100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma, Türkiye'deki hadis akademisyenlerinin yanısıra, Ürdün'den katılan ve dünyanın en önde gelen hadis bilginlerinden biri olduğu kabul edilen Şuayb Arnaut ile birlikte Ahmed Berhum, Muhammed el-Cevrani el-Askalani de misafir konuşmacı olarak katıldı.
Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Anadolu'da ilk Darul-Hadis'in (Hadis okulu) Çankırı'da bulunmasının sempozyumu çok daha anlamlı hale getirdiğini belirterek, bu bağlamda Anadolu'da ilk Darul-Hadis'in sanıldığı gibi Konya'da değil, ondan 35 sene önce Çankırı'da kurulduğunu ifade etti.
19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Ünal ise Anadolu'da ilk Darul-Hadis'in kurulduğu yer olan Çankırı'da, bizzat bu geleneğin ve tarihinin konuşulacak olmasının oldukça anlamlı olduğunu ifade ederek, ilk Darul-Hadis'in kurulduğu yerin, hadis geleneğinin ihyasında da başlangıç noktası haline dönüşmesi temennisinde bulundu.
Daha sonra kürsüye gelen Şuayp Arnaut, Türkleri çok sevdiğini ifade ederek, ''İslami ilimler alanında Türkler'in katkıları zaman zaman Araplar'dan daha verimli oldu. Türkler'in bir çok alanda İslama ne kadar çok hizmet ettiği görülmektedir'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam dünyası içerisinde önemli bir yere sahip olduğuna işaret eden Arnaut, Çankırı'da bulunan Darul-Hadis ve diğer kültürel eserlerin korunması için kendisinin yardım edeceğini bildirdi.
Konuşmaların ardından Anadolu'daki ilk Darul-Hadis olan Taşmescid katılımcılarla birlikte topluca ziyaret edildi. Bu ziyaret esnasında oldukça duygulanan Şuayb Arnaut, bu müesseseyi ve işlevini anmak amacıyla ufak bir hadis dersini ilahiyat fakülteleri hadis akademisyenleri ile birlikte Taşmescid içerisinde gerçekleştirdi.
Sempozyumun ikinci bölümü yarın gerçekleştirilecek.