üzerine yıkma çabasını sürdürdü. Tetikçi Alparslan Aslan'ın saldırı öncesi Süleyman Esen, Kemalettin Gülen ve emekli imam Salih Kunter gibi isimlerle görüştüğü ve bu görüşmelerin sorgulanmadığını haberleştiren bazı gazeteler, saldırıyı türbana bağlayan yayınlarına geri döndü. Haberlerde tetikçi Aslan ve iki ismin emekli imam Salih Kunter'le telefon görüşmelerinin sorgulanmadığına yer verdi.
Danıştay davasını sulandırma çabasında dün sıra Ergenekon sanığı Sevgi Erenerol ve Vedat Yenerer gibi isimlerin avukatı Vural Ergül'deydi.
TÜBİTAK RAPORU İÇİN ADLİYEYE GELDİ
Ergenekon davası boyunca gündem değiştirmeye yönelik yaptığı açıklamalarla tanınan Avukat Ergül, TÜBİTAK bilirkişisinin incelediği harddiskin Danıştay'a ait olmadığını iddia etti. TÜBİTAK'ın otomatize silme işlemine tabi tutulduğunu tespit ettiği OYAK'a ait hard diskten kurtardığı görüntülerin de Danıştay binasına ait olmadığını ileri sürdü.
'GÖRÜNTÜLER İSTANBUL'DAN' İDDİASI
Avukat Ergül, TÜBİTAK'ın kurtardığı kayıtlardaki büyük sergi salonu, orta fuaye, Biletix ve cehennem merdivenleri gibi görüntülerin İstanbul Modern'e ait olduğunu iddia etti. İstanbul Modern'in güvenliğini de OYAK Güvenlik şirketinin sağladığını ifade eden Ergül, şöyle konuştu: "Görüntüler İstanbul Modern'e ait. Firma arıza haberini aldıktan sonra oraya başka bir hard disk takıyor. Bunun içinde elindeki başka bir hard diski üzerindeki görüntüleri silerek kullanıyor. Biletix, orta fuaye, cehennem merdiveni, fotoğraf salonu gibi yerler İstanbul Modern'in içinde. Buranın güvenlik kamerası sistemini de OYAK güvenlik kurmuş." Ergül, bu aşamada akla 'Danıştay binasına ait orijinal hard disk nerede' sorusunun geldiğini belirterek "Güvenlik firmasının kadar soruşturmayı yürüten Ankara terörle mücadele şubesinin de sorumluluğu vardır bu göz ardı edilmemelidir" dedi.
AVUKATIN BEYAN ÇELİŞKİSİ
Beşiktaş Adliyesi'ne gelen Vural Ergül, Danıştay kayıtlarının sahte olduğu iddiasını ortaya atmasının ardından konuyla ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne beyanda bulunacağını söyledi. Fakat mahkeme, Avukat Ergül'ün başvuruda bulunduğunu doğrulamadı.
Harddisk Danıştay'dan önce başka yerde kullanıldı
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce TÜBİTAK'a gönderilen ve arızalı olduğu açıklanan hard diskin orijinal olup olmadığının belirlenemediği ise açıkça yazılıyor. Raporda, silinmiş olan ancak özel bir yöntemle geri döndürülen görüntülerin bir bölümünün, Danıştay'a güvenlik sisteminin kurulduğu 23 Aralık 2005 öncesine ait olduğu belirtiliyor. Raporda bu durumun, harddiskin başka bir yerde kullanılmış olduğuna işaret ettği belirtiliyor. TÜBİTAK raporunda harddisteki görüntüler ile OYAK Güvenlik'in DVD ile verdiği görüntüler örtüştüğü belirtiliyor. DVD içerisinde bu saldırıdan sonra çekilmiş görüntüler olduğu belirtilerek şöyle deniliyor: "Hardiskin 16.05.2006 tarihinde Danıştay'dan firma tarafından geri alındığı tutanaklarda ifade edilmiştir. Verilen DVD içerisinde bu tarihten sonraki tarihler olan 22.05.2006 ve 06.06.2006 günlerine ait de kayıtlar bulunmuştur.
Gözler yeniden OYAK Güvenlik'te
Danıştay harddiskinin orijinal olmadığı iddası gözleri bir kez daha OYAK Güvenlik'e çevirdi. Saldırıdan bir gün önceki görüntülerin bulunduğu harddisk için 'arızalı' açıklaması doğru çıkmayan şirketin, 'yanlış harddisk' incelendi iddiasına da sessiz kalması dikkat çekti. Savcılığa orijinal harddiskin gönderilmediği ortaya çıkarsa, saldırıyı perdelemeye yönelik girişimlerin daha vahim boyutta olduğu kanıtlanmış olacak. Y.ŞAFAK