Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya'da deprem konutları temel atma ve anahtar teslim töreninde konuştu

"(Deprem bölgesinde) Amacımız 319 binini bir yıl içinde teslim edecek şekilde 650 bin yeni konut ve köy evi yaparak şehirlerimizi normal hayatlarına döndürmektir"- "(Deprem bölgesinde) İlk etapta küçük sanayi sitelerinde 6 bin iş yeri yaparak esnaf...

MALATYA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde, 319 binini bir yıl içinde teslim edecek şekilde, 650 bin yeni konut ve köy evi yaparak şehirleri normal hayatlarına döndürmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Erdoğan, Malatya Büyükşehir Belediyesi önünde düzenlenen, deprem konutları temel atma ile 1442 konut, 250 köy evi ve 47 dükkanın anahtar teslim törenine katıldı.

Deprem felaketinin ardından arama kurtarma, enkaz kaldırma, acil yardım, geçici barınma çalışmalarıyla birlikte kalıcı konutların yapımıyla ilgili hazırlıklara başladıklarını dile getiren Erdoğan, depremden 15 gün sonra Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı TOKİ vasıtasıyla kalıcı konutların yapımıyla ilgili ilk kazmayı vurduklarını hatırlattı.

Erdoğan, "Amacımız 319 binini bir yıl içinde teslim edecek şekilde, 650 bin yeni konut ve köy evi yaparak şehirlerimizi normal hayatlarına döndürmektir." dedi.

İş yerlerini de ihmal etmediklerini kaydeden Erdoğan, "İlk etapta küçük sanayi sitelerinde 6 bin iş yeri yaparak esnaf ve sanatkarlarımıza vereceğiz. Malatya'daki hak sahipleri için 70 bin konut ve 25 bin 300 köy evi inşa etmeyi planladık. Yeni konutlarımızı zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyecek şekilde yapacağız. Yerinde dönüşecek konutlarımızı da aynı anlayışla ihya edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Alandaki bir vatandaşın taşıdığı, "Lider masa başında değil, iş başında belli olur." sözlerini okuyan Erdoğan, "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şahsın görünür eseri, aynen senin dediğin gibi." dedi.

Tüm bu binaları Malatya'nın geleneksel mimarisine, insanların hayat alışkanlıklarına uygun şekilde tasarladıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Altyapısıyla okuluyla hastanesiyle çarşısıyla parkıyla, adeta Malatya'nın çevresini küçük küçük şehirlerle donatacağız. Bölge genelinde bugüne kadar ihalesini yaptığımız 94 bin konut ve köy evinden yaklaşık 43 bininin temelini attık. Bunlardan Malatya'da inşa edeceğimiz 6 bin 700'ünün temelini de bugün sizlerle beraber atarak 'Ya Allah bismillah' diyoruz. Temelini attığımız Battalgazi'deki 2 bin 480 konutun, Doğanşehir'deki 952 konutun ve 161 köy evinin inşallah fazla uzatmadan, kısa zamanda teslimatını yapacağız. Yeşilyurt'ta 2 bin 722 konutun, Yazıhan'da 157 konutun, Akçadağ'da 228 köy evinin hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum. Bugün Malatya'da ayrıca Pütürge, Yeşilyurt ve Battalgazi'de daha önceki depremden dolayı hak sahibi olan 1692 kardeşimizin konutunun ve köy evinin anahtarlarını teslim edeceğiz. Bu konutlarımızın ve köy evlerimizin de vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah, 6 Şubat depremleri için inşasına başladığımız köy evlerinden bir kısmını Ramazan Bayramı'nda teslim edeceğiz."

- "79 milyar lira tutarında kamu yatırımı yaptık"

Erdoğan, Malatya'da "İlk Evim Projesi" kapsamında 2 bin 791 konut yaparak daha önce verdikleri sözleri de tutmayı sürdürdüklerini vurgulayan Erdoğan, "Tabii aslında biz Malatya'ya çok eser ve hizmet kazandırdık. Hükümetlerimiz dönemlerinde Malatya'ya güncel rakamlarla yaptığımız yatırım ne biliyor musunuz? 79 milyar lira tutarında kamu yatırımı yaptık." ifadelerini kullandı.

Eğitimde 5 bin 689 yeni derslik inşa ettiklerini, kente ikinci bir devlet üniversitesi olarak Turgut Özal Üniversitesi'ni açtıklarını hatırlatan Erdoğan, gençlik ve spor alanında 12 bin 160 kişi kapasiteli yükseköğrenim yurt binalarını kazandırdıklarını, bir stadyum ile çeşit branşlarda toplam 56 spor tesisi inşa ettiklerini anlattı.

Sosyal yardımlarda, Malatyalı ihtiyaç sahibi vatandaşlara toplam 5,5 milyar lira tutarında kaynak aktardıklarını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sağlıkta, 16'sı hastaneden oluşan toplam 70 sağlık tesisi yaptık. Ulaştırmada, 36 kilometreden devraldığımız Malatya'daki bölünmüş yol uzunluğunu toplamda 464 kilometreye ulaştırdık. Halen devam eden yol projelerimizi inşallah kısa sürede tamamlıyoruz. Tarım ve ormanda, Malatya'ya, 14 baraj, bir gölet, 14 sulama tesisi, bir yeraltı depolama tesisi, 49 taşkın koruma tesisi ve 10 adet hidroelektrik santral inşa ettik, 7 barajın da yapımı sürüyor. Son 20 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleriyle 421 bin dekar zirai araziyi sulamaya açtık. İnşası süren 10 sulama tesisimizle 233 bin dekar araziyi daha sulayacağız. Malatyalı çiftçilerimize toplam 2 milyar lira tutarında tarımsal destek verdik. Sanayi ve teknolojide bir teknopark, 4 araştırma geliştirme merkezi, bir tasarım merkezi kurduk. Malatyalı iş insanlarımıza toplam 3 milyar lira tutarında prim teşviki verdik."

- "Arapgir, Arguvan, Doğanyol, Kale ve Pütürge'ye doğal gaz arzı sağlamayı planlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerjide 191 bin doğal gaz abonesi olan Malatya ve 8 ilçesine, doğal gaz arzı sağladıklarını belirterek, "Önümüzdeki dönemde Arapgir, Arguvan, Doğanyol, Kale ve Pütürge'ye doğal gaz arzı sağlamayı planlıyoruz." dedi.

Bu yaptıkları yatırımlarının listesinin çok uzun olduğuna işaret eden Erdoğan, "Şimdi sizlere ben bunları anlatırken şöyle bir düşünün, acaba bu bay bay Kemal ne yaptı? Bunun yaptığı bir şey var mı?" diye sordu.

Ziya Paşa'nın " Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri." sözlerini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bay bay Kemal bir zamanlar SSK'nın genel müdürü değil miydi? SSK'nın genel müdürüyken aman ya Rabb'im, o hastanelerimizin hali neydi? Savaş Ay, hayatta olsaydı da onunla yaptığı programları bize o tekrar tekrar gösterseydi. Hastalarımız hastanede ölüyor ve orada rehin, rehine kalıyordu. Bay bay Kemal sen bunların hesabını önce nasıl vereceksin? Rehin oldular, rehine oldular. Şimdi ise bizim muhteşem hastanelerimiz var. Eğitim araştırma hastanelerimiz var. Şehir hastanelerimiz var ve hastanelerimiz dünyada övünç kaynağı. "Şu Kovid'de eğer bu hastanelerimiz olmasaydı halimiz nice olurdu? İstanbul'da Çam Sakura'mız, Murat Dilmener'imiz ve Feriha Öz hastanemiz olmasaydı halimiz nice olurdu? Ankara'da Bilkent'imiz, Etlik olmasaydı halimiz ne olurdu?"

(Sürecek)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri