Danimarka Çevre İdaresi (Miljøstyrelsen) Müslümanları namaza çağırmak amacıyla okunan ezanın toplum tarafından kabul edilebilir sesler arasında olduğuna hükmetti. Bu karar, Danimarka'da ezanla ilgili yeni bir tartışmanın başlatılmasına neden oldu.
Yaklaşık 300 bin Müslümanın yaşadığı Danimarka'da İslami kültüre ait birçok özellik ülke yavaş yavaş ülke gündemine gelmeye başladı. Özellikle Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Müslümanlar ve İslam haberlerde daha sık yer almaya başladı. Bunun son örneği ülkede bir süredir devam eden ezan tartışmasıyla yaşanıyor. Arhus şehrinde yapılması planlanan minareli bir camiden sesli bir şekilde ezan okunacağı haberlerinin yayılması bölgede yaşayan Danimarkalıları harekete geçirdi. Danimarka Çevre İdaresine başvuran Danimarkalılar cami tamamlanmadan önce bu konuda bir kural getirilmesini ve ezanın sesli olarak okunmasının önüne geçilmesini istedi. Ancak Danimarka Çevre İdaresi öezanı sesli okumakta herhangi bir sakınca olmadığına karar verdi.
Müslümanların namaza çağrılması için kullanılan ezan sesini Danimarka toplumu için 'kabul edilebilir' olarak tanımlayan Danimarka Çevre İdaresi ezanın sesli okunmasını engellemek için bir düzenleme yapmalarının mümkün olmadığını belirtti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çevre İdaresinden Jesper Mogensen, "Bazı aktiviteler toplum tarafından kabul edilebilir sesler sınıfında oldukları için Çevre İdaresi olarak bu konularda bir düzenleme yapmamız mümkün değil." dedi. Çevre İdaresi olarak toplumu rahatsız edecek gürültüleri engellemek için çalıştıklarının altını çizen Jesper Mogensen, "Bunu dini topluluklarımıza ayrımcılık yapmak için kullanamayız." dedi.
Bütün tartışmalara rağmen Danimarka'da henüz hiçbir cami ezanı dışarıya ses verecek şekilde hoparlörle okumuyor. Dolayısıyla ülkenin hiçbir yerinde cami dışında ezan sesi duyulmuyor. Buna rağmen Danimarka'da İslam'a mesafeli yaklaşan birçok kişi bu açıklamanın ardından Çevre İdaresine yüklendi. Ülkede yaşayan yaklaşık 300 bin Müslüman ise olan bitene anlam veremiyor. Danimarka'da ezanın zaten sesli bir şekilde okunmadığını dile getiren Müslüman kanaat önderleri ezanla ilgili yapay bir gündemin oluşturulmaya çalışıldığını savunuyor.