İşte toplantının onur konuğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasından satır başları...
- Cumhurbaşkanı olarak iş dünyamıza ve bütün temsilcilerine daima kucak açıyorum ve başarılı olması için gayret sarf ediyorum.
- Türk ekonomisinin ana motoru özel sektördür.
- 2000'li yıllara kadar büyük sıkıntılar çekildiyse de trend bugün daima özel sektörü öne çıkartan bir şekilde devam etmiştir.
- Geçmişi en iyi bilen sizlersiniz, eli taşın altında olan insanlardır işadamları. Başarıları da sıkıntıları da en iyi siz bilirsiniz.
- Bir gecede borçların katlandığı zamanları yaşadınız. O nedenle bu tip acı deneyimler bir daha gelmesin diye uğraşıyorsunuz.
- 2001 krizinden aldığımız derslerle yeniden yapılanıp çok köklü reformlarla Türkiye'yi yenilemeye başladık. 30 yıldan sonra Türkiye'de enflasyon tek rakamlı seviyelere indi. İstihdamda da iyi duruma geldik.
- Reformlar el ele devam etti bu süreçte. Türkiye dışarıdan gelen şoklara karşı da hazır hale geldi. 2009 krizini de en az hasarla atlatan ülke olduk.
- Bunları unutamayız. Bugün geldiğimiz noktanın kıymetini bilip nasıl dahga ileriye taşınacağının konuşulması lazım.
- Türkiye artık alt orta gelirli bir ülke değl. Üst orta gelirli bir ülkeyiz. Ama bizim amacımız böyle devam etmek değil. Daha üst gelirli bir ülke olmak hepimizin hedefi.
- Önümüzdeki büyük mesele bu. Bunu nasıl gerçekleştireceğiz dediğimizde onuncu 5 yıllık kalkınma planında açıkça ortaya konmuş durumda.
- Birinci şart çok yüksek demokratik standartları gerçekleştiren ülkeler üst gelirli ülkeler olabilir.
- Hukuk her şeyin başıdır. En açık misal, 2000'li yılllara kadar yılda 1 milyar dolar bile yabancı sermaye gelmezken, hukuka güvenmediği için gelmiyordu. Ama artık 10 milyar dolardan fazla geliyorsa Türkiye'ye olan güvenden geliyor.
- Devlet sisteminde Anayasa, kanunlar bağlayıcıdır. Devlet içerisinde ayrı devlet ve oluşumlar söz konusu olamaz. Türkiye'de hukukun eşit olarak uygulanması Türkiye'nin yüksek gelirli ülke olma yolundaki en önemli şarttır.
- Moral motivasyon her alanda çok önemli. Seçim döneminin ne kadar sert ve gergin olduğunu hep beraber yaşadık. Ama Türk siyasi geleneği böyle.
- Tabii ki gelişmiş ülkelerde bu tip gelenekler yok. Ben inanıyorum ki bizde de bunlar değişecektir. Bunların kimsenin moralini bozmaması gerekir.
- İstikrar ve güven ortamı ancak ülkeyi büyütebilir.
- Önümüze başka seçimler var diye karamsarlığa kapılmamak lazım.
- Daha önce ortaya çıkarılan suni krizler, yeni kurallar ve düzenlemeler getirdi ve her şey belli. O yüzden herkesin işine gücüne bakması lazım.
- Siz moralinizi bozmayın, işinize gücünüze odaklanın.
- Türkiye'nin geleceğinden parlaklığından şüphe etmiyorum.
- AB yoluna TÜSİAD'ın ne kadar sahip çıktığını biliyorum. O yüzden hepinizi tebrik ederim.
habervaktim