Geçtiğimiz gün Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan bir haberi asparagas olduğunu yerel bir site ispatladı.
14 Mayıs günü Cumhuriyet Gazetesinde yayınlanan Urfa'da Orman Kanunları başlıklı haberle ilgili başta valilik ve sivil toplum kuruluşları sessizliğini korurken, yerel bir site haberi belgelerle yalanladı.
Cumhuriyet gazetesinin haberinde, Atatürk tabelası çöpe atıldı, ADD göreve, Dağ kanunları, Orman kanunları gibi ifadelerle Şanlıurfa'ya "Dağ kanunları ile yönetilen bir şehir" imajı vermişti. Konunun muhatabı olan Şanlıurfa Valiliği ve Sivil toplum kuruluşları ise bu konuda sessizliğini koruyarak herhangi bir açıklama yapmamışlardı.
Cumhuriyet gazetesinde Urfa'da orman kanunları başlığı altında yer alan haberde, 'Kentin orman özellikli tek piknik alanından Atatürk tabelası kaldırıldı, alkol yasağı başlatıldı ifadelerine yer verildi.
Mehmet Faraç imzalı haberde, Gölpınar mevkiindeki ormanın girişinde Atatürk Ormanı yazılı tabelanın gizemli biçimde ortadan kaldırıldığı, girişte de 3'er YTL alınmaya başlandığı belirtilerek, bu durumun orman yolunu kullanmak zorunda kalan Gölpınar, Yusufkuyu, Micut ve Tekelli gibi köylere gidip-gelen vatandaşların tepkilerine yol açtığı iddiasında bulunuldu.
Alkol yasağına vatandaşların tepki gösterildiğine dikkat çekilen haberde, Urfalılar mahalle baskısının kentin on kilometre dışında, Cumhuriyetin kurucusunun izlerinin silindiği bir ormana kadar uzanabilmesinin şaşkınlığını yaşıyor. Kan davaları, töre cinayetleri ve bağnaz uygulamalar yüzünden Urfa gibi tarihi 15 bin yıl öncesine dayanan bir kültür merkezinin imajını yerle bir etmekle yetinmeyenler kentin tek kurtuluşu olan turizmin gelişmesini de darbeliyor. Kentin aydınları ile Urfa'nın 45 derece sıcağında biralarını ancak sıkışıp kaldırdıkları köhne lokallerinde yudumlayabilen Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) yöneticileri neden susuyor? gibi ifadeler yer aldı.
Cumhuriyet gazetesinde adı geçen Atatürk Ormanı diye bir yerin Şanlıurfa'da hiç olmadığı, bu nedenle Atatürk tabelasının çöpe atıldığı yönünde haberin gerçek dışı olduğunu aktaran site Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan haberi madde madde yalanlıyor.
Sanliurfa.com adlı yerel site konu ile ilgili olarak hem Orman müdürlüğü yetkilileri ile hem de Orman içindeki ihaleyi alan firma yetkilileri ile görüştüğünü belirterek şu satırlara yer verdi: Cumhuriyet Gazetesinin Atatürk Ormanı dediği ormanın 1953 yılından beri Gölpınar Mesire Yeri olarak geçtiği ve 1985 yılında Gölpınar B tipi Mesire Yeri olarak değiştirildiği 1985 yılından bugüne kadar herhangi bir değişiklik olmadığı, 2001 Yılında fotoğrafı çekilen Tabela ile 2008 yılında çekilen tabelanın aynı olduğunu tespit ettiler.
İhaleyi alan firma Yetkilisi Necmettin Sağlam, 6 aydır, Gölpınar Mesire Yerinde tabela sökmediklerini Ormanda Ailelerin gece de rahatça gelebilmeleri için 2 kilometrelik bir alanı ışıklandırdıklarını Özellikle hafta sonu ailece rahatça piknik yapılan bir bölge haline getirdiklerini aktardı.
Sağlam, Cumhuriyet Gazetesindeki haberin kulaktan dolma bilgilerle yapıldığını belirterek, Haberde bahsedilen köylere ormandan yol geçmiyor. Ormanın bitiminden sonra 5-10 bağ evi bulunuyor. Burada oturan vatandaşlarda Orman Bölge Müdürlüğünden alınan belge ile ücretsiz geçiyorlar. Sonra da Otoban inşaatı başlıyor. Bu bağ evlerinde oturan vatandaşlar, Kalecik yolunu da kullanabilirler fakat Orman Müdürlüğünden belge alarak ücretsiz geçiş yapabiliyorlar.
Şanlıurfa'da Ailece piknik yapılacak tek alan olan Ormanda herhangi bir tabelayı çöpe atmadıklarını dile getiren Sağlam, Biz herhangi bir tabelayı çöpe atmadık. Biz aldığımızda da burası Gölpınar Mesire Yeri olarak geçiyordu. Şimdi de öyle. Burada işletilmesi ile ilgili ihale sözleşmesindeki hükümler geçerli olup bizim burası ile ilgili herhangi bir değişiklik yapmak gibi bir lüksümüz yok. dedi. Sağlam Alkol ile ilgili uyarı da vatandaşlardan gelen talep üzerine konulduğunu işletme izninin alkolsüz olduğunu aktardı.
Haber7 - Muhammet Taşçılar