Tarım Bakanı Brüksel'de, Burger King'le ilgili iddia edilen "virüslü et"le ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Burger King'in suçlu bulunması halinde 3,2 milyar TL'ye kadar cezaya çarptırılabilecek.
Türkiye'de fast food devi Burger King'in 160 bin adet virüslü hamburgeri piyasaya sürdüğü iddiaları üç günlük ziyaret için Brüksel'de bulunan Tarım Bakanı Mehdi Eker'in de gündemindeydi.
Avrupa Birliği (AB) tarım bakanlarının gayri resmi toplantısına katılan Tarım Bakanı Mehdi Eker, Burger King firmasıyla ilgili iddialara Brüksel'de bir basın toplantısında cevap verdi.
Büyükelçi Murat Ersavcı ile birlikte kameraların karşısına geçen Bakan Eker, denetimlerin haziran ayında kuruma gelen bir şikâyet üzerine başlatıldığını ifade etti. Bakan, "Bir firma (Erzurum merkezli TT Gıda), bir başka firmanın (Fasdat Gıda) kendisinden 11 ton hamburger aldığını, fakat etin bozuk olduğu gerekçesiyle parasını ödemediğini belirtti.
Virüslü etlerin kullanıldığının tespiti halinde Burger King'i, 800 milyon ile 3,2 milyar lira arasında ceza bekliyor. Şirkete et tedarik eden T&T Gıda Turizm İnşaat Petrokimya firması, Burger King'den virüslü olduğunu iddia ettiği etlerinin akıbetini sorarken, dünya devinin temsilcileri ise bu ürünlerin önce Balıkesir Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edildiğini, daha sonra ise Bursa'daki Madımak Kangal Çiftliği'nde tüketildiğini öne sürdü. Ancak Tarım Bakanlığı, zararlı olduğu bilinen salmonella ve listeria bakterilerinin Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edilmediğini ortaya çıkardı.
Bakan Mehdi Eker, bakterili etlerin imha edildiği öne sürülen katı atık tesislerinde yapılan incelemelerde imha işleminin gerçekleştirilmediği tespitine vardıklarını açıkladı. Tesis hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını kaydeden Bakan Eker, Maliye ve Çevre bakanlıklarının da sürece müdahil olduklarını söyledi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, 22 bin 172 firmanın denetlendiğini, bunlardan bin 171'inin sağlıksız ürünleri piyasaya sürdüğünü tespit ettiklerini açıkladı.