Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Konya'ya gelen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, 18 ülke 21 uyruktan 92 öğrencinin eğitim gördüğü Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni ziyaret etti. Daha sonra AKP İl binasına geçerek basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ,basına yaptığı açıklama da Başkanımızın ifade ettiği gibi bir dizi programlara katılmak amacı ile Konya'ya geldik. Sabah Selçuklu Mevlana Uluslararası İmam Hatip Lisesi'ni ziyaret ettik orada insanlık bahçesinin rengarenk gülleriyle birlikteydik. Selçuklu Mevlana İmam Hatip Lisesi Konya'nın Mevlana gibi dışa dönük ikinci yüzü Türkiye'nin de bu anlamda üçüncü okuludur. İlk öğrencilerini almış durumda öğrencilerin Türkçe ve Kuran’ı kerim öğrenmesi ve diğer konularda kat ettikleri mesafe oldukça memnuniyet verici o yüzden hocalara ilgililere yetkililere çok teşekkür ediyorum.Tabi Konya Büyükşehir Belediyemizde orayla ilgili yeni düşünceleri olduğunu bizimle paylaştı.
Oraya dair önümüzdeki zaman içerisinde bir takım projeleri hayata geçireceklerini ifade ettiler ben onun içinde Konya Büyükşehir Belediye Başkanı'na teşekkür ediyorum.Çünkü orası Konya'nın dışa açılan yüzü olduğundan dolayı Konya'ya laik hale getirilebilirse son derece önemli .Bosna Hersek mahallesindeki yatılı kız kuran kursunun inşaatını gezdik. Gerçekten modern bir Kuran kursu yapılıyor.İçinde yüzme havuzu olan , spor tesisleri olan, ayrıca dört yüz kişilik konferans salonu olan oldukça modern bir Kuran kursu binası yapılıyor.
Neredeyse tamamlanmış durumda .Onlar ihtiyaçlarını bize söylediler dönüşte inşallah Kuran kursumuza destek olacağımızın sözünü verdik.Onların ihtiyaçlarınıda gidermek için Ankara'dan belli miktarda yardımda bulunacağız. İl Başkanlığımızdayız öğlen birlikte olacağız.Öğleden sonrada Konya Barosu'nun tertip ettiği başkanlık sistemine dair panelin açılışında bulunacağız. Başkanlık sistemine dair görüşlerimizi açılış sırasında Konya ve Türkiye'ye paylaşma imkanı bulacağız.
Ben esasında başkanında dediği gibi Konyalı sayılanlardan öte Konyalıyım çünkü burada yaklaşık beş yıl kaldım.Konya'nın havasını teneffüs etmiş suyunu içmiş ,ekmeğini yemiş ve Konyalılarla birlikte olmuş birisi olarak ben artık Konyalıyım.
Bozdağ: Diyanet akademisi kurulacak
Bir gazetecinin, Diyanet Akademisi kurulmasına yönelik çalışmalarla ilgili sorusu üzerine Bozdağ, şunları söyledi:
"Şu anda Türkiye'de imam hatip, müezzin, kuran kursu öğretmeni atamaları yapılması halinde herhangi bir hizmet öncesi eğitime tabii tutulmadan göreve başlıyorlar. Görev içerisinde zaman zaman hizmet içi eğitime alınıyorlar. Bu uygulamada ciddi sorunlarla bizi karşılaştırıyor. Bu nedenle yeni bir adım atma kararı aldık. Diyanet akademisi kurulacak şu anda Türkiye de bulunan yeni yüksek ihtisas merkezleri ile diyanet eğitim merkezleri bu akademinin bünyesinde toplanacak. İmam hatip, müezzin, Kuran kursu öğretmeni, vaiz ve müftüler doğrudan bir atama yapılmayacak atamalar aday olarak yapılacak yani imam hatip adayı, müezzin adayı, vaiz adayı, müftü adayı, kuran kursu öğretmeni adayı olarak yapılacak.
Hizmet öncesi verilecek eğitimde başarılı olanlar imam hatip olarak müezzin, kuran kursu öğretmeni, müftü ve vaiz olarak atanacaklardır. İmam hatip lisesi mezunları için asgari 1 yıl İlahiyat fakültesi mezunları içinde asgari 6aylık bir hizmet öncesi imam hatip müezzin ve kuran kursu öğretmenleri için hizmet öncesi eğitim öngörülüyor. Tabi müftü ve vaizler için şu an devam eden bir sistem var o sistem devam edecek bu sistemi hizmet öncesine alıyoruz.
Böylelikle görev yapan bütün din görevlilerinin tamamı camiye kuran kursuna gitmeden önce arazide karşılaşabilecekleri her tür soruna dair uygulamalı bir eğitimden geçerek gidecekler. Böylelikle hizmetin daha etkin daha verimli ve daha yararlı bir şekilde sürdürülmesi temin edilmiş olacaktır . şu anda bu çalışma devam ediyor. Bittiği zaman bakanlar kuruluna arz edeceğiz henüz taslak aşamasında ama açılma kararını verdik.
Kamuda Başörtüsü Serbestliği
''Kamuda başörtüsü serbestisi ile ilgili başlatılan kampanyalar var. 15 Mart'tan sonra artık serbest olmasını istiyorlar. Bunun hakkında neler söylersiniz?'' sorusunu cevaplayan Bozdağ, bir hukuk devleti olan Türkiye'de insanların eşit olduğunu belirtti.
'Türkiye bir hukuk devletidir. Bir hukuk devletinde insanlar eşittir.Eşitliğe uygun her alanda davranmakta esastır ama maalesef Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılar nedeniyle eşitsizliği eşitlik yerine gören bir çok uygulamalar yaşandı geçmişte.Üniversiteye giriş sisteminden tutunda başka alanlara varıncaya kadar pek çok haksızlık ve eşitsizlik yaşandı ve bunlar zaman içinde aşıldı. Şu anda Türkiye'deki insanlarımızın kıyafetini düzenleyen bir kanun hükmü yoktur. Bildiğim kadarıyla şu kıyafeti giyecek diye bir düzenleme yoktur ama yönetmeliklerle bir takım idari düzenlemeleri yapılmış durumda .Şu anda bu konuyla ilgili yönetmelik olduğunu biliyorum ama tabi eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama zaman içerisinde olduğu gibi eşitliğin gerekliliği hayata geçecektir.'
Somalili Öğrencilerden, Kaçan Yok
Somali'den Türkiye'ye eğitim için getirilen öğrencilerin bir kısmının kaçtığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise Bozdağ, Türkiye'de Somali'den getirilen öğrenciler var. Biliyorsunuz biz 500 tane üniversitede okuması için öğrenci getirdik bunun sayısı 500ü de geçti üniversitede Türkiye bursuyla okuyan öğrencilerden kaçan öğrenci yok yurt dışına giden öğrencide yok . ortaöğretim için getirdiğimiz öğrencilerden tabi bazıları Türkiye'ye uyum sağlayamadığı için onlardan bir kısmı geri ülkelerine gönderildi. Belki onlarla ilgili haberlerdir şu anda ortaöğretim için getirdiklerimizde Türkiye'de eğitimine devam ediyorlar. Tabi ilk geldiklerinde uyum problemleri yaşandı zaman zaman dediğiniz gibi bırakıp gitmek isteyenlerde oldu tabi onlarla ilgili çalışmalarda yaptık. Bir kısmı uyum problemi yaşadığından ülkelerine geri döndüler diğerleri uyum problemini aştılar ve şu anda eğitimlerine devam ediyorlar.
''Yeni anayasa metninde, kamuda başörtüsüne özgürlüğün yer almasıyla ilgili AKP ile BDP'nin anlaştığına ilişkin basında çıkan haberler doğru mu?'' sorusunu ise Bozdağ, şöyle yanıtladı:
Anayasa uzlaşma komisyonu dört parti eşit sayıda üyesinden oluşuyor ve oy birliği ile karar alıyorlar.Biz anayasa uzlaşma komisyonuna laiklik ilkesinin hayata tam geçirilmesini temin edecek bir öneri sunduk özellikle din ve vicdan özgürlüğü başlığı altında .Biliyorsunuz anayasanın 24.maddesinde de bu konu düzenleniyor kimse dini ibadet,ayin ve törenlere zorlanamaz hiç kimse dini inanç ve kanaat dolayı kınanamaz,suçlanamaz ama dinin gereğini yerine getirmekten dolayı aynı teminat anayasamızda yok.Yani dininizden kanaatinizden dolayı kınanamıyorsunuz ama inancınızın gereğini yapmak istediğinizde anayasa suçlanmama ve kınamama kuralını koymuyor o yüzden Türkiye'de yıllardır biliyorsunuz başörtüsü takan insanlarımız suçlu kabul edildi. BDP'nin bu konuda ne düşündüğünü, ne önerdiğini doğrusu bilmiyorum. Ancak, eğer bizim önerimizle uyuşmuşsa ondan memnuniyet duyarız.
Daha sonra AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun tarafında Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'a hediye verildi.
Kaynak: Zeki DURSUN / Zedhaber