Cep'te Yüksek Fatura Şoku'na Son

BTK Başkanı Acarer, cep telefonu faturalarına üst sınır getirme uygulamasına ilişkin düzenlemeyi temmuzda tamamlamayı planladıklarını belirtti.

 

BTK Başkanı Acarer: Cepte fatura sürprizleri engellenecek

BTK Başkanı Acarer, cep telefonu faturalarına üst sınır getirme uygulamasına ilişkin düzenlemeyi temmuzda tamamlamayı planladıklarını belirterek, "Amacımız tüketicinin 'fatura şoku' yaşamasının önüne geçmek" dedi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu olarak güvenli internet kullanımına yönelik önemli bir düzenlemeye imza attıklarını anlattı. Bu düzenlemeye göre, internet servis sağlayıcılarının, altyapı seviyesindeki filtreleme hizmetlerini müşterilerine ek ücret olmaksızın ve seçenekli olarak sunacaklarını kaydeden Acarer, "İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar"ın Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun 22 Şubat 2011 tarihli kararıyla onaylandığını ve onaylandığı tarihten sonra 6 ay içerisinde yürürlüğe girecek bu karar kapsamında işletmecilerin "filtreli internet hizmetlerini", "Güvenli İnternet Hizmet Paketi" adıyla tüketicilere sunacağını belirtti. "Güvenli İnternet Hizmeti Paketi"nin "Çocuk", "Aile" ve "Yurt İçi" profillerinden oluşacağını ifade eden Acarer, ailelerin, güvenli internet kullanımı için bu paketlerden birini tercih edebileceğini anlattı. Acarer, bu sistemde, müşterilere tahsis edilecek kullanıcı adı ve parola ile profiller arasında geçiş yapılabileceğini de bildirdi.

"FATURA SÜRPRİZLERİ ENGELLENECEK"
BTK olarak faturalara üst sınır getirilmesine yönelik hazırlık içerisinde olduklarını da belirten Acarer, kurum olarak düzenlemelerle tüketici hak ve menfaatlerini gözettiklerini söyledi. Acarer, faturalara üst sınır getirilmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesiyle tüketici refahının artacağını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Faturalara üst sınır getirme uygulamasına ilişkin düzenlemeyi temmuzda tamamlamayı planlıyoruz. Bu yıl temmuz ayına kadar yapılacak bu düzenleme çerçevesinde hangi işletmecilerin bu yükümlülüğe tabi olacakları, üst sınırın nasıl belirleneceği, işletmecinin bu sınıra geldiğinde ne yapacağı tespit edilerek tüketicilerin bu imkandan yararlanması sağlanmaya çalışılacak. Bu düzenlemenin tamamlanmasından sonra uygulamanın yürürlüğe girmesi için işletmecilere belli bir süre tanınması da gerekebilir. Bu düzenleme ile amacımız tüketicinin 'fatura şoku' yaşamasının önüne geçmek. Belirlenecek limitin üzerindeki değerler için tüketiciye bilgi mesajı gönderilecek, böylece fatura sürprizleri engellenmiş olacak." İşletmeciler tarafından son kullanıcılara sunulan tarife seçeneklerinin çeşit ve sayılarının da sürekli olarak arttığına dikkati çeken Acarer, tüketicilerin kendileri için en uygun tarifeyi seçmekte gittikçe zorlandıklarını vurguladı. Acarer, bu nedenle tarife karşılaştırması yapılabilmesi için "tarife karşılaştırması web sitesi" oluşturulmasına yönelik çalışmalara başladıklarını bildirdi.

"GELECEK AY 3G DENETİMİ PLANLIYORUZ"
Acarer, başarılı bir şekilde devam eden numara taşıma sisteminde bugüne kadar 27 milyon mobil, 41 bin sabit numaranın taşındığını kaydetti. Numarasını taşıyan abonenin fatura borç bilgilerinin, GSM operatörleri tarafından görülebilmesine imkan sağlayacak ortak bir veri tabanı kurulması yönündeki değerlendirmelere ilişkin de Acarer, "Numara taşıma sistemine yönelik 'kara liste' hazırlanması konusunda bir çalışma bulunmuyor" açıklamasında bulundu. Acarer, Nisan ayında 3G imtiyaz sözleşmelerinde yer alan koşulların uygulanıp uygulanmadığına yönelik bir denetim yapmayı planladıklarını kaydetti. Acarer, denetim ekibi ve denetim planının oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.

Teknoloji Haberleri