Suzan Sabancı ısrar etti. Akbank 7 milyon YTL'yi bastırdı ve İspanyollar, Dali'nin 33 tablosunun ilk kez rekor fiyatla Müslüman bir ülkede sergilenmesine razı oldu.
Akbank 60'ıncı yılında ünlü sürrealist ressam Salvador Dali'nin sergisini İstanbul'a getirebilmek için 7 milyon YTL ayırdı. Türkiye'nin en pahalı sanat organizasyonu olacak bu sergi için Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer 'kişisel hatırını' da kullandı. 19 Eylül'de başlayacak sergi, Dali'nin İspanya dışındaki en büyük sergisi olacak.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı babası Erol Sabancı'dan mart ayında devralan Suzan Sabancı Dinçer ilk büyük adımlarından birini sosyal sorumluluk alanında attı. Suzan Sabancı Dinçer, dünyanın en prestijli sanatçıları arasında yer alan sürrealist ressam Salvador Dali'nin bugüne kadar İspanya dışında gerçekleştirilecek en büyük sergisini Akbank'ın 60'ıncı yılında İstanbul'a getiriyor. 7 milyon YTL'lik bütçeyle Türkiye'nin bugüne kadar gördüğü en pahalı sanat organizasyonu için "kişisel hatırını" kullanan Suzan Sabancı Dinçer, yıllar öncesinden planlanan Dali sergisinin takvimini değiştirterek rotayı İstanbul'a çevirtti.
Banco Santander devrede
Dali sergisinin İstanbul'a geliş öyküsü oldukça maceralı geçti. Başlangıçta Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) yetkilileri Dali Vakfı'na başvuruda bulundu. Ancak Vakıf'tan "Üç yıllık programımız dolu" yanıtı geldi. Bunun üzerine devreye Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer girdi. İspanyol bankalarıyla önemli ilişkileri bulunan Dinçer, ülkenin bir numarası Banco Santander'deki kişisel dostuklarını kullandı. Dinçer, "60'ıncı yılda bu sergiyi İstanbul'a getirmeliyiz, önümüzdeki yıl bu kadar ısrarcı olmayabiliriz" dedi.
Rota İstanbul'a döndü
Suzan Sabancı Dinçer'in kişisel müdahalesi New York, Los Angeles, Londra gibi ünlü sanat merkezlerinin de istediği Dali sergisinin rotasını birden değişirdi. Dali Vakfı'ndan "Sergi için 19 Eylül'de İstanbul'dayız" yanıtı geldi. Dali Vakfı, İstanbul'a "Evet" demekle kalmayıp, 33'ü ana parça olmak üzere, 269 eserden oluşan koleksiyonla gelmeye karar verdi. Böylece bugüne kadar İspanya dışındaki en büyük Dali sergisinin İstanbul'da açılması kesinleşti. "İstanbul'da Bir Sürrealist: Salvador Dali" sergisinde 33 resmin yanı sıra, 113 çizim, 111 gravür ve 12 litografi bulunurken, koleksiyon mektuplar, notlar ve fotoğraflarla 385 parçaya ulaşacak.
Akbank'la çok iyi eşleştik
Salvador Dali'nin doğduğu Figueres kentindeki Gala-Salvador Dali Vakfı'nın Genel Müdürü Joan Manuel Sevillano Campalans, şöyle konuştu: "Suzan Sabancı Dinçer bizi ikna etti. Suzan Hanım'la çok iyi eşleştik. Akbank gibi çok dinamik ve güçlü bir sponsor bulduk. Bugüne kadar İspanya dışında yapılan en büyük sergiyi İstanbul'da gerçekleştireceğiz. İlk kez bu kadar çok eser yurtdışına çıkarılıyor. Bundan sonra 40 yıl içinde bu kadar büyük bir sergi olacağını düşünmüyorum. Bu tür büyük sergilere ara veriyoruz. Her yıl en fazla bir Dali sergisi yapma kararı aldık."
Dali'nin eserleri ilk kez Müslümanlara sergilenecek
Salvador Dali'nin bazı eserlerinin bu yıl haziran ayında New York Museum Of Modern Art'ta (Moma) "Sinema ve Dali" konseptiyle sergileneceğini belirten Joan Manuel Sevillano Campalans, İstanbul'da sergilenecek koleksiyonun 33 başyapıt ile diğerlerinden çok farklı olacağını vurguladı. Dünyanın pekçok ülkesini gezen Dali eserlerinin, daha önce nüfusunun çoğunluğu Müslüman ülkede sergilenip sergilenmediğine ilişkin bir soru üzerine, 10 yıllık görev süreci boyunca böyle bir şey hatırlamadığını belirtirken, bu eserlerin ilk kez nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan bir ülkede sergileneceğini dile getirdi.
Klimalı sandıklarla gelecek eserler 2 yıl dinlenecek
Salvador Dali'nin İspanya dışındaki en büyük sergisi belgesellere konu olacak bir organizasyonla gerçekleştirilecek. Sanat eserlerinin İstanbul'a taşınması için dünyada çok az sayıda bulunan özel kargo şirketlerinden hizmet alınacak. Eserler, uçak kargolarında eksi 50 dereceye kadar düşen ısıdan korunmak için özel klimalı sandıklara yerleştirilecek. Ayrıca her eser milyon dolarları bulan astronomik poliçelerle sigortalanacak. Sergi bitip, eserler İspanya'ya döndüğünde yıpranmayı engellemek için en az iki yıl dinlendirilecek.
Bu müzemizin başarısı
Picasso ve Rodin gibi dünyaca ünlü sanatçıların sergilerine ev sahipliği yapan Sakıp Sabancı Müzesi Genel Müdürü Nazan Ölçer, süreci şöyle yorumladı: "Önce programımız dolu dediler, çünkü sergi takvimi yapılmıştı. Sonradan Suzan Sabancı Dinçer'in devreye girmesiyle iş çözümlendi. Akbank'ın 60'ıncı yılı nedeniyle bu serginin İstanbul'a gelmesini çok istiyorduk."
15 milyon dolarlık sanat bütçesinin yarısı ayrıldı
Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı "İstanbul'daki sergiye 150 bin kişinin gelmesini bekliyoruz. Sanata her yıl 15 milyon dolar yatırım yapıyoruz. Akbank tarihinin en büyük kültür, sanat ve sosyal sorumluluk projesidir. Bütçemizin en büyük kısmı bu sergiye gidiyor" dedi. Sergi maliyetinin bu yılki bütçelerinin ana kısmını oluşturduğunu kaydeden Çulhacı "Bizim değil, aynı zamanda Türkiye'nin bugüne kadar gördüğü en büyük ve pahalı proje" dedi.
150 milyon Euro'luk turizm geliri sağlıyor
Yapıtları kadar yaşamıyla da sanat tarihine damga vuran Salvador Dali, 1904'te Barcelona yakınlarındaki Figueres'te dünyaya geldi. Sürrealist sanat akımını, resimleri ve heykellerine yansıtan Dali gerek yaşamı, gerekse ölümünün ardından ülkesi için bir milli hazineye dönüştü. Dali'nin tasarladığı ve boyama, çizim, yontma, kuyum, hologram, stereoskopi, fotoğrafçılık ve benzeri tekniklerle yapılmış 4 binden fazla eserin yer aldığı müzeyi yılda 1 milyon kişi ziyaret ediyor. 1974 yılında kurulan müze sayesinde binden fazla kişiye istihdam yaratıldığı belirtilirken, Dali'nin oluşturduğu turizm sektörünün yıllık parasal büyüklüğü 150 milyon Euro'yu buluyor. Geçen yıl müzedeki bilet satış geliri 8 milyon Euro. Aynı yıl Türkiye'nin en büyük müzesi konumundaki Topkapı Sarayı'nın geliri ise 7 milyon Euro'yu ancak yakaladı.
Hürriyet - Hayri Çetinkaya / Haber7