Damlama ile kuraklığın önüne geçilebilir

"Damlama sulama sistemi ile kuraklığın önüne geçilebilir"

Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, kuraklığın tarım alanlarında büyük sorunlara sebep olduğunu belirterek, en acil önlemin mevcut su kaynaklarının aktif kullanımı sağlamak ve damlama sulama yöntemine geçmek olduğu söyledi.

İklim değişimlerinden kaynaklanan kuraklık zararı için çalışmalarını ara vermeden sürdüren Tanrıver, "Acilen damla sulama sistemi kurulmalı ve toprağın çatlamasına izin verilmemelidir." diye çiftçileri uyardı.

Dünyada ve Türkiye'de özellikle küresel ısınma ve suyun bilinçsiz kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kuraklık tehlikesine karşı çeşitli tedbirler gündeme getirilirken, Beta sulama ve fidancılık yetkilisi Dr. Emine Tanrıver'in Ziraat Mühendisi Vecdi Sever ile yaptığı araştırma ve çalışma sonuçları tasarruf önlemlerini de beraberinde getirdi.

Bitki doktoru Emine Tanrıver, damlama sulamanın su tasarrufu sağlaması ve bitkinin suyu alımı kolaylaştırması yönünden diğer yöntemlere göre daha avantajlı olduğu söyledi. Kuraklık zararına dikkat çeken Ziraat Mühendisi Dr. Tanrıver, Türkiye'de yaşanan yüksek sıcaklık ve rüzgarın Akdeniz, Ege, Marmara, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen narenciye, meyve, zeytin, incir ağaçları ile pamuk, buğday, mısır gibi bitkilerde verim düşüklüğü ve kalite düşüklüğü gibi zararlar oluşturduğunu öne sürdü.

Tanrıver, aşırı sıcağın ve rüzgarın uzun bir zamana yayılması, kurak geçen sezonun zarar düzeyini artırdığını sulamadan tarım yapılan ürünlerde yüzde 90'lara varan zararlar meydana getirdiğini ifade etti.

Bunun yanında " Sulu ziraat yapan çiftçilerimiz sulama konusunda çok iyi bir şekilde bilinçlendirilememiştir. Kontrolsüz ve zamanında yapılmayan sulamalarla bitkilere bilinçsiz bir şekilde müdahale etmişlerdir. Bu durumda bitkiler zarar görmüştür." diyen Tanrıver, şöyle konuştu: "Son yıllarda iklimsel değişimlerden dolayı tarım alanlarında yaşadığımız bir afettir ve bu duruma karşı bir an önce yapmamız gereken en önemli şey sabit sulama sistemlerine yani damlama sulama yöntemine geçmektir. Bu yöntemle hem suyumuzu daha ekonomik kullanacağız, hem de sıcak ve poyraz yaşadığımız günlerde bitkimize kaybettiği suyu sürekli verme şansımız olacaktır. Sık sık yaşanan sıcaklık ve poyraz, mevcut meyveleri haşlamış ve kurutmuş, yaprakları ve dalları kurutmuş, bir sonraki yıl meyve verecek olan çiçek gözlerini yakmış veya deforme etmiştir. Ayrıca derin toprak çatlamaları bitki köklerine zarar verebildiği gibi genç ağaçların kurumalarına yol açmıştır. Buna karşın acilen damla sulama sistemi kurulmalı ve toprağın bitkilerin su kaybına izin verilmemelidir."

Hayat Haberleri