YEDİKITA BEŞ ASIRLIK OSMANLI PROJESİNİ AÇIKLIYOR
Aylık Tarih, İlim ve Kültür Dergisi Yedi Kıta bu ayki sıyısında 5 asırlık tarihi Osmanlı Projesine yer veriyor. Sakarya Nehri, Sapanca Gölü - İzmit Körfezi'ni birleştirecek bir kanal projesi asırladır gündemde olduğunu belirten dergi Osmanlı'nın beş asır önceki hayali acaba gerçek olacak mı diye sorarken bu projenin haritasını da Türk Basınınında yayınlayan ilk dergi oluyor.
Şubat sayısında “Beş Asırlık Kanal Projesi” başlığıyla Sakarya-Sapanca-Marmara Kanal projelerini kapağına taşıyan Yedikıta Dergisi, bunun yanısıra okurlarını 2010 Kültür Başkenti seçilen İstanbul’un geçmişine kısa bir yolculuğa çıkarıyor ve neler olduğunu gözler önüne seriyor.
Dergide, uzun zamandır gündemi meşgul eden salgın hastalıklara da yer veriliyor.”Geçmişte hastalıklar nasıl oldu, ne şekilde tedbirler alında?”sorularına dikkat çekiliyor.
TIP konusunda Ahmet Temiz'in tarih laboratuvarından semizotu tahlini konu edinen yazısı da dikkat eçekibilir.
Tarihi romanlar ile gerçek tarih arasındaki bağları irdeleyen yazıya imza atan A. Akdağ, okurlara "Tarih mi okuyorsunuz, roman mı?" sorusunu yanıtlıyor.
Tunahan Dikmen, Mescidi Konya'da mihrabı Almanya'da olan Beyhekim mescidinin dramını yansıtıyor...
Dergide Ahmet refik'in kaleminden Topkapı Sarayı'ndan Kayan Yıldız olarak niteleten Sultan II. Abdulhamid'i konu alan duygusal bir yazı da dikkat çekiyor.
Derginin İnternet Adresi: www.yedikita.com.tr
MEDİACAT EN POPÜLER YAZARLARI AÇIKLIYOR
Ertuğrul Özkök’ün kelime anlamı
Ertuğrul Özkök’ün Hürriyet’in genel yayın yönetmenliğini bırakmasının ardından birçok şey söylendi. Onu sevenler de, ondan nefret edenler de bir noktada birleşiyor: Özkök, 20 yıl boyunca yaptıklarıyla sadece Hürriyet’i değil, Türk basınını da radikal bir şekilde değiştiren kalıcı izler bıraktı.
Pazarlamada, reklamda, medyada yılın liderleri
MediaCat, bu yıl ilk kez üç aşamalı, okurlarının da işin içine dahil edildiği bir süreçle pazarlama, reklam ve medya dünyasında, en başarılı, en çok ses getiren çalışmalara imza atan isimleri seçti.
En çok ödül alan ajans ve reklamverenler
Geçtiğimiz yıl “Dünyada The Gunn Report, yurttaysa artık The Cat Report var” diyerek, Türkiye’de bir yıl boyunca düzenlenen belli başlı reklam-yaratıcılık yarışmalarında en çok ödül alan reklam ajanslarını ve reklamverenleri belirlemiştik. Bu yıl 5 yarışmanın sonuçlarından yola çıkarak raporumuzun ikincisini hazırladık.
2010’u şekillendirecek 10 tüketici trendi
Dünyanın bir numaralı trend izleme sitesi Trendwatching.com, yaptığı kapsamlı bir değerlendirmeyle 2010 yılında pazarlama dünyasına yön verecek 10 tüketici trendini açıkladı. Biz de bu trendlerin Türkiye pazarı için ne kadar geçerli olabileceğini reklam ve pazarlama dünyasının karar vericilerine sorduk.
Reklamcılık işi egosuz da olur mu?
Reklamcılara yöneltilen en büyük eleştiri ve bazen de ayıplama, yüksek bir egoya sahip olmalarıdır. Peki ama yaratıcılığa dayanan, farklılaşmayı gerektiren böyle bir iş egosuz da yapılabilir mi? Bu soruyu reklam yaratıcılarına yönelttik.
Cola Turka özüne döndü
Lansman kampanyasında Amerikalı rakiplerine meydan okumak için Amerikalıları Türkleştiren Cola Turka, Yahşi Batı filmindeki başarılı ürün yerleştirme çalışmasıyla özüne döndü. Kampanyanın hikayesini, markanın Pazarlama Genel Müdürü Tolga Sezer’den dinledik.
Üç ek birden
1. Ajans 50: 2009’un En Büyük 50 Yaratıcı Ajansı
2. Medya Veri Kiti
3. DVD: Dijital Pazarlama Trendleri 2010
***
GASTRO'NUN BU SAYISINDA BİTLİS MUTFAĞI VAR
Türkiye'nin en lezzetli dergisi Gastro'nun Ocak Şubat 2010 tarihli 54. sayısı yinea birbirinden renkli ve iştah açan konular ile rengarenk bir dünya seriyor damak lezzetini önemseyenlere.
Damak zevkinin oburluk değil bir kültür bilinci olduğunu ispatlayan dosyaları ile dikkat çeken derginin okurlarına her sayıda bir kitap verme geleneği de sürüyor. Bu ayki kitap hediyeniz: Yediğimiz, Ekmek. 14 ayrı bölümden oluşan kitaqta ekmekçilik ve fırıncılıkla ilgili 11 ayrı yazarın imzasını taşıyan araştırma ve incelemeler yer alıyor. Konulara eşlik eden resimler her zaman olduğu gibi iştah kabartmayı sürdürüyor.
Derginin mimarı Nilhan Aras, yazıların nasıl hazırlandığını, nasıl kontrüol edildiğini ve yazarların kimler olduğunu merak eden okurların yanıt aradığı soruları cevaplıyor bu sayıda. Aras, Bitlis mutfağını anlatan yazıya da imza atan kalem. Aras ayrıca bu sayıda kendir ve keçi kılından son ürün olarak tanımladığı Harik'i ve Gaziantep'te bulguru tanıtıyor.
Mehmet Ali Kılıçbay, Eski Mısırda bira ile ile nasıl doyulduğunu anlatırken, iktisat tarihinde Eski Yunan'ın tanıtıyor. Vefa Zat'ın içki kültünü önemseyenlere yönelik yazılarında bu ay Galata meyhanelerinin görkemli dönemleri konu ediliyor.
Dr: Defne Karaosmanoğlu, Küreselleşen tatlarda döner kebasın Avrupa notlarına yer veriyor.
Tijen İnaltog'un zihinsel börek yolculukları, Yrd. Doç. Dr. Cenk Durmuşkahyaoğlu'nun uygarlığa yön veren bitki ve Dr: Ahmet Uhri'nin Uygarlığın başı buğday aşkı yazıları arşivlik nitelikte.
ANNE BABALARIN KAÇIRMAMASI GEREKEN MORAL DÜNYASI
Moral Dünyası Dergisinin bu aykı sayısı çocuklarının dini eğitimini önemseyen anne babaların kaçırmaması gereken nitelikte arşivlik bir çalışma,,
Çocuğun din eğitiminin nasıl olması gerektiğini konu edinen kapak dosyasında, Selayman Karacelli'nin "Hangi yaşta nasıl bir dini eğitim", Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın, "Çocuk iman esaslarını nasıl öğrenir, Pedagog Ali Çankırılı'nın "Çocuklarımıza ibadetleri nasıl sevdirelim", Dr. Reşit Haylamaz'ın "Efendimiz (a.s.m.) çocuklar için bir modeldi", Mehmet Paksu'nun, "Bediüzzaman, 'çocuk ebeveynini dindar görmeli' der", Psk. B. Göncü Işıkkoğlu'nun "Çocuğa oyunla manevi eğitim nasıl verilir", Ö. Faruk Paksu'nun "Dini eğitimde kitapların önemi" başlıklı yazıları adeta bu konuda uzmanların tüm yönleriyle hazırladığı kitap çalışması gibi.
Metin Karabaşoğlu'nun, "25. söz ışığında aile" başlıklı yazısı kapak dosyasını tamamlayan bir çalışma olarak dikkat çekiyor.
Mehmet Akça'nın Musiki Medeniyetimize dair bilgiler verdiği dergide, Senai Demirci, Aramızda Allah'ın elçisi olduğunu hatırlatıyor.
Gültekin Avcı'nın askeri arşivler incelenmezse Ergenekon'un çözülememeyeceğini savunan yazısını Yavuz Bahardıroğlu'nun darbecilerin listesinde olmaşı şeref saydığı yazısı ile birlikte okumak yararlı olabilir.
Moral Dünyasının İz bırakanlar köşesinde bu ay, yaşayan Kuran olarak tanımlanan Ali Ulvi Kurucu tanıtılıyor.
SÜPER BEYİN, BEYİN YENİLEMEYE ÇAĞIRIYOR
Derginin tüm sayılarına bu linki kullanarak ulaşabilirsiniz
EDEBİYAT VE KÜLTÜR SANAT DERGİLERİ
TÜRK EDEBİYATI BU AY DA DOLU DOLU
ROMAN KAHRAMANLARI SAHNEYE ÇIKTI
Üç aylık edebiyat dergisinin ilk sayısında Hasan Ali Topbaş'ın Bir Hüzünlü Yaz romanınının kahnramanı Allaaddin, Attilla İlhan'ın Kurtlar Sofrası'nın Mahmut Ersoy'u, Albert Camus'un Yabancısı ve Vebasının kahramanları Meursault-Rieux ve Frenc Molnar'ın Pal Sokağı Çocukları adıl eserinin kahramanı Hemeçsek'i konu edinen dosyalar var. Ahmet Oktay, Ali Bulunmaz, Elif Türker, Enver Aysever, Efendiz Atasü, Feridun Andaç, Feryal Timaç, Gönülden Esemenli Söker, Gün Zileli, Jaklin Çelik, Leyla Erbil, Mine Söğüt, Nedret Tanyolaç Öztokat, A. Ömen Türkeş, Öner Yağcı, Pelin Aslan, Sevin Okyay, Sibel Ercan, Şiirsel Taş ve Tülin Arseven dergide imzası bulunan isimler....
Dergi aracılığı ile sizin de kendi roman kahramanlarınıza ya da onların yazarlarına mektup yazmanız mümkün.
İnternet sitesi: www.romankahramanlari.com
YAĞMUR DERGİSİNİN OKURLARINA MÜJDESİ VAR
Yağrmur dergisi Ocak 2010 itibariyle üç aylık değil iki aylık yayın peridona geçtiği müjdesiyle çıktı. Her yıl dört sayıyı yayınlayan dergi artık altı sayı yayınlayacak.
Derginin Ocak 2010 tarihli sayısında başyazıdan hemen sonra Ali Osman Kurun, “Çağımızı Seslendirmek” düşüncesinin eşliğinde “Nasıl Bir Şiir?” sorusunun cevabını arıyor.
Nuh Utku, “Çağımız ve Edebiyat” başlıklı incelemesiyle sesleniyor okurlara. “Baldıran” şiiri Mehmet Aycı imzasını taşıyor. Yaşar Beçene, Ceyhun Torun ve Nedim Yılmaz derginin bu sayısında yer alan diğer şairler,.
“Fethullah Gülen Hocaefendi’nin Edebiyata Dair Fikirlerini Anlama Yolculuğu”, üçüncü bölümüyle devam ediyor. Ali Osman Dönmez bu bölümde, medeniyet-dil bağlantısı, Kur’ân penceresinden beyan-insan münâsebeti, beyan edebi ve dil âfetleri gibi hususlara dikkat çekiyor.
Hüdayi Can ve Gurbandurdı Geldiyev’in birlikte yazdıkları 19. asır Türkmen şâiri Mollanepes ve M. Said Türkoğlu’nun kaleminden okuyabileceğiniz Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri bu sayıda tanıtılan iki manevi şahsiyet.
Derginin son sayısının en zengin türü, hikâye. Emrah Bilge Merdivan imzasını taşıyan “İrfan”la, elimizden çıkan hiçbir şeyin yokluğa gitmediğini, emânete alındığını hissedecek; Abdülmecit Orhan’ın kaleme aldığı “Pedal Korkusu”yla çocukluğunuzun çiçekli rüyâlarına misafir olacak, Ali Şanverdi’nin “Şimdilik” hikâyesiyle dünyanın, âhiretin tarlası olduğuna bir kez daha şâhit olacaksınız.
Hikâye Mektupları köşesinde A. Erdem Sözeri, okuruna, “Sözü Çapaklarından Arındırma”yı ve “Hayattan Beslenme”yi tavsiye ediyor.
İnternet sitesi: www.yagmurdergisi.com.tr
DİNİ, SOSYAL VE SİYASİ İÇERİKLİ DERGİLER
ANLAYIŞ DERGİSİ BALYOZU ANLATIYOR
Anlayış, bu ay Balyoz Darbe Planı’nı kapağına taşıyor. Kapak bölümünde Murat Yılmaz “Bir gerilim stratejisi olarak Balyoz”, Yasin Aktay “Bu devirde darbe olur mu?”, M. Mücahit Küçükyılmaz “Ne askerî ne sivil vesayet; sadece ‘norm’alleşme”, Mustafa Şentop “Devlet içinde devlet: Anayasa Mahkemesi” başlıklı yazıları ile askerî vesayetin farklı görünümlerine odaklanıyor.
Memleket Hali’nde Yücel Bulut, darbe planlamayı Anayasa’nın kendine verdiği bir hak olarak gören TSK’nın görev alanını sorguluyor. YüzleşiYORUM’da Mustafa Özel, “Solcu olmanın vaktidir!” başlıklı yazısında, kapitalizmin küreselleştiği 21. yüzyılda solculuğun medeniyet temelli tanımlanmak zorunda olduğunu ve İslam ülkesinde, kendini İslam’a kapatarak sola açmanın da sola kapatarak İslam’a açmanın da imkânsız olduğunu söylüyor.
Dosya’da bu ay “Kürt Siyaseti Nereye?” başlığı altında Ramazan Aras “Ulus-devlet ve Kürt siyasal hareketi”, Kemal Burkay “Kürt hareketinin serencamı”, Talha Köse “Kürt siyasetinin önündeki engeller ve imkânlar” Kutbettin Kılıç “Demokratik Açılım, PKK ve Kürt siyaseti”, Ümit Aksoy “Bir modern cin olarak Kürtler” yazıları ile yeniden yapılanma aşamasındaki Kürt siyasetini masaya yatırıyor. Türkiye Siyaset’te Yusuf Özkır, Ertuğrul Özkök’ün görevi bırakmasının ardından ortaya çıkan postmodern Hürriyet gazetesini değerlendiriyor. A. Kemal Bersay Türkiye’de askerin kendini konumlandırdığı noktanın “derin” hafızasındaki sürekliliğine dikkat çekiyor.
Bu ay SöyleşiYORUM’un ilk konuğu Prof. Dr. Beşir Ayvazoğlu. Türkiye’de genel kimlik manzarası üzerine konuştuğumuz Ayvazoğlu, muhafazakârlıktan Türkçülüğe, Kemalizm’den milliyetçiliğe, İslamcılıktan sosyalizme Türkiye’nin farklı kimlik fraksiyonlarına dair değerlendirmelerde bulunuyor. SöyleşiYORUM’un diğer konuğu ise İHH Başkanı Avukat Bülent Yıldırım. İHH’nın faaliyetlerini, “Filistin’e Yol Açık” konvoyunun hikâyesini ve Gazzelilerin yaşadıklarını anlatan Yıldırım, Gazze’de sistematik bir soykırım yaşandığını söylüyor.
Dünya Siyaset’te Nuh Yılmaz “alçak koltuk” krizinin, Türkiye-İsrail ilişkilerinde Davos’la başlayan yapısal dönüşümün ve Ortadoğu’daki değişimi İsrail’in henüz doğru okuyamadığının göstergesi olduğunu ifade ediyor. Ahmet Emin Dağ Mısır’ın Gazze’deki tutumunun, Türkiye-Mısır ilişkilerini ve bölgesel arabuluculuk iddiasını sarsacağını söylüyor. Orhan Gazigil de Başbakan Erdoğan’ın Ocak ayındaki Moskova ziyaretini ve yeni dönem Türk Rus ilişkilerini değerlendiriyor. Türkiye Ekonomi’de Sadık Ünay, patronların yeni Türk dış politikasının neresinde olduğunu sorgularken, Ömer Faruk Güler küresel krizde Türkiye’ye avantajlarına değiniyor. Dünya Ekonomi’de Meryem Torun serbest piyasanın küresel ekonomik krizi durdurmadaki güçsüzlüğü ve krizin çözüm yolları üzerinde duruyor.
Toplum bölümünde İhsan Fazlıoğlu “Yön-etme ile idâre etme” başlıklı yazısında siyasetin insanlar için öngörülebilir bir hayat inşâ etmesinin hukuka ve ahlaka dayanması ile olabileceğini söylüyor. Nazife Şişman göçmenlerin “yer” ihtiyacı ve kimliğin sürekli yeniden ve sondan başa doğru yazılması üzerinde duruyor. Fatmanur Altun kârı, insanlık ve çevre hilafına maksimize etmeye dayanan dünya sisteminin geldiği noktayı sorguluyor. Muhammet Şakiroğlu da yazısında fayda ve risk arasında GDO’ları tartışıyor.
İntenet sitesi: www.anlayis.net
MOSTAR DERGİSİ GAZZE'YE DİKKAT ÇEKİYOR
Mostar, Şubat sayısında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından geçen bir yılı sorguluyor.
Mostar, 2010 Şubat tarihli 60. sayısında, İsrail’in Gazze saldırılarının ardından geçen bir yıllık süreci değerlendiriyor. Dosya kapsamında Mesut Özcan, “Gazze saldırısının ardından geçen bir yıl” başlıklı yazısında, 27 Aralık 2008-18 Ocak 2009 tarihleri arasında gerçekleşen İsrail saldırıları sonrası yerle bir olan ve 1500’e yakın sivilin hayatını kaybettiği Gazze’yi tekrar hatırlamamızı sağlıyor.
Son bir yıllık süreçte birçok krizin yaşandığı İsrail-Türkiye ilişkilerini ise dış politika uzmanı gazeteci-yazar Ceyda Karan değerlendiriyor. Salih Demirhan’ın dosya kapsamında İHH İnsanı Yardım Vakfı Yönetim Kurulu üyesi ve Afrika Koordinatörü Osman Atalay ile yaptığı söyleşi ise geçtiğimiz ay gerçekleşen ‘Viva Palestina’ (Filistin’e YolAçık) konvoyunun oluşma ve Gazze’ye varış sürecinde yaşananları çarpıcı bir şekilde dile getiriyor.
Mostar’ın dosya konusu ise “Dönüşen Muhafazakârlık”. Üzerine derin tartışmalar yapılan, fakat henüz siyasi ideolojiler sözlüğünde kendisine net bir tanımlandırma bulamayan muhafazakârlık kavramı, konunun uzmanları tarafından masaya yatırılıyor. Fırat Mollaer, “Muhafazakârlık üzerine tezler” başlıklı yazısında ‘Fransız Devrimi’ne tepki olarak ortaya çıkan ve o tarihten itibaren modernliğe yönelik eleştirilerin bereketli bir kaynağı olarak gördüğü muhafazakârlığı geniş bir bağlamda ele alıyor. Mümtaz’er Türköne, “Yeni muhafazakârlığın eski yüzü” başlıklı yazısıyla Türkiye’de devlet iktidarını kontrol eden yeni elitlerden yola çıkarak, yeni elitlerin değişim talebiyle Türkiye’de yeniden şekillenen muhafazakârlığı değerlendiriyor. Konunun uzmanlarından Ferhat Kentel ve Yasin Aktay’ın da görüşleriyle katkıda bulunduğu dosyanın söyleşi konuğu ise Prof. Dr. Ahmet Çiğdem. “Günümüzde muhafazakârlık korumaktan çok değiştirmekten yana” diyen Çiğdem, muhafazakârlık kavramına yönelik ilginç ve çarpıcı tespitlerde bulunuyor.
Mostar bu ay güncel bir konuya daha parmak basıyor. “Türkiye’de Medya ve Siyaset” ismini taşıyan dosya, 1831 yılında piyasaya çıkan ve Türk basınının kurulmasına öncülük eden Takvim-i Vekayi gazetesinden bu güne ülkemizde medya ve siyaset ilişkisini inceliyor. Naci Bostancı, “Kısa bir medya-siyaset ilişkisi tarihi” başlıklı yazısıyla ‘dördüncü güç’ olarak nitelendirilen medyanın ülkemizde ve dünyada siyaset ile kurduğu ilişkinin detaylı bir tarihçesini sunarken, Alper Görmüş, Türkiye’de “medya ve siyaset ilişkilerinin kırılma dönemleri”nin üzerinde duruyor. Mutlucan Şahan ise “Kalem ile silahın sınıfsal ittifakı” yazısıyla, darbeler, muhtıralar ve son olarak 28 Şubat süreciyle siyasette varlığını hissettiren askerin medya üzerindeki vesayetine önemli eleştiriler getiriyor.
Mostar’ın diğer sayfaları da dikkat çekici. Gündemden, Türkiye, Ekonomi, Dünya, Çizi-Yorum, Tarih, Toplum, Teknoloji, Edebiyat, Kitap ve Sinema bölümleri bu ay da okuyucuya doyurucu bir içerik sunuyor.
İnternet sitesi: www.mostar.com.tr
STRATEJİK BOYUT'TA DEMOKRATİK AÇILIM
Stratejikboyut Dergisi bu sayısını, Türkiye'nin demokratikleşme serüvenin önemli kilometre taşlarından birisi olan açılım konusuna ayırdı. Ülkenin önemli aydınları, makale ve röportajlarla açılım konusunu
tartıştılar.
KİMLERLE RÖPORTAJ YAPILDI?
Demokratik açılım konusu ele alınan dergide üç röportaj var. İlk röportaj, 1995 yılında hazırlandığı Kürt Raporu ile fırtınalar estiren ve bugün de hala konuşulan o raporun sahibi Prof. Dr. Doğu Ergil ile...
İkinci röportaj TRT Şeş'in Genel Yayın Koordinatörü Fethullah Kırşan ile gerçekleştirilmiş. 2009 Ocak ayında yayına başlayan TRT Şeş, belki de demokratik açılım sürecinin tek somut icraatı deniliyor.
Son röportajı Polis Akademesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Taraf Gazetesi Yazarı Dr. Önder Aytaç ile yapılmış. Önder Aytaç, açılımda sürecindeki hatalardan yapılması gerekenlere kadar bu süreçle ilgili çok geniş değerlendirmeler yapıyor.
KİM NE YAZDI
Prof. Dr. Mustafa Erdoğan: 'Kürt Açılımı'na Dair" başlıklı yazısında açılım sürecini değerlendirdi. Erdoğan, AKP'nin Kürt Sorunu'nu "Kürtleri AKP'leştirerek çözmek istiyor" şeklinde genel bir tespitte bulundu.
Hüseyin Yayman, Demokratik Açılımın Stratejisi'ni kaleme aldı.
Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem: Demokratik Açılım ve Kürt Meselesi
Doç. Dr. Bekir Berat Özipek: Demokratik Açılım: Sorular ve Cevaplar
Doç. Dr. Mazhar Bağlı: Herkesin Sisteme Katılımın Sağlanması: Demokratik Açılım
Prof. Dr. İdris Bal: Kabuğunu Kıran Türkiye ve Demokratik Açılım
Doç. Dr. Bilal Sambur: Türkiye Kürt Sorununu Çözebilir mi?
Yard. Doç. Dr. Adnan Küçük: Türkiye'de Demokratikleşme İhtiyacı ve Önündeki Zorluklar
Prof. Dr. Kadir Cangızbay: Demokratik Açılıma Asıl Nereden Başlamalı?
Hasan Celal Güzel: Demokratik Açılım
Dr. Mahmut Akpınar: Güvenlik Müsteşarlığı ve Açılım
Kitap İnceleme: Globalleş(tir)me Çağında Kimlik Sorunu - Sarper Bütev
HANGİ SORUYA CEVAP ARANDI?
Demokratik Açılım, birilerinin dediği gibi bizi kutuplaştırıp çözüyor mu yoksa kardeşlik duygusunu öne çıkarıp birleştiriyor mu?
İnternet adresi: www.stratejikboyut.com
HAKSÖZ, MİLİTARİZİN BALYOZUNU SORGULUYOR
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayını sürdüren Haksöz dergisi, “Militarizmin Balyozu Halkın Tepesinde!” manşetiyle çıktı. Dergi bu sayıda “Zorunlu Askerlik ve Vicdani Ret” konulu yeni bir soruşturmayı okuyucularının ilgisine sunuyor.
Şubat sayısında Balyoz Darbe Planı'nı kapağa taşıyan Haksöz, "Darbecilik yozlaştırır, çürütür" diyerek cuntanın balyozunu kırmaya ve Genelkurmay'dan hesap sormaya çağırıyor. Gündem yazısında bu ülkenin tarihinin Balyoz operasyonlarıyla dolu olduğuna dikkat çeken Haksöz, Başbuğ'un söylediğinin aksine darbecilerin nasıl akıl ve vicdan yoksunu olduklarını gözler önüne seriyor. Darbelerin dayanağı TSK İç Hizmet Kanunu 35. Madde ve EMASYA Protokolü'nün kaldırılmasını ve darbe anayasasının bir an önce tasfiye edilmesini talep eden Haksöz, militarizm zihniyeti ile hesaplaşmadan darbeciliğin son bulmayacağını vurguluyor.
"Filistin Aynasında Tutarlılık Sorunumuz" başlıklı yazıda Rıdvan Kaya, Türkiyeli Müslümanların Gazze özelinde ortaya koydukları etkinlik ve eylemlilikleri neden ülkenin yakıcı sorunları karşısında sergile(ye)mediklerini tartışıyor. Bu paralelde Ahmet Örs, kaleme aldığı yazısında TEKEL işçilerinin direnişini ve hükümetin tutumunu değerlendirirken Müslümanların neden sosyal-ekonomik sorunlara duyarsız kaldığını sorguluyor.
Bahadır Kurbanoğlu, açılımın önündeki en temel iki engelin Türk ve Kürt vesayet mantığı olduğu gerçeğini ortaya koyarken DTP'nin ve AK Parti'nin yaklaşımlarını yorumluyor. Hamza Türkmen ise Haksöz'ün bir önceki sayısında yapılan "Kürt Açılımına Müslümanlar Nasıl Yaklaşıyor?" başlıklı soruşturmada Türkiye Kürdistanında yaşayan Müslümanların verdiği cevapları değerlendiriyor.
"Zorunlu Askerlik ve Vicdani Ret" soruşturmasına katılan Ahmed Kalkan, Ahmet Faruk Ünsal, Cüneyt Toraman, Gülden Sönmez, Hamza Türkmen, Kul Sadi Yüksel, Mehmet Pamak, Rıdvan Kaya ve Serdar Bülent Yılmaz Türkiye'deki zorunlu askerlik uygulamasını ve vicdani ret hakkını tartışıyorlar.
Dergide geçtiğimiz ay bir Çeçen ailenin mağduriyeti ile ilgilenmek üzere gittiği Kumkapı'daki Yabancılar Şubesi'nde eşi ile birlikte kolluk kuvvetleri tarafından şiddete maruz kalan İmkan-Der Başkanı Nuray Canan Bezirgan ile yapılan bir röportaja yer veriliyor. "Kur'an'ı Anlama Üzerine Değiniler" başlıklı yazısında Murat Kayacan, Kur'an'ın nasıl bir üslup kullandığı, nüzul sebebinin rolü, Rasulullah'ın konumu, Kur'an'ın ele aldığı konuların ve hedefinin bilinmesi hususlarını işlerken Asım Öz, bu ayki yazısında "Sezai Karakoç düşüncesinde M. Said Çekmegil'in etkisinden söz edilebilir mi?" sorusuna yanıt arayarak iki isim arasındaki etkileşimi ele alıyor.
İnternet adresi: www.haksozhaber.com
SEMERKANT NE ZULÜM YAP NE RAZI OL DİYOR
Aylık Tasasvvufi Dergi Semerkant Şubat 2010 tarihli 134. sayısında Zulümü kapak konusu ediniyor.
Peygaberimizi konu edinen Emin Muhammed (s.a.v) başlıklı yazısına Saaddetin Açar, "Bir hayat düşünün ki, hiç bir an öncekinden eksik kalmasın. Bir hayat ki gönlünü ona açanlara her günüyle armağanlar sunsun. Ve bir hayat ki kelimenin tüm anlamlarıyma mükemmel olsun. İşte bu, ancak O'nun hayatıdır" diye başlarken, onu yok etmek için plarların yapanların bile onun doğru söylediğini bildiğine dikkat çekiyor.
Ahmet Birler Sufi ve Sanat konulu yazısında Ehl-i tasavvuf doğrudan anlatmaktan çekinmekle dolaylı anlatma yoluna ulaşmıştır. Doğrudan söylemenin getirdiği kısıtlamalardan kaçınmış, dolaylı anlatımın temin ettiği çağrışım zenginliğinden yararlanmıştır. Bu yüzden ehl-i tasavvuf üslubu her makamın ehline ayrı ayrı konuşmuş, her muhatap kabına göre ondan faydalanmıştır" derken dildeki ve sanattaki sırları konu ediniyor.
İtidal için sabır isteyen Anmet Alemdar ise sabrın sabredilen şey bakımından üç ayrı çeşidi olduğunun altını çiziyor.
600 yıllık Osmanlı tarihinde yetişmiş önemli aydınlardan Katip Çelebi'nin tanıldığı sayıda, Müfessirler Sultanı Hz. İbni Abbas'ın tefsir ilmindeki meziyetlerine yer veriliyor...,
İnternet Adresi: www.semerkanddergisi.com
GÜLİSTAN'DA EN BÜYÜK CİHAD VAR
Aylık İlim, Fikir ve Kültür Dergisi Gülistan'ın Şubat 2010 tarihli 110. sayısında bu ayki kapak konusu, insanın kendisiyle savaşı 'cihadı ekber'. Nefsin oyunları ve bu oyunlardan kurtuluş yollarının anlatıldığı yazılar nefsin ölmeyeceği, insan sağ oldukçça sağ kalacağı, yalnızca terbiye edilebileceği belirtiliyor. Nefsin dizgilerinin kimin elinde olduğunu sorgulayan yazıda modern bilimin ilginç insan tarifi dikkat çekerken, Kuran ve tasavvufta nefs konusuna da değniliyor.
Vehbi Vakkasoğlu'nun nedir bu internet başlıklı yazısı, sanal alemin hizmet mi rezalet mi olduğunu sorguluyor.
Prof. Dr. Sefa Saygılı'nın gençlerde kişilik gelişimi ve büyüklerin görevlerli başlıklı makalesi, gençlerde benliğin oluşması sırasında anne babaların bir çoğunun onların aklından şüqhe edebileceğine dikkat çekiyor.
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, "Tarihini bilen sömürülmez" diyor ve Müslümanlarda tarihin. bir hikaye olmaktan ziyade ibret alınması gereken ilim olduğunu açıklıyor. Bu yazının yer aldığı safalarda kutu içinde Hz. Ali'nin bela musibet'e sebep olan 15 şeyi tarifi yer alıyor.
Ali Murat Güven'in kültür hayatımızın işgal altında olduğu dikkat çeken yazısının buylunduğu dergide yer alan ilginç bir başlık da "bir bozulma ki karşısında Ebu Bekir yok" şeklinde.
Derginin Gülçocuk ekindeki kapak konusu: Allah'a teşekkür etmenin en güzel yolu: Namaz.
SİYER-İ NEBİ'DE TÜM YÖNLERİYLE HİCRET
Yayın hayatına yeni başlayan Siyer-i Nebi Dergisi, Aralık ayında yeni Hicrî yıla girmemiz münasebetiyle 2. sayısında “Hicret”i dosya konusu olarak ele alıyor. Hicret konulu dosyada, Prof. Dr. İsmail Lütfi Çakan, Hicreti Hz. Peygamber’in tebliğ misyonu ile ilişkilendiriyor. “Hicret – Tebliğ İlişkisi” başlıklı yazıda hemen her arayışın bir hicretle gerçekleştiğine dikkat çekiliyor.
Sena Haliloğlu, “Sen Yeter ki Yola Çık” başlıklı duygusal yazısında, Hicret'i, bir kopuş, bir yürek acısı, çağrışa koşuş olarak nitelendiriyor.
Hatice Turan "Bizi Doğru yola ilet" başlıklı yazısında Hicret'in Kelime-i Tevhid'in hayata yansıması olduğunu belirtirken, hiç bir baskı ve zorlama altında olmadan hakikatın tohumlarının uzaklara taşınması inceliğine dikkat çekiyor.
Peygamberimizin ilk hutbesinin yer aldığı dergide, peygamberimizin Hicret öncesi kendisini öldürmek isteyen müşriklerin arasından geçerken okurduğu dua da yer alıyor.
Ali Erdoğadu'nun bir medeniyet inşacısı olarak Hz. Peygamberi anyattığı yazı dadergide altı çizilerek okunacak yazılar arasında.
Siyer-i Nebi dersleri kısmında Fil Vakası analiz ediliyor.
Umut Ağabayram'ın Hicret dost ile Dost'a yürümektir başlıklı yazısı ise karakter eğitimi ile hicret ilişkisi açısından kayda değer nitelikte.
Derginin içeriğinde yer alan tüm yazıları anlatan metne bu linki kullananarak ulaşabilirsiniz
İnternet Adresi: www.siyerinebi.com
GENÇLİK DERGİLERİ
GENÇ, EĞLENİLECEK DEĞİL EVLENİLECEK İNSAN OL DİYOR
Aylık Gençlik Dergisi, Genç'in içreğinde neler olduğunu basın bülteni şu şekilde ifade ediyor:
“Gençlik döneminde duygusal bir birlikteliğin özendirilmesi ve mutlaka yaşanması gerektiği noktasında medyanın ve modern kültürün baskılayıcı tutumu nasıl değerlendirilmeli? Flört bazılarının iddia ettiği gibi masum bir duygusal deneyim midir? 12-13 yaşlarına kadar inmiş olan duygusal ilişkiler çok ciddi travmaları tetikleyecek potansiyeller mi içeriyor? Flört ilişkisi sonucu, karşı cinse ilgisiz, sevgi duygusu yıpranmış, hazcı kadın ve erkek bireyler mi oluşuyor? Flört’ün evliliği geciktirdiği veya evliliğe darbe vurduğu söylenebilir mi?” Genç Dergi bu ay “Eğlenilecek Değil, Evlenilecek İnsan Ol!” başlığıyla bu soruların cevaplarını arıyor. Konu çerçevesinde Psikolojik Danışman Maruf Beçene ve Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Vecdi Akyüz ile görüşülmüş. Ali Can’ın ele aldığı dosya konusu dahilinde, “Gençliğin Cinsellik İmtihanı” kitabının yazarı M. Ali Seyhan’ın önemli tespitlerini, Psikiyatrist Nevzat Tarhan ve İslâm Hukuku Profesörü Hayrettin Karaman'ın görüşlerini de okuyabilirsiniz.
Röportaj köşesinde bu ay iki konuk yer alıyor. “En iyi anket sonuçlarına göre ülkemizde namaz kılanların oranı sadece % 30. Yaklaşık olarak her gün bin kişi vefat ediyor. Bunların yedi yüzü namazsız Rabbine gidiyor. Ülkemizde namazsız bir tek kardeşimiz kalmayıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz inşallah.” diyen Namaz Gönüllüleri Platformu Kurucularından Ahmet Bulut Hoca ile, “hiç eskimeyecek gündem; namaz” üzerine konuşuluyor.
İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım ile büyük ses getiren Filistin Konvoyu masaya yatırılıyor. “Gazze’ye İnsanlığın Vicdanını Götürdük” diyen Yıldırım, konvoyun hangi süreçlerden geçerek Filistin’e ulaştığını ve yeni projelerin neler olduğunu anlatıyor.
Dergide yer alan diğer yazarlar ve yazı başlıkları şöyle: M. Lütfi Arslan: “Biz Dünyaya Namaz Kılmak İçin Geldik”, Asım Gültekin: “İslam Dünyasına Karşıyım!”, Bülent Akyürek: “Leke Çıkartma Önerileri”, Metin Karabaşoğlu: “İlham Yeterli midir?”, Taha Kılınç: “Minare Kaçıncı Sırada?”, Abdullah Güner: “Ya Sev Ya Terk Et”, Ayşegül Genç: “Aşk: ayn, şın, GAF”, Harun Kırkıl: “Flört Eden Hayvanlar”, Mesut Kaya: “Kültürün Sığlığından İlmin Derinliğine…”, Serkan Bilge: “Kurtlukta Düşeni Yemek Kanundur!”, Sinan Özgenç: “Çalışarak Dinlen”, Ali Düz: “Popüler Komedi mi Kara Mizah mı?”, Rabia Gülcan Kardaş: “Bobby, Neyimiz Olur?”, Abdullah Yalnız: “Nevrozlu Kitaplar”, Kevser Kübra Sonat “Tiryakinim”, Fatma Apaydın “Model Hanımlar”.
GENÇ’in ilgiyle takip edilen ücretsiz eki Tarih Gastesi’nin birkaç başlığı şöyle: “Ayasofya’da Amerikan Parmağı”, “Sarayda Maaş Tartışması”, “Kabe’de Şüpheli Ölüm”, “Sadarette Eşi Görülmemiş Vurgun”.
İnternet Adresi: www.gencdergisi.com
GENÇ GELİŞİMDE GELECEĞİN DÜNYASI
Kendisini Türkiye'nin en iyi kişisel gelişim Dergisi olarak tanımlayan Aylık Gençlik Dergisi, Genç Gelişimin bu ayki kapak konusu Geleceğin dünyası.
Geleceğin dünyasını şimdiden keşfetmek sadece bir teori, geleceğin dünyası ve İK, Geleceği sen tasarla, Gelecekte aile, Geleceğin dünyasında yerimiz kapak dosyanının içeriğinde yer alan konular.
Derginin bu sayısında Türk Siyasetinin geleceğinde kendine yer açmaşa çalışan girişimci lider Mustafa Sarıgül ile yapılan röportajın başlığı, "Bir semti şehre dönüştüren insan.
Dergide bu ay yer alan bir başka röportaj Endülüs zegilerinde flemenko ruhunu yansıtan Radio Tarifa ile müzik grubu ile yapılmış.
Lütfi Şahin'in Mevlana ve duygusal zeka konulu yazısı ilgiye değer.
Doğan Cüceloğlu'nun insanı mutluluğa götüren 7 yol önerdiği dergide, horlamanın aşkı ve evlilği bitirip bitirmediği de sorgulanıyor.
Röportajların, tanıtımların ve dinamik köşelerin yer aldığı derginin bu ayki kitap hediyesi Ruhunuzu Keşfetme Sanatı. Kitap Pervin Vatansever'in Ruh Koçluğu önerilerini içeriyor.
İnternet Adresi: www.gencgelisim.com
BEYİN GÜCÜ İLE UÇAN BEYİNLER!
Kişisel gelişl, Zeka - Hafıza Geliştirme, Sınavla