CNN'in Ortadoğu editörü Octavia Nasır'ın Twitter'da Fadlallah'tan övgüyle söz etmesi üzerine CNN'deki görevine son verilmesi NTV'de tartışıldı.
Banu El'in sundugu NTV Ögle Bülteni'ne konuk olan Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay ve Radikal yazarı Oral Çalışlar, "Gazeteci yorum yapar mı, görüş açıklar mı?" sorusuna şöyle yanıt verdiler:
Ahmet Abakay: Türkiye’de böyle bir ölçü ortaya konsa, hiçbir gazeteci kalmaz
“Ortada çok hassa bir durum olduğu anlaşılıyor. Eğer bu muhabir Amerika’nın karşı olduğu bu adamı kötüleseydi; kötü bir adamdı, işe yaramaz bir adamdı filan deseydi, aynı tavır, aynı karar verilir miydi, bilemiyorum. Çünkü burada Amerikan karşıtlığının söz konusu olduğu bir durum var. Muhabir de bunun iyi bir insan olduğunu söylüyor. Şimdi burada tersini söyleseydi olur muydu, bilmiyorum. Çünkü burada gazeteci nihayet saygı duyduğunu söylemiş. Şimdi bizim Türkiye’de böyle bir ölçü ortaya konsa, hiçbir gazeteci kalmaz, medyada çalışan kimseyi bulamazsınız. Çünkü o ince ayrıma dikkat edilmiyor Türkiye’de. Ya hükümetten yanadır, ya muhalefetten yanadır, polis-adliye muhabiri o sınırı aşar polis gibi davranır, siyasi parti muhabiri o sınırı aşar partizan gibi davranır ya da spor muhabiri, en basitinden, taraftır ve bir takımın muhabiridir adeta, rakip takımlara söz söyletmez, ya da ekonomi muhabiri, iş o kadar çığırından çıkar ki holdingin elemanı gibi haber vermeye başlar. Şimdi burada ben çok kötü bir niyet görmüyorum işten çıkartılan muhabir bakımından. Nihayet bunun iyi niyetli bir yorum olarak değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü burada gazetecinin görüş açıklaması çok meslek ilkelerini ortadan kaldıran bir davranış değil. Nihayet, demin söylediğim gibi tersini söyleseydi, ya da tersini söyleyenler de işinden edilebiliyorsa o zaman hak verebilirim. Burada o ölçü biraz sübjektif ölçüler içinde verilmiş gibi bir duygu içindeyim."
Oral Çalışlar: CNN'in yaptığı ideojik bir baskıdır
"Şimdi bir kere gazetecinin görüşü olmaz diye bir şey yok, bütün gazetecilerin görüşleri vardır ve bu görüşlerini ifade ederler. Önemli olan, haber yaparken haberin içine haberi çarpıtacak ölçüde kendi görüşlerini koymasıdır. Yoksa biz hepimiz gazeteciyiz, gazeteci olduğumuz gibi insanız, siyasi görüşlerimiz var, fikri görüşlerimiz var, bunları ifade ederiz, ama bir yerde haber yazarken, bu görüşlerimizin doğrultusunda haberi çarpıtırsak gazetecilik açısından problem başlamıştır demektir. Sonuç olarak CNN’in bölgedeki editörü Hizbullah’ın lideri olduğu –ki o da çok tartışmalı. Ben Fadlallah’la görüştüm. Fadlallah herhangi bir örgütsel faaliyet içinde değildi. Örgütsel bir kurumun lideri de değildi. Hizbullah’ın gerçek lideri Nasrallah’tı. Fadlallah dana çok fikri bakımdan, felsefi bakımdan fikirleri olan bir insandı, üstelik de ben konuştuğumda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğine, demokrasinin gelişimine falan son derece sıcak bakan, İslam dünyası içinde demokrasiyi savunan görüşleri de vardı Fadlallah’ın. Hani bu açılardan baktığımızda da terör örgütü gibi vs suçlamaları hak edecek birisi de değildi. Kaldı ki zaten Twitter’a yazmış gazeteci üzüntülerini ve duygularını. O zaman yani bu nedenle siz bir editörü işten çıkartırsanız, bence bu mesleki baskının da ötesinde fikri ve ideolojik bir baskı anlamına gelir ki bence CNN’in yaptığı budur ve tamamen meslek etiğine aykırıdır."
Abakay "Resmi devlet politikaları açısından bu durumu nasıl değerlendirmek gerekir?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:
"Elbette bu kişinin yaptığı değerlendirme, yaptığı haber, yazdığı söylediği objektif değilse, doğru değilse, kuşkusuz bu tartışılır… Ama burada o anlamda bir yorum yok. Sadece Oral Çalışlar’ın da dediği gibi Twitter’da, kaldı ki kendi haber kanalında haber sunarken de bunu söylemiyor. Başka bir yerde anısını da yazar, kitap da yazar, şiir de yazar. Onlar kendi mesleğinin dışındaki hobileridir. Kaldı ki devletin burada sübjektif ve hoşgörülü olmayan bir davranışı; devlet onu terör örgütü olarak kabul edebilir, ama ölen adamın ardından iyi adamdı, kötü adımdı demek işten atılma nedeni olmamalıdır, doğru değildir. Burada ben biraz politik bir karar olarak görüyorum, sübjektif bir karar olarak görüyorum. Bu anlamda muhabiri savunuyorum."
İşte o tartışma: