Hastalık doktorların özellikle aradığı 3 ana bozukluk ile buna bağlı 7 belirti ile teşhis ediliyor. Eğer bu belirtilerden herhangi birini kendinizde ya da sevdiklerinizde fark ederseniz, hareket bozukluğu konusunda uzmanlaşmış bir nörologa danışın. Çünkü, Parkinson hastalığının teşhisi ustalık gerektiriyor.
Birleşik Krallık Parkinson Hastalığı Derneği Beyin Bankası'ndan yayınlanan bildiriye göre işte Parkinson hastalığının 10 belirtisi:
Ana belirtiler
1. Kişi çok yavaş hareket eder ve daha sakar görünür. Bir gömleğe düğme dikmesi ya da telefon görüşmesi yapması normalden uzun sürer. Bu hareket yavaşlığı "bradikinezi" olarak biliniyor. Hastalık ilerledikçe hastalar kendileri bir an için donmuş gibi hisseder.
2. Kişinin elleri ya da ayakları dinlenirken titrer. Parkinson hastalarının yaklaşık yüzde 70-80'inde ellerde, kollarda, bacaklarda, çenede ya da yüzde titremeler meydana geliyor. Özellikle bu titremeler dinlenirken meydana geliyor.
3. Hastaların kaslarında sertleşme ya da hassasiyet vardır. Kol, bacak ya da vücudundaki bu kas sertliği kişinin hareketlerini zorlaştırıyor. Sabahları yataktan çıkmak ya da sandalyeden ayağa kalkmak zor olabiliyor.
İlgili belirtiler
4. Kişinin ayakları takılabilir ya da ayakları üzerinde sabit duramaz. Parkinson hastalığının diğer belirtisi de dengede güçlüktür, düşmeye eğilimdir. Hastalar daha küçük fakat sık adımlarla yürümeye çalışır.
5. Bu problemler vücudun tek tarafında başlar. Genellikle bu hareketler önceleri vücudun tek tarafını etkiliyor. Bazen yıllar sonra vücudun diğer tarafına da yayılabiliyor.
6. Kişinin el yazısı değişir. Genellikle el yazısı küçülür ve karmaşıklaşır.
7. Kişi üzgün ve güçsüz görünür. Parkinson hastalarında hareket problemleri görülmeden önce genellikle depresyon gelişir. Uzmanlar, ruhsal bozukluğun Parkinson hastalığının bir parçası olduğuna inanıyorlar.
8. Kişi yürüdüğü zaman bir kolu diğeri kadar çok sallanmaz. Hareket yavaşlığına ek olarak, Parkinson hastalarının tüm hareketleri yavaşlar. Örneğin, gözlerini kırpması bile yavaşlar.
9. Kokuların farkına varmaz. Hastalığın başında Parkinson hastaları koku yeteneğini kaybeder. Çünkü nörodejeneratif süreç koku alma sistemini etkiler.
10. Kişinin konuşması güçleşir. Karşısındaki kişi Parkinson hastasının duymakta ve anlamakta güçlük çeker.