Enerjide yüzde 80 tasarruf iddiasıyla ortaya çıktıklarında "İkinci Erke vakası mı" yorumları yapıldı. Ancak onlar 'Moleküler Isı Transferi' buluşunun dünya devlerinin bile ilgisini çektiğini belirtiyor. Baytek'in CEO'su Başgül kanıt için dev şirketlerin yöneticilerinin açık çek teklif ettiğini gösteriyor..
Baytek firması bundan 3 hafta kadar önce İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyerek Vecta markalı ürünlerini tanıttı. İddiası, elektrikli ısıtıcılarının yüzde 80'e varan oranlarda tasarruf yaptığı yönünde. Rakiplerinin eleştirileri arasında Vecta için bir anda 'Erke muamelesi' görmeye başladı. Hatırlanacağı üzere 21 Kasım 2006'da kamuoyuna tanıtılan Erke Dönergeci 'yakıt gerektirmeyen kuvvet makinesi' olarak basına tanıtılmış ve aradan 2 yılı aşkın bir süre geçmesine karşın çalışmalar halen açıklanmamıştı. Önceki gece Baytek firmasının CEO'su İsmet Başgül ile yaptığımız sohbette de "Bizi 2. Erke vakası gibi görüyorsunuz" diyerek söze başladı. Ancak Baytek firmasının yaptıkları ve Başgül'ün açıklamalarını dinledikçe ona sözü vermeyi uygun gördük. İşte Başgül'ün açıklamaları: "İki önemli keşiften söz ediyoruz. Birincisi; daha önce basın toplantısında da açıkladığımız 'Moleküler Isı Transferi Sistemi' (HeatPowercell).'Moleküler Isı Transferi Sistemi' ismini verdiğimiz keşif ve teknoloji sayesinde ısının bir noktadan diğer bir noktaya hemen hemen hiç kaybolmadan iletebiliyoruz. Bu sayede daha düşük enerji kullanarak ısıyı daha hızlı iletilebiliyor. Bir diğer önemli keşfimiz 100 watt'lık bir ampulün verdiği aydınlığı 1.5 watt ile sağlanabilecek olması.
BAKAN 01:30'A KADAR TUTTU
Yani aydınlatmada yüzde 98.5'lik bir tasarruftan söz ediyoruz. Tasarruflu ampuller 23 watt olduğu düşünüldüğünde edilecek tasarruf çok yüksek. Bu teknoloji sayesinde elektrik tüketimi çok büyük oranda azaltılabilecek." Projelerini Enerji Bakanı'na anlattıklarını belirten Başgül, bakanla yaşadıklarını da şöyle anlattı: "Bakan Bey projeyle çok yakından ilgilendi. İki defa bakanlıkta görüştük. Bizi gece 01.30'a kadar dinledi. Daha sonra uzman kişileri çağırttı ve ölçümler yapılmasını istedi. Hatta ürünleri Türk Standrtları Enstitüsü'ne götürüp test yapılmasını istedi. Biz de ürünleri götürüp laboratuvarın kapısına bıraktık. Bizi içeri dahi almadılar. Bu testten sonra biz büyük bir elektronik firmasının laboratuvarlarında da bu ürünü test ettik ve tasarruf miktarının yüzde 90'ları bulduğunu test ettik."
PROJE DEVLETİN BİLGİSİNDE
Projenin hem Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, hem bakanın bilgisi dahilinde olduğunu ve artık Baytek'in değil Türkiye'nin projesi haline geldiğini dile getiren Başgül, "1 aydan bu yana ısıtıcalarımızı piyasaya sürdük ve büyük bir taleple karşılaştık" dedi. Başgül, teknolojiyi görmeye Hollandalı bakanlar, İtalyan üreticiler ve Philips hissedarların ortak olmak için teklif getirdiğini söyledi. Başgül kuşkulu bakışlarımızın azalmadığını görünce bizi haftaya fabrikalarına test için davet etti.
AÇIK ÇEK VERDİLER
Projeye yabancı birçok firmanın ve kuruluşun da büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Başgül şunları söyledi: "Hollanda Enerji Bakanı proje ile yakından ilgileniyor. İtalyan bir firma gelip bize projede ortak olmak istediğini ve bize açık çek verdi. Philips'te hisse sahipleri gelip projeyi satın almak istediklerini söylediler. İsmini vermek istemediğim başka çok büyük firmalar da projeye ilgi gösterdi. Ama biz projenin Türkiye'den bir Türk firmasından çıkmasını istiyoruz." Yurtdışında şirketler de kurmaya başladıklarını belirten Başgül, "Bunlar arasında ABD, Almanya ve Hollanda bulunuyor. Rusya'da da şirket kurmayı planlıyoruz" dedi. İhracat çalışmalarına başladıklarını anlatan Başgül, "Yakında TIR'larla bu ülkelere ürün göndermeye başlarız" diye konuştu.
İCAT HİKAYESİ
Keşfi yapan kişi ve şu anda Baytek'in Yönetim Kurulu Başkan'ı Hakan Kuşbaygı, daha önce bir grup mühendisin yoğun çalışmalarıyla böyle bir sonuca ulaştıklarını belirtmişti. Kuşbaygı, şunları anlattı: "Tesadüfi bir olay sonucu, bir metalin ısı iletimi konusundaki aykırı davranışta bulunduğunu gördük. Yüksek kapasiteli bir kaynak makinesine rağmen metal boru bir türlü kaynak tutmuyor, aldığı ısıyı anında iletiyordu. Borunun içinden su geçtiğini fark ettik. Sonra kendimize şu soruyu sorduk. 'Acaba içinden hiçbir şey geçmese de metal ısıyı yine de hızla iletebilir mi?' Kafamızı kurcalayan bu olayın üzerinde çalışmaya ve araştırmaya başladık. Bugün "Moleküler Isı Transfer Sistemi" dediğimiz sistem 7 yıl çalışmamız sonucu doğdu. İnanıyoruz ki bu buluşla dünya bilim tarihine adımızı yazdıracağız."
NERELERDE KULLANILACAK
* Vecta ilk etapta piyasaya elektrikli ısıtıcı ve radyatörlerle girdi. İddiası ise yüzde 80 enerji tasarrufu sağladığı yönünde.
* Bu konudaki eleştirilere Türk Standartları Enstitüsü'nde yaptıkları testlerle yanıt veriyorlar.
* Şirketin teknolojiyi uygulamayı planladığı alanlardan bazıları şunlar:
* Kalorifer peteği ve kombi petekleri. (Bakan Güler'in anlatımına göre sistemde nano bor gezdirerek bu sağlanacak)
* Güneş enerjisinden yararlanarak çalıştırılacak klima.
* Bilgisayarlarda ısınan parçaları soğutmakta kullanılan fanların yerine
* Elektrik santrallerinde... (Santrali jeotermal enerji ile çalıştırarak doğalgaz, kömür kullanımını ortadan kaldırma hedefinde) nOtomobillerde radyatörler yerine. nMerkezi sistemlerle ısıtma amacıyla.
* Alttan ısıtmalı yollarda.
* Her tarafı aynı anda ısıtabilen fırınlarda.