Önceki gün Kaplan ile Şahin arasında yaşanan tartışmayı ''Meclis hiç böyle tartışma görmedi'' başlığıyla vermiştik. Anayasa değişikliği görüşmelerinde sürekli gergin anların yaşandığı Meclis Genel Kurulu, dün ise örnek bir davranışa sahne oldu. Bunu da hiç görmemiştik.
Önceki günkü oturumda BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis Başkanı M. Ali Şahin'e tehditkâr bir üslupla "Konuşmamıza izin vermezseniz tepkimiz çok sert olur." diye seslenmişti. Şahin de "Ne yaparsınız? Meclis Başkanı'nı mı öldürteceksiniz? Vurdurtacak mısınız?" tepkisini göstermişti. Hasip Kaplan dün Şahin'den özür diledi. Paketin 10. maddesinin görüşülmesi sırasında söz alan Kaplan, Meclis Başkanı'na "Dün haddimi aşan laflar ettim, özür dilerim." diye hitap etti. Konuşmasının bitiminde de Şahin'in elini sıkarak bir kez daha özür diledi. Meclis Başkanı da bu jeste teşekkür ederek, "Bu açıklama benim için kâfidir. O anın atmosferiyle benim tarafımdan sorulan o soru da anlamını yitirmiştir." karşılığını verdi. Böylece aradaki kırgınlık tatlıya bağlanmış oldu.
Anayasa değişikliği paketinin 4. günkü görüşmelerinde bir madde daha kabul edildi. 'Ombudsmanlık' düzenlemesini içeren paketin 9. maddesi için 406 oy kullanıldı. Bunların 334'ü 'kabul', 70'i 'ret', 2'si de 'çekimser' oyuydu.
Madde üzerinde CHP Grubu'nun görüşlerini dile getiren Sinop Milletvekili Engin Altay, demokrasinin, 'el kaldıran 2 ördeğin, 1 file üstünlük sağladığı rejim olmadığını' belirterek AK Partililere "Sizin yaptığınızın, farklı bir karşılığı yok.'' dedi. AK Parti Grubu adına konuşan Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ise Cumhuriyet'in koruyucusu ve kollayıcısının sadece CHP olamayacağını, Cumhuriyet'e sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu belirtti. MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, pakete hem usulden hem de esastan karşı olduklarını vurguladı. Görüşmelerin ardından yapılan gizli oylamada 'kamu yönetiminde hesap verebilirliği ve şeffaflığı artırmak' amacıyla bağımsız bir 'Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (ombudsmanlık) kurulmasını öngören maddenin gizli oylamasına geçildi. Mehmet Ali Şahin, vekilleri, kabinlere girerek oy kullanmaları ve perdelerin kapalı olması konusunda uyardı.
OMBUDSMAN MADDESİ NE GETİRİYOR?
Anayasa'nın 74. maddesinin başlığını "Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı" şeklinde değiştiren madde ile TBMM Başkanlığı'na bağlı olarak Kamu Denetçiliği Kurumu kurulacak. Bu kurum 'idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri' inceleyecek. Kamu başdenetçisi Meclis tarafından gizli oyla dört yıl için seçilecek. Daha sonra paketin 10. ve 11. maddeleri de görüşülerek oylandı. Zaman