Çocuğun Zekası Nasıl Gelişir?

Çocuğun toplumsal yaşamda akıllı, zeki ve başarılı bir birey olması için...

Çocukların sevgi dolu sıcak bir ortamda yetişmesi ve eğitiminde özel çabalar sarf edilmesi onun zekâsını olumlu etkiler. Anne adayının sağlıklı bir hamilelik geçirmesi, çocuğa zaman ayrılması, beraber kitap okunması faydalı olur. Ayrıca beyin gelişmesine yardımcı olacak egzersizlerle spor faaliyetlerini ihmal etmemek gerekir.

Hiç kuşkusuz her anne ve baba çocuğunun toplumsal yaşamda akıllı, zeki ve başarılı bir birey olmasını ister. Zekâ dediğimiz kavram ise öğrenme, algı, hafıza, probleme yönelik çözümler üretebilme gibi çeşitli kavramlardan oluşur.

Zeka gelişimini etkileyen en önemli faktörlerin başında genetik faktör gelir. Ancak kalıtsallığın yanı sıra çevrede bulunan uyarıcılar, aile, inançlar, kültür ve çocuğun kendi çabaları da yetenekleri geliştirmede etkili olmaktadır.

Özellikle çocuğun ilk yıllarında zihinsel ve duygusal olarak sevgi dolu sıcak bir ortamda yetişmesi ve nitelikli bir eğitim alması çocuğun zekâ potansiyelini en verimli şekilde kullanabilmesi ve geliştirebilmesi için gereklidir. İşte bu noktada anne ve babalara çok önemli görevler düşmektedir.

HAMİLELİK DÖNEMİNDE STRESTEN UZAK DURUN

Mutsuz ve huzursuz bir ortamda yaşanan hamilelik süreci annenin bebeğiyle olan ilişkisine yansımaktadır. Anne çocuğuyla gerekli olan duygusal bağı kuramamakta ve çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Çocuğunuza zaman ayırın

Bebeklikten itibaren fiziksel ihtiyaçları karşılamanın yanı sıra duygusal ihtiyaçların karşılanmasına da önem verilmelidir. Bu nedenle çocuğa güven duygusunu vermek, değerli olduğunu hissettirmek, onunla oyun oynamak gerekir. Onunla ilgilenmek ve zaman ayırmak onların akademik ve sosyal başarılarının artmasına katkı sağlayacaktır.

Soru sormasını engellemeyin

Çocuklar dünyayı yeniden keşfetmeyi çok severler. Onların bu merak duygularını teşvik edecek şekilde davranmak gerekir. Çocuk her soru sorduğunda sabır ve hoşgörüyle anlayabileceği şekilde cevaplar vermeli, kendisini ifade etmesine fırsat tanınmalıdır. Onunla konuştukça kelimeleri anlama, kullanma, cevaplama yeteneği artacaktır.

Kitap okuma saati düzenleyin

Kitap beynin gelişiminde olan uyarımı aktif olduğundan çok küçük yaşlardan itibaren çocuğa renkli masal kitapları alarak sadece resimlerden oluşan yazısız kitaplar anlatılmalı. Çocuğun ilerleyen dönemlerinde ise bu konuyla ilgili kitabı sevdirmeye yönelik çalışmalar yapılabilir. Aile olarak günün sonunda bir saat belirleyip hep birlikte kitap okuyun. Kültürel içerikli veya bilimsel konular içeren gazete ve dergilere abone olması için teşvik edin.

Yaşına uygun oyuncak almayı tercih edin

Çocuklar oyun oynarken sınıflama, karar verme, problem çözme gibi birçok zihinsel işlemi gerçekleştirdiğinden onların gelişimine katkı sağlayacak, dikkatini geliştirebilecek yaş düzeyine uygun eğitsel oyuncaklar seçilmelidir.

Beyin gelişimine katkıda bulunacak egzersizler yaptırın

Yüzme, bisiklete binme, basketbol gibi yapılan spor aktivitelerle vücuttan beyne giden sinyaller daha aktif hale gelmektedir. Satranç, mantık soruları ve bulmacalar da hafıza merkezi üzerinde önemli katkılar sağlar.

Diğer elini kullanmasını isteyin

Beynin her iki bölgesini daha aktif çalışır hale getirebilmek için çocuğunuz günlük hayattaki işlevlerini hangi eliyle yapıyorsa diğer elini kullanmasını isteyin. Örneğin sağ eliyle yazı yazıyorsa sol eli ile yazmayı denemesini söyleyin. Sol eliyle yazmayı başarana kadar bunu devam ettirin.

Sağlık Haberleri