Büyük Patlama deneyinin yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde (CERN) görev yapan Barcelona Üniversitesi'nden başarılı Türk araştırmacı Doç. Dr. Bilge Demirköz Türkiye'ye döndü. 14 yıldır yurt dışında yaşayan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere pek çok kişiden 'Türkiye'ye dön' telkini alan Demirköz, bundan sonraki çalışmalarını yürüteceği ODTÜ Fizik Bölümü'ndeki araştırmalarının bir ayağının CERN'de olacağını söyledi. Yıllar önce, okuduğu Robert Kolej'den bir ekiple Cenevre'de Avrupa Matematik Yarışması'na katılan ve aslında o yıllarda fiziği sevmediğini söyleyen Demirköz, yıllar sonra bugün dünyanın en büyük fizik laboratuvarı kabul edilen CERN'de görev alacağını hayal bile edememiş.
CERN HAYATINININ YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRDİ
Yarışmadan sonra götürüldükleri CERN'i gördükten sonra hayatı yön değiştirmeye başlayan ve fizik okumaya karar veren Demirköz, dünyanın sayılı üniversitelerinden olan ABD'deki MIT'de fizik, matematik ve müzik eğitimi almış. Doktorasını Oxford'da tamamlayan ve CERN'de araştırmacı olan Demirköz, 14 yıllık yurtdışı deneyimini artık tamamlamak istiyor. Türkiye'ye dönme kararı alan Demirköz, bunun nedenini şöyle açıklıyor: 'Türkiye'de bir hoşgörü ortamı var. Türkiye şu anda bazı zorluklardan geçse de sorunları olsa da ben yine de Türkiye için ümitliyim. 20 yıl sonra Türkiye dünyanın süper güçlerinden olabilir. Onun için eğitime yatırımın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye'den dışarıya beyin göçünü tersine döndürmek gerekiyor." Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Arif Adlı ve pek çok kişiden 'Türkiye gelişen bir güç ve gelecekte çok parlak olacak. Biz beyin göçünü tersine çevirmek istiyoruz. Türkiye'ye dön' şeklinde telkinler aldığını söyleyen Demirköz, bunları duymaktan çok mutlu olduğunu dile getirdi.
Yatırım yapılmalı
Demirköz, kendisinin Türkiye'ye dönmesinin, diğer bilim insanlarına da örnek olmasını dileyerek sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bence Türkiye'nin daha fazla yatırım yapması gereken konulardan biri beyin göçünü tersine döndürmek olmalı. Türkiye'de şu anda TÜBİTAK böyle bir proje yürütüyor. Tabii dönmeyi düşünen beyinler için bütçe ayrılmalı, katkı yapılmalı, laboratuvarlar kurulmalı. Bu, ciddi bir yatırım işi aslında.
Ben burada her istediğim bir anda olmayacağının bilincindeyim. Ama ben Amerika ve Avrupa öğrencileriyle karşılaştırdığım zaman Türk öğrencilerin daha şevkli olduğunu görüyorum. Onun için özellikle öğrencilerden çok ümitliyim.' Bilim insanı olmak isteyen öğrencilere de önerilerde bulunan Demirköz, öncelikle İngilizce'yi iyi öğrenmek gerektiğini vurguladı.
Sanatla da ilgileniliyor
Vizyon sahibi olmanın biraz bilim, biraz da sanattan geçtiğini savunan Doç. Dr. Demirköz, 'Sanatla ilgilenmek çok önemli. Harcamalarınızda mutlaka sanata da yer verin. Ayda iki kez konsere gitmeye çalışırım. Piyano çalıyorum. Sanatla ilgilenmek, insanın kendisine yaptığı çok büyük bir yatırım. Hem bilimde hem sanatta yaratıcılık gerekiyor çünkü ikisinde de bilinmeyene doğru bir yolculuk yapıyorsunuz. Bilim ve sanatın amacını aynı görüyorum, ikisinin de amacı insanı ve evreni anlamak...' diye konuştu.