24 - 27 Nisan 2014 tarihlerinde açık bulunacak Budapeşte'de 21.'si düzenlenen Budapeşte Uluslararası Kitap Fuarıda onur konuğu olarak yer alıyor.
T.C.Kültür Bakanlığı Uluslararası Kitap Fuarları Komitesi, Yunus Emre Enstitüsü ve Macar Yayıncılar ve Kitapçılar Derneğinin katkıları ile hazırlanan Türkiye'nin onur konuğu olduğu edebi, sanatsal, kültürel ve sosyal etkinliklerin de gerçekleşeceği fuarın açılışına coşkulu katılım vardı. Türkiye'den bir çok yayınevinin katıldığı 1000 eserlik güncel kitapların sergilendiği Türk standı 150 m2. olarak göz doldurdu. Açılışı Bakan Yardımcısı Dr.Abdurrahman Arıcı gerçekleştirdi. TEDA Çeviri ve Yayın Destek Proğramı'na katkı sağlamak amacıyla Türk yazarların kitaplarını Macar okuyucuya sundu. Osmanlı sarayındaki kitabın serüvenini anlatan Nakkaşhane'de standa yerini aldı. Atölyede ebru, hat, cilt ve tezhip sanatlarından örnekler de canlı olarak sunuluyor. Kitap yayıncılığının Macar öncüsü İbrahim Müteferrika'da sergisi de bulunuyor. Türkiye'den gelen yazarlar Prof.Dr.İskender Pala, Prof.Dr.Erhan Afyoncu, Beşir Ayvazoğlu, Dr.Melike Günyüz, Mustafa Karagüllüoğlu, Metin Celal Zeynioğlu, Mehmet Faruk Bayrak ve birçok yazar ve yayıncı Budapeşte'de okuyucularla birarada olacak. Yazarlar buluşması öncesinde Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) evsahipliğinde Türk yatırımcıya ait Ali Baba Etterem restorantında Macaristan'daki işadamları ile geniş katılımlı sohbet toplantısı gerçekleştirildi.
Geçtiğimiz yıl Türkiye bir jest yaparak Macarlar vizeyi kaldırdı
Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı ve Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz misafirlere hoşgeldiniz dedi. Macaristan'daki iş hayatı ve mevcut Türk Macar ikili ilişkilerine değindi. Son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin altın çağını yaşadığını, bu süreçte iki ülke Başbakanlarının kimyasının uyuşmasına, çok gayret ve çaba göstermelerine atıf yaparak. Gelişen ve yeni Türkiye ile Macarlarda işbirliğini geliştirerek derinleştimeleri çok doğal. Geçtiğimiz yıl Türkiye bir jest yaparak Macarlar vizeyi kaldırdı. Sanırım ki; bu olumlu güzel jest Macarlar tarafından da güzel bir jest ile karşılık bulacaktır. TÜMİŞAD olarak nazlı Budin'de ekonomi, ticaret ve sanayi alanında işbirliklerine desteğimiz yanında kültüre, sanata ve eğitime de her daim destek olmaya gayret ediyoruz dedi.
Müslümanlık profesyönelliktir
İskender Pala; Avrupa'da müslüman insanın kültür, eğitim, estetik, başarı, temizlik açısından en nezaketli olması gerektiğine vurgu yaptı. Müslümanlık profesyönelliktir. Her insan yaptığı işi en iyi ve doğru şekilde yapan olması gerekmektedir. İbadeti ayrı kendisine ait bir sorumluluğudur. Toplum içerisinde parmakla gösteridiği vakit, örnek kişiliği ve nezaketli bir şehsiyet olması gerekmektedir dedi.
Erhan Afyoncu, 150 Yıl Osmanlı hakimiyetinde bulunan Macaristan'da bugün Türk nüfusunun yokluğunu ise; Türkler Macaristan'da yerleşik yaşamadılar, yaşayamadılar. Osmanlının zaten o dönem nüfusu da azdı. Göç ettirecek nüfusu yoktu. Estergom, Vişegrad kaleleri kaybedilince Budin ve diğerleri domino etkisiyle maalesef kaybedildi dedi.
Türk çayı, kahvesi ve fırın sütlaçın yendiği sohbet geç saatlere kadar sürdü.
Sohbet sonrasında Macaristan Fahri Konsolosu Osman Şahbaz misafir hocalara Dr.Hovari Janos ve Dursun Ayan'ın kaleme aldığı '' Macar Generalleri Osmanlı Hizmetinde'' kitabını hediye etti. Hep birlikte hatıra fotoğrafı çekildikten sonra misafirler Budin Kalesinde konakladıkları hotele kadar eşlik edilerek uğurlandılar.