ABD'nin Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ile Washington Eyalet Üniversitesi araştırmacılarının küresel ısınmanın etkileri konusundaki ortak raporuna göre, Kuzey Buz Denizi'ndeki buzulun tahmin edilenden çok daha önce incelebileceği belirtildi.
Buzulun daha önce tahmin edildiği gibi 2100 yılında değil, 2040 yılında yüzde 80 oranında yok olabileceğine dikkati çekilen raporda, "Kuzey Buz denizinin yüzeyinde bugün 4,6 milyon kilometrekare kaplayan buz tabakası, 30 yıl sonra 1 milyon kilometrekare alana düşebilir" denildi.
Kuzey Denizindeki buzulun kapladığı alanın son 2 yılda yaz mevsimlerinde belirgin şekilde azaldığını kaydeden araştırmacılar, buzulda son yıllardaki erimeyi değerlendirip tahmin yöntemleriyle bu sonuca vardıklarını belirttiler.
NOAA uzmanlarından James Overland ve Washington Eyalet Üniversitesinden Muyin Wang, kullandıkları 6 tahmin yönteminin ortalamasına göre, "Kuzey Buz Denizinde 32 yıl sonra neredeyse hiç buz kalmayacağını" ifade ettiler. 2007 yılında yapılan tahminlere göre, buz tabakasında bu derecede incelme 21. yüzyılın sonunda görülecekti.