Çin Doğa (Çevre) Bakanı Cu Şıngşian, bugün yayımladığı makalesinde, ABD'den sonra dünyanın en büyük ekonomisine sahip Çin'in "temiz enerji kaynaklarına dönmedikçe" ekonomik büyüme yolunda çok büyük kaynak sıkıntılarıyla karşılaşacağını belirtti.
Cu Şıngşian, , "Çin'in binlerce yıllık medeniyet tarihinde insanla tabiat arasında bugünkü kadar vahim duruma hiç düşülmediğini" bildirdi. Cu, "Doğanın korunmasına duyarsız kalırsak, telafi edilemeyecek zararlarla bedel çok ağır olacaktır" dedi.
Çin Başbakanı Ven Ciabao da dünkü açıklamasında, "temiz enerji kaynaklarına dayanarak daha yavaş, daha temiz ekonomik büyüme yoluna gidilmesi gerektiğini" belirtti.
Genelde kömürün hala yüzde 60 oranında enerji kaynağı olması, Çin'in doğayı kirletmede büyük sorunlarından biri. Bisikletin terk edilerek astronomik otomobil sevdasına dönülmesi de doğayı bozan etmenlerden biri.
Çin'de nehirlerin yüzde 20'si temiz su bakımından tamamen ölmüş durumda.
Doğa Bakanı Cu, 2000'den 2020'ye yirmi yılda ekonominin dört katı büyüyeceği göze alınırsa doğanın tedricen temiz kalması için çok değişik gayretlere girilmesinin şart olacağına işaret ediyor.
Araştırmacı Yü Hay, Çin'in ekonomik büyüme yolundan vazgeçemeyeceğini itiraf ediyor.
Çin'in soğukkanlı bazı uzmanları, "Temiz doğa, temiz enerji için sabırlı olmaktan başka çare yok" diyor.
Dünyanın en büyük nüfuslu ülkesi Çin'de Greenpeace örgütünün İklim-Enerji Dairesi Başkanı Yang Aylün, "Devlet (Çin komünist Partisi), iklimin korunması için köklü kararlar almak zorunda" dedi.