AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yürütülen soruşturma çerçevesinde son iki yılda 509 bin 516 kişinin dinlenmesine şaşırdığını belirterek, bunun, muazzam bir rakam olduğunu söyledi.
Şentop, TİB'de yürütülen soruşturma çerçevesinde 2012'de 257 bin 454 kişinin, 2013'de 252 bin 62 kişinin dinlenmesini AA muhabirine değerlendirdi.
Dinlenen kişi sayısını "muazzam" olarak nitelendiren Şentop, bu sayıya çok şaşırdığını, bu kadar fazla olabileceğini tahmin etmediğini kaydetti.
Şentop, çıkardıkları yeni kanunla, dinlemeleri biraz daha
zorlaştırdıklarını anımsatarak, kanunda dinleme yoluyla suçlu takibinin olmadığını ifade etti. Şentop, başka deliller yoksa, elde edilemiyorsa o zaman dinleme yoluna gidildiğini ancak bunun da istisna olduğunu belirtti.
Polis ve savcıya, teknik takip ve dinlemenin daha kolay geldiğini ifade eden Şentop, "Bir sene içinde kimi dinlersen bir şey çıkar, bir söz, bir laf... Başka deliller üzerinden de suç ve suçlu takibi yapılması lazım. Dinleme istisnai bir yol. Ama polisin de savcıların da kolayına geliyor, hazır oturup, masa başında. Bir sene dinlersin, bir sene içinde bir şey çıkarsa çıkar. Buradaki, kanunla verilen yetkinin suistimali, kötüye kullanılması" diye konuştu.
Şentop, kanunun verdiği yetkinin, kişiler bazında da suistimalinin bulunabileceğini, "elimizde malzeme bulunsun" diye yapılan dinlemelerin de olabileceğini kaydetti.
"Brezilya dizileri gibi"
Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin grup toplantısında "Bunlar hukuki" diyerek bazı konuşmalar yayınladığını anımsattı.
Soruşturmanın gizliliğinin bulunduğunu, soruşturma dosyasından bir delilin yayınlandığını söyleyen Şentop, bunun, cinayette kullanılan bıçağın dosyadan alınıp gösterilmesine benzediğini vurguladı. Şentop, dava açılana,
iddianame düzenlenene kadar bunun gizli olduğunu dile getirdi.
Şentop, hukuki olarak dinlemelerde sadece suç konusuyla ilgili dinlenen konuların dosyaya konulabileceğini, bunun dışındakilerin çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Mahkeme kararıyla dinleme yapılmasının, ortaya çıkan malzemeyi hukuki, legal hale getirmeyeceğini ifade eden Şentop, soruşturmanın gizliliğine işaret etti. Şentop, mahkeme kararıyla dinlenilse bile soruşturma gizli olduğu için açıklanmasının legal olmadığını belirtti.
Şentop, mahkemenin, "Bir kişinin hayatının her alanını dinleyin" kararı vermediğini kaydederek, suçla ilgisi olmayan konuşmaların silinmesi gerektiğini söyledi. Şentop, Brezilya dizileri gibi bölüm bölüm konuşmaların piyasaya sürüldüğünü dile getirdi.
MİLLİ SAVUNMA BAKANI YILMAZ: BUNU VATANDAŞIN VİCDANINA BIRAKIYORUM
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) yürütülen soruşturma çerçevesinde iki yılda 509 bin 516 kişinin dinlendiğinin belirlenmesine ilişkin, "Bunu vatandaşın vicdanına bırakıyorum. Bu sayı, makul bir sayı değil. Bizde bir ölçü kaçmış" dedi.
Yılmaz, Balıkesir'de, İmam-ı Birgivi Camisi'nde cuma namazı çıkışı AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye nüfusunun 76 milyon civarında olduğunu hatırlattı.
Dünyada nüfusu 76 milyon dolayındaki ülkeler ile Türkiye'deki dinlemelerin karşılaştırılması gerektiğini belirten Yılmaz, "Bunu vatandaşın vicdanına bırakıyorum. Bu sayı, makul bir sayı değil. Bizde bir ölçü kaçmış. Dolayısıyla bu ölçü inşallah önümüzdeki dönemde rayına oturur diye düşünüyoruz" ifadesini kullandı.
Her adımda demokrasi çıtasını yükseltmek istediklerini vurgulayan Yılmaz, bu dinlemelerin birçoğunun istihbarat amaçlı, kimisinin de suç örgütü kapsamında yapıldığını söyledi.
Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırıldığını anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Dinlemeler şöyle oluyor; sizin telefon numaranızı veriyorlar, bir terör örgütü üyesi olarak gösteriyorlar ve iki yıl dinliyorlar. Bir kimseyi üst üste iki yıl dinlerseniz, gece gündüz, önden arkadan bir şeyler keserken mutlaka bir suç bulursunuz. Dolayısıyla çıkan yasayla bu dinlemelere bir yasal süre getirildi. Ayrıca dinlemek istediğin kişinin o telefonla bir kaydının, bir bağlantısının yani hukuki bağının mutlaka gösterilmesi gerekir. Bu, hukuk düzeninin geçmişteki eksikliklerinden kaynaklandı. İnşallah bu süreç içinde eksikliklerimizi gidereceğiz, tam demokratik ve ileri bir Türkiye'ye ulaşacağız."