Curiosity, Marslılara 'müzik yayını' da yaptı

ABD'li 'hip-hop'çu Black Eyed Peas Grubu'nun üyelerinden will.i.am'ın yazdığı "Reach for the Stars" şarkısı, dün Mars'taki keşif aracı Curiosity'den (Merak) yayınlanarak "evrende ilk kez" dinleyicilerle buluştu.

Şarkı, NASA'nın ABD'nin California Eyaleti'ndeki Pasadena kentinde bulunan Jet İtiş Laboratuvarı'nda düzenlenen basın toplantısı sırasında çalındı. Şarkının girşinde will.i.am'ın bilim, teknoloji ve uzay araştırmalarına olan tutkusu anlatılıyor. Üzerinde şarkının çalınmasını sağlayacak hoparlör benzeri bir düzenek olmayan Curiosity, şarkıyı radyo dalgalarını kullanarak Dünya'ya iletti.

BÜYÜK KANYON'U ANDIRIYOR
merikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Mars'a keşif amacıyla gönderdiği robot Curiosity (Merak), Kızıl Gezegen'de çektiği ilk yüksek çözünürlüklü, renkli fotoğraflarını Dünya'ya yolladı. 6 Ağustos'ta Gale Krateri'ne inen 900 kiloluk robotun 23 Ağustos'ta çektiği fotoğraflarda, bilim adamlarının başta su olmak üzere Mars'ta yaşam belirtileri arayışlarında odaklanacakları Sharp Dağı ayrıntılı olarak görülüyor.

'ÇOK BENZİYOR'
Sekiz aylık yolculuk sonrasında Mars'ın yüzeyine indiği günden beri düşük çözünürlüklü fotoğraflar yollayan Curiosity'nin gönderdiği yüksek çözünürlüklü karelerin, ABD'nin Arizona Eyaleti sınırlarındaki Büyük Kanyon Ulusal Parkı'nı andırması dikkat çekti. Robotun "Mast Camera" adlı kamerası aracılığıyla çekip gönderilen yeni karelerdeki Sharp Dağı görüntülerinin, Dünya'daki bir yere benzerlik göstermesi bilim dünyasında hem şaşkınlık hem de heyecan yarattı. California Teknoloji Enstitüsü'nden John Grotzinger şunları söyledi:
"Fotoğrafların bazılarında Mars'ın yüzeyi çok net görünüyor. Sharp Dağı'nda çok ciddi bir değişim yaşandığına tanık oluyoruz. Ayrıca Büyük Kanyon'la olan benzerlik de kaydadeğer bir ayrıntı."

'DİK TEPELER VAR'
NASA'dan ise konuyla ilgili şu açıklama geldi:
"Sharp Tepesi'nin eteklerindeki katmanların kalınlığı Büyük Kanyon'dakileri andırıyor. Farklı tonlar hakim ve dik tepeler var. En önemli fark Büyük Kanyon'daki katmanlar büyük bir vadide, Sharp Tepesi'ndekiler ise büyük bir dağın eteğinde yer alıyor."
Bilim adamları, gezgin laboratuvar da denilen robotun, Sharp Tepesi'nin, "Kızıl Gezegen'de hayat var mı?" sorusunun yanıtına ulaşmak amacıyla incelemek istedikleri katmanlarına ulaşmasının bir yıl sürebileceğini tahmin ediyor.

Kimlik kartı:
Adı: Mars ya da Merih
Ekvatoral çağı: 6804,9 km
Uydu sayısı: 2
Güneşe uzaklığı: ortalama 227 milyon 936 bin km

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri