Çocuk yapmak istemiyorlar

Çocuk yapmama sözü alınca Türklerle evleniyorlar.

Aydın Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri, Didim ilçesinde son yıllarda sayıları hızla artan Türk-İngiliz evlilikleri üzerine yaptıkları araştırmada İngilizlerin çoğunun, çocuk yapmama sözü aldıktan sonra Türklerle evlendiklerini ortaya çıkardı.

9-B sınıfı öğrencileri Tuğçe Nur Yara, Kyra Mengeş ve Burak Erol'un yaptığı çalışmada, yaşanılan evliliklerin büyük çoğunun ekonomik sebeplerle yapıldığı da belirtildi. İki ay süren çalışmaya yerel halktan 40 kişi, İngilizlerle evli 10 çift destek verdi. Öğrencilerin elde ettiği sonuçlara göre 2000 yılından bu yana 303 Türk genci, İngiliz kadınlarla evlendi. Evliliklerin yüzde 30'u boşanmayla sonuçlandı. Boşanan çiftlerin yüzde 90'ının çocuğu olmadığı görülürken çiftlerin, evlenmeden önce çocuk istemediklerini birbirine söylediği öğrenildi. Boşanmaların ana sebebi ise din, dil ve kültür farklılığı, hissilik ve umduğunu bulamama, karşı tarafın maddî desteği kesmesi ve dayak olarak öne çıktı.

Öğrenciler, bilgilerin temini için Didim İlçe Nüfus Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü, Milli Emlak Dairesi Müdürlüğü ve Didim Adliyesi'nden yetkililerle görüştü. Çeşitli yarışmalara katılmak için hazırlanan projenin danışmanlığını, okulun biyoloji öğretmeni Ali İhsan Kırtaş yaptı. Mezuniyet projesi hazırlayan öğrenciler, "İngilizlerin Didim'e kalıcı olarak yerleşmesi, bu sahil şehrindeki nüfuslarını artırdı. Bu artışın sosyokültürel yapıya etkisi kaçınılmaz oldu. 2003 yılından beri Didim'de yaşayan her beş Türk vatandaşından ortalama biri yabancılarla evlenirken yabancı gelinlerin yüzde 90'ının yaşının da Türklerden büyük olduğu görüldü." dedi. Öğrenciler, Türk-İngiliz çiftlerin boşanmasıyla ilgili şu ayrıntılara dikkat çekti: "Boşanma davalarında tercüman kullanılıyor. Her iki taraf da nafaka istemiyor. Genellikle boşanan çiftlerde çocuk yok. Türk eşlerinden şiddet görenler, ülkesine dönmek istiyor. İngilizlerin evde evcil hayvan beslemek istemesi ve gece yaşantısına düşkün olması da evlilikleri sonlandırıyor."

Zaman - Ömer Oruç

Yerel Haberleri