Çamlıca Camisi iki ayrı rekor kıracak

Başbakan Erdoğan'ın talebi üzerine Çamlıca Tepesi'ne yaptırılacak caminin şu ana kadar yapılan camileri görkem olarak geride bırakacağa benziyor. Proje üzerinde çalışan Mimar Hacı Mehmet Güner, caminin minare sayısı ve minare uzunluklarıyla rekor kırmaya

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Tüm İstanbul’dan görülecek” diye tanımladığı Çamlıca Tepesi’ne yapılacak caminin ayrıntılarına ulaşıldı. Kahramanmaraş’ta yaptığı Abdülhamit Han Camii’nin Başbakan Erdoğan tarafından çok beğenilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müşavirliği’ne atanarak İstanbul’a transfer edilen Mimar Hacı Mehmet Güner, 20 gündür çizimini yaptığı projeyi Milliyet’e anlattı:

“Proje büyüklük olarak çok iddialı. Ecdadın yaptığından da geniş kubbe kullanacağız. Minareleri dünyadaki en yüksek cami olacak. Medine-i Münevvere’yi (Minaresi 105 metre) bile geçeceğiz. Minimum 6 minare olacak ama bir sürpriz de olabilir.”

Güner, yaklaşık 20 gündür 3 kişilik ekibiyle birlikte cami projesini çiziyor. Kendileri için kiralanan özel bir ofiste çalıştıklarını anlatan Güner, projeyle ilgili soruları şöyle yanıtladı:

Abdülhamit Han Camii’ne benzeyecek mi?

Yok, her proje kendine özgü olur. Mimari projelerde benzetmek isterseniz her camiyi birbirine benzetebilirsiniz ama her mimar projesini yeniden hazırlar. Bu da öyle bir proje, yeni bir proje. Farklı olacak tabi. Belki Sultanahmet’e, belki Selimiye’ye, belki herhangi bir eski Osmanlı Selahaddin Camii’ne benzeteceğiz ama yeni bir projedir. Birbirinin aynısı olmaz. Her proje kendi içinde yeniden hazırlanır.

Farklı bir form ve biçimde mi olacak?

Klasik tarz. Neticede cami yapıyorsunuz, kubbesiz minaresiz olmaz.

Size bir büyüklük belirtildi mi?

İddialıyız. Başbakanımızın basında açıkladığı bilgiler çerçevesinde hareket ediyoruz. 15 bin metrekare civarında bir eser olacak inşallah.

Çizimler ne zaman başladı?

20 gün falan oldu. 1,5 -2 ayımızı daha alır. Kolay değil büyük ve önemli bir proje yapıyorsunuz.

Abdülhamit Han Camii ilk caminiz miydi?

O ilk camiim. Daha sonra Rahmet Camii ve Otogar Camii’ni yaptık ama o ölçekte yaptığımız ilk cami. Diğerleri modern.

Alan sit alanı olduğu için izin gerekecek mi?

Değil. Buranın üst ölçek planları bakanlık tarafından onaylandı.

Kurul’a gitmeyecek mi?

O kadar detaylı bilgim yok ama zannetmiyorum. Planları bakanlık yapmış. “Projeye başla” dediklerinden bu yana 25 gün oldu. Herhalde alt yapısı bitmiştir.

Camiyle ilgili sürpriz olacak mı?

Büyüklük olarak iddialı. Ecdadın yaptığından da geniş kubbe kullanacağız. Minareleri en yüksek olacak. Medine-i Münevvere’yi bile geçeceğiz. Kendi proje konsepti içerisinde çıkıyor zaten o yükseklikler. Minareler en yüksek minare olacak, kubbe ölçüleri en geniş olacak. Yapılmışlar içerisinde.

Tüm dünyada mı?

Tabi tabi dünyadan bahsediyorum.

Bu zamana kadar en yüksek hangisiydi?

105 metreyle Medine-i Münevvere’nin minareleri. Bizimki onu geçiyor inşallah. İddialı bir proje.

Minare sayısı kaç?



Sürpriz. Orada da bir iddiamız olacak. İlerleyen safhalarda ortaya çıkacak. Minimum altı minare olacak.
Muhafazakar kesimde de büyük camiye karşı bir tereddüt var...

Dünyada çok örneği var. Her dönem mimari eserleriyle anılır. Paris’teki Eyfel Kulesi niye yapılmıştır veya Viyana’daki kule. Her dönem kendi mimari eserleriyle anılır. Geleceğe bir miras bırakmak bu dönemi anma adına bence güzel bir yaklaşım. Bunun fonksiyonu cami olur, başka bir eser olur. Herşeyle anılabilir dönemler. Yanlış olduğunu zannetmiyorum

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayat Haberleri