'Daha önce böylesini görmemiştik'

Tecrübeli gazeteci, dijital medyanın en büyük avantaj ve dezavantajını böyle tanımladı.

Medya Derneği ve uluslararası gazetecilik kuruluşu ICFJ, medya etiği konulu bir atölye çalışması düzenledi. Daha önce internet ortamında düzenlenen kurslara da katılmış 19 meslektaşımla birlikte Türkiye'de medyanın temel sorunlarını ve basın etiğinin olmazsa olmazlarını tartıştık.

Bu süreçte gazeteci - yazar Alper Görmüş, Indiana Üniversitesi'nde akademisyenlik yapmakta olan emekli gazeteci Sherry Ricchiardi ve USA Today'de uzun yıllar editörlük görevini yürüten Frank Folwell tecrübeleriyle bize yol gösterdi.



3 gün süren yoğun çalışmanın sonunda 12 maddeden oluşan "etik kurallar listesi" hazırladık. (En kısa zamanda tüm meslektaşlarımızla paylaşmayı umuyoruz.)



Türkiye'de medya etiği bilinci oluşturma konusunda çok faydalı olacağını düşündüğüm programda, yıllarını gazeteciliğe vermiş bir isim olan Sherry Ricchiardi ile kısa bir röportaj yapma imkanı bulduk.



Dijital medyanın Amerika'daki pozisyonu, rolü hakkında bilgi verebilir misiniz?

Dijital medya kesinlikle çok önemli bir role sahip ve bu önem her geçen gün farklı boyutlarda hızla artıyor. Pozitif yanlarından biri, gazeteciler olarak bize tarihte hiç sahip olmadığımız imkanları sağlaması. Dünyanın neresinde olursak olalım, her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyoruz ve bence bu mükemmel...

Sizce internet siteleri için özel etik kurallar mı olmalı yoksa geleneksel medya için belirlenmiş olanlar mı kullanılmalı?

Bu konuda 2 aşama olduğunu düşünüyorum. Öncelikle tüm medya kuruluşları doğruluk, tarafsızlık, bağımsızlık, hesap verebilir olma gibi temel etik kurallara uymalı, bunlar kesinlikle göz ardı edilmemeli. Daha sonra ise kendi özel ihtiyaçlarına uygun maddeler ekleyebilirler.

Dijital medyanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

En büyük avantajı, 1. sorunun cevabında da belirttiğim gibi dünyaya hiç olmadığı kadar çabuk ulaşabiliyoruz. Daha önce böylesini görmemiştik. Her türlü bilgiyi ve haberi çok kısa sürede edinebiliyor, çok çeşitli kaynaklarla irtibat kurabiliyoruz. Dezavantaj ise bazen ulaştığımız bilginin doğruluğunu teyit etmenin imkansızlığı. Anonim kaynaklar var, kim tarafından konulduğunu bilmiyoruz bile... O sebeple çok dikkatli olmalıyız. Bu kadar çok bilgiyle nasıl başa çıkarız bilmiyorum.

Sosyal paylaşım sitelerinin ya da blogların haber kaynağı olarak kullanılması konusundaki görüşünüz nedir?

Özellikleson dakikagelişmelerinde olaya ilişkin detaylara çok çabuk ulaşmamızı sağlıyor. Fakat elde ettiğimiz bilgilerin doğruluğunu mutlaka kontrol etmeliyiz. Maalesef internete herkes, her şeyi koyabiliyor.

Türkiye'deki gazetecilerin yılda birkaç kez ifadeye çağrıldığını duyduğunuzda çok şaşırdınız. Size göre Amerika'da mı gazetecilik yapmak zor yoksa Türkiye'de mi?

Kesinlikle Amerika'da daha kolay. Üzerimizde bu kadar baskı yok, normal insanlar gibiyiz. Arada ceza yeriz ama hız ihlali yaptığımızda.. (Gülüyor) Türkiye'deki gazetecilere çok saygı duyuyorum, zor şartlar altında çalışıyorsunuz. Tabi bu aslında biraz da türe bağlı, mesela kültürel haber yapanlarda politika kadar baskı yok.

Türkiye'ye ilk geldiğim gün sizlerle tanıştım ve çok şaşırdım. Birbirimizi hiç tanımıyorduk ama aramızda hiç mesafe yoktu, arkadaş gibiydik. Çünkü aynı dili konuşuyoruz ve aynı amaç için çalışıyoruz: Gazeteciliğin kalitesini artırmak...



*** Böyle bir imkanı bizlere sağlayan Medya Derneği'ne ve ICFJ'e, tecrübelerini bizimle paylaşan Alper Görmüş'e, Sherry Ricchiardi'ye ve Frank Folwell'a çok teşekkürler...

Samanyoluhaber.com


 

Medyanaliz Haberleri