Çanakkale-İzmir yolunun 18. kilometresinden sonra tarlalardan güçlükle ulaşılan Topçamlar Tabyası'nda, namluları toprağa gömülmüş haldeki 8.5 metrelik topların bakımsız haline tepki gösteren vatandaşlar, "Tarihimiz için önemli olan bu topların çürümeye terk edilmesi çok üzücü.
Yıllardır toprak altında olan toplar çürümeye başladı. Yaklaşık 3 yıl önce bu durumu yetkililere bildirmiştik. Ancak aradan geçen bu zaman zarfında tarihi toplara sahip çıkılmadı. Toprağa gömülü bu tabyaları her gördüğümüzde içimiz sızlıyor. Düşman zırhlılarına boğazı dar eden topçularımızın ruhlarına yapılan saygısızlığı içimize sindiremiyoruz. En kısa sürede bu yerin düzenlenip ziyarete açılmasını istiyoruz" dedi.
İntepe Belediye Başkanı Alaaddin Özkurnaz ise, tarihi topların geçen yıl envantere kaydedildiğini belirterek, "Bu toplar yıllardır kayıtlara işlenmemiş. Yaptığımız incelemelerde 1955'li yıllarda topların hurda amaçlı satıldığını öğrendim. Bu topları satın alan kişi de ağır olmaları sebebiyle bunları buradan çıkaramadığı için vazgeçip gitmiş. Zamanla bölgeye gelen bazı kişiler topların belirli kısımlarını alarak bölgeden kaçmış. Geçen yıl durumu yetkililere bildirmemizin ardından Çanakkale Valisi Orhan Kırlı bölgeye gelerek incelemelerde bulundu ve toplar yıllar sonra kayıt altına alındı. Ancak aradan geçen uzun zamana rağmen burada hiçbir çalışma yapılmadı. Halen toplar toprak altında bulunuyor. Bizler bu topların gün yüzüne çıkarılmasını ve bölgenin ziyarete açılmasını istiyoruz" ifadelerini kaydetti.
Öte yandan, Sultan Abdülaziz Han döneminde Çanakkale Boğazı savunmasını güçlendirmek için yapılan Topçamlar Tabyası'nda, 1883-1888 tarihli Alman Krupp yapımı 3 toptan 2'sinin namlusunun toprağa gömülü olduğu öğrenildi.