“Yüksek Yargı’nın yüksek perdeden açıklamaları yeni değil” diyen Başbakan Yardımcısı Arınç, Yargıtay Başsavcısı’nı kararları nedeniyle eleştirdi: Bugünkü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bir başkası olsaydı, CHP hakkında dava açardı...
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, NTV’de katıldığı programda Anayasa değişikliği konusunda yargının tavrını eleştirirken, kapatma davalarıyla ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu. “Yasama görevini yapacaktır, kimse müdahale etmemeli. Biz Cumhuriyet Başsavcısı’nın kafasına göre dava açmasının önüne geçmek istiyoruz, parti kapatmayla ilgili. Kapatma davaları için bir filtreye, bir süzgece ihtiyaç var” diyen Arınç şöyle devam etti:
ONLARCA SEBEP BULUNUR
“Bugünkü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı bir başkası olsaydı, CHP hakkında dava açardı. Silivri sanıklarını savunmak bir siyasi partinin genel başkanına düşer mi? Başsavcı ‘Sen kendi talimatınla Erzincan’a milletvekili gönderiyorsun, gizli tanıkla buluşuyor. Ergenekon savcılarını her salı günü eleştiriyorsun. Yargıya neden müdahale edip duruyorsun’ diyerek dava açabilir.”
Arınç, CHP lideri Baykal’ın parti kapatma konusunda şartlı refleksle hareket ettiğini ifade ederek, “Yani ‘Bir parti kapatılacaksa bu AK Parti olmalı, Sayın Başsavcı ne güne duruyor, elini niye boş tutuyor’ şeklinde bir heyecan içerisinde.CHP hakkında da dava açmak için onlarca sebep bulunabilir” dedi.
GOCUNMASINLAR
“Yargının konuşmaları dikkatle not aldık” sözleriyel, her eleştiriye sıcak baktıklarını ifade etmek istediğini belirten Arınç, Yüksek Yargı mensuplarına “HSYK’da 5 kişinin yanına 5 kişi daha eklenmesinden gocunmasınlar” diye seslendi. Arınç, “Yüksek Yargı’nın bir siyasi parti liderinin söylemleriyle adeta örtüşen beyanlarda bulunmalarını çok yadırgıyorum. Ama Türkiye’de yargının geldiği nokta maalesef biraz da bu. Yüksek Yargı’nın yüksek perdeden açıklamaları yeni değil” diye konuştu.
Arınç, HSYK’nın yeniden yapılandırılması ve çalışmasına ilişkin başka ülkelerdeki benzer uygulamaların incelendiğine işaret ederek, “Hiçbirisinde beş kişinin birbirlerini ‘al gülüm ver gülüm’ seçtiği bir yapı mümkün değil. Tabanı genişletmemiz lazım” dedi.
BAYKAL'IN SÖZLERİ DAYANAKSIZ
CHP lideri Baykal’ın, Anayasa değişikliği taslağına ilişkin “Bu pakete AK Parti’nin korkuları yön veriyor. İktidardan düştükleri zaman Yüce Divan’a gitmemek için Anayasa Mahkemesi ile HSYK’nın yapısını değiştirmeyi hedefliyorlar” sözleri hatırlatılarak, değerlendirmesinin sorulması üzerine Arınç, bu düşüncenin fevkalade yanlış olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Yeni bir çalışmayı bugün ortaya koymuş değiliz. Geçmişten bu yana elimizde olan ama revize ettiğimiz, değişiklikler yaptığımız bir Anayasa değişikliğini bugün taslak olarak sunuyoruz. Baykal’ın sözleri bu anlamda dayanaksız kalıyor. Çünkü biz bugün, dün üç gün önce, beş gün önce böyle bir çalışma yapmış değiliz.”
İŞ DÜNYASI DA SİVİL ANAYASA DEDİ
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa değişiklik paketini Saadet Partisi’ne götürdü. SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, değişikliği milletin yapması gerektiğini söyledi. “Anayasa Meclisi” önerisini tekrarladı. Maddelerin tek tek oylanmasını istedi.
Kurtulmuş, “Anayasa Mahkemesi aslında anayasanın üstünde bir senato konumuna gelmiştir” sözleriyle Yüksek Yargı’yı eleştirdi. Parlamento’nun yapacağı herhangi bir değişikliğin, Anayasa Mahkemesi’nden dönme ihtimalinin yüksek olduğunu öne süren Kurtulmuş, yeni anayasa oluşturulması için temsilciler meclisinin oluşturulması gerektiğini savundu.
İŞÇİ VE İŞVERENDEN DESTEK
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de İstanbul’da sivil toplum örgütlerini ziyaret ederek paketi anlattı. TUSKON, DİSK ve TÜSİAD’dan sivil anayasaya destek geldi. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi muhalefete “mutabakat” çağrısında bulundu. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise kısmi çekincelerini ortaya koydu. “Paketin bizim için çok önemli noktalarında özellikle kuvvetler ayrılığı konusunda görüş ayrılıklarımız var” dedi. Cemil Çiçek, pakete son şeklini verene kadar destek arayışlarının süreceğini tekrarladı.