Mehmet Miras'ın haberi
Nesli birinci derece yok olmaya yüz tutmuş sülünler Samsun’da Üretme çiftliğinde üretiliyor, Geçmiş dönemlerde padişah sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan sülünkerin neslinin devamı için Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun’a gelenleri dev sülün heykeli karşılıyor
''Doğal Yaşamı Sülünle Destekleme Programı'' kapsamında yürütülen çalışmalarda, Samsun'daki istasyonda her yıl artan oranda sülün üretimi başarıyla gerçekleştiriliyor. İstasyonda bu yıl üretimi yapılan 30 bin sülünden yaklaşık 25 bininin, doğaya salınmak üzere Bartın, Giresun, Artvin, Kastamonu ve Karabük'e gönderilmesi planlanıyor,kalan 5 bin sülün ise Samsun'un Terme ilçesindeki Gölardı Yaban Hayatı Koruma Sahasına bırakılacak.
Samsun Çevre ve Orman İl Müdürü Ömer Albayrak, son 12 yılda Samsun'daki istasyonda üretilen yaklaşık100 bin dolayındaki sülünün doğaya bırakıldığını söyledi. Sülün neslini çoğaltmak için yürütülen çalışmalarda Samsun olarak oldukça başarılı çalışmalar yaptıklarını ifade eden Albayrak, doğal yaşam şartları altında çoğalmaları için yürütülen sülün üretiminin Samsun'un yanı sıra Bursa ve İstanbul'da da devam ettiğini kaydetti.
Ana vatanı Batı Anadolu olan sülünler, dünyada sadece Türkiye, İran, Orta Asya ülkeleri, Moğolistan, Çin, Kore ve Japonya'da doğal yaşamlarını sürdürebiliyor. Türkiye'de ise özellikle Samsun'un Çarşamba ilçesinden başlayan kıyı şeridini takiben Kızılırmak Deltası ve Sinop dolayları ile Ünye ilçesinin Akçay ve Çürükceviz Deresi yöresini yaşama bölgesi olarak seçen sülünlerin, geçmiş dönemlerde padişah sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer aldığı belirtildi.
NTV