CHP, Anayasa Mahkemesi Uyum Kanunu tasarısı ile Anayasa Mahkemesi'ne Yargıtay ve Danıştay kararlarını iptal etme yetkisi verilmesini Anayasa Mahkemesi'ne taşımayı planlıyor.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, TBMM'de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Gerekirse yasanın iptalini isteyeceğiz." dedi.
CHP, Anayasa Mahkemesi’nin, Uyum Yasaları Tasarısı çerçevesinde yapılan düzenleme ile birlikte yüksek mahkemeye verilen yetkilerin artırılmasına ilişkin tasarıyı Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlanıyor. Mersin Milletvekili İsa Gök, yasa tasarısıyla, Türkiye'nin hukuk devleti niteliğinden uzaklaştırıldığını iddia ederek, tasarının yasalaşması halinde iptal edilmesi için uğraşacaklarını kaydetti.
TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Meclis Anayasa Komisyonu üyesi İsa Gök, düzelemeye ilişkin eleştirilerde bulundu. Gök, tasarıyla, Anayasa Mahkemesi'nin, iktidarın bir kurumu haline geldiğini iddia etti. Tasarı ile ‘Türk’ ve ‘Millet’ kelimelerinin çıkartıldığını hatırlatan Gök, şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi tasarıyla verilen yetkilerle, Türkiye'nin en yetkili kurumu haline getiriliyor. Anayasa Mahkemesi, neden Yargıtay ve Danıştay’ın üzerinde bir üst mahkeme yapılmak isteniyor? İdari yargı mahkemelerinin ve Danıştay’ın, kamu gücü aleyhine verebileceği kararların Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilebilmesi ne demek? Adli yargı mahkemeleri ve Yargıtay’ın vereceği ceza kararlarını, Anayasa Mahkemesi'nin iptal edebileceği ne anlama geliyor? Yeni oluşturulan ve birçoğunda yargıçlık sıfatı bulunmayan Anayasa Mahkemesi üyelerinin, idari ve adli yargıda en üst dereceye gelmiş ve ömrünü yargıçlık mesleğine adamış kişilerin maaşlarının iki katına yakın bir ücretle ödüllendirilmesinin amacı nedir? İşlediği suç nedeniyle ceza alan bir mahkum hakkında Anayasa Mahkemesi7nin tahliye kararı verebilmesi dünyada hangi ülkede var?” Gök, Türkiye’nin, hukuk devleti olma idealinden hızla uzaklaştırıldığını iddia etti.
CHP'li İsa Gök, toplantıda tartışmalara ilişkin sorularını da cevapladı. Gök, bir gazetecinin, tasarının yasalaşması halinde CHP’nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurup başvurmayacağına ilişkin sorusu üzerine “İnceleyecek makam burası. Türkiye absürt olayların, ironilerin yaşandığı ülke oldu.” diye konuştu. “Bu açıklamanızdan, mahkemeye götürmeyeceğiniz anlamı mı çıkıyor?” sorusuna ise şu karşılığı verdi: “Tasarı incelenecek, komisyonda, Meclis'te gereken mücadele verilecek. Gerekirse, iptale kadar uğraşacağız.”