Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı Cumhuriyet tarihinin en büyük teşvik paketi yasalaşmadan yerli ve yabancı yatırımcılarda heyecan yarattı. Alman devi Bosch, 8 bin kişinin çalışacağı motor ana üretim üssü kompleks yatırımı için Sanayi Bakanlığı'nın kapısını çaldı. Türkiye'nin arazi olarak en büyük üç fabrikasından biri olacak yatırım için en büyük aday ise başkent Ankara. Ekonomi kurmayları, Türk ekonomisinin öncelikli mesele olan yerli oto üretimi de hesaba katıldığında, Bosch yatırımının Türkiye'nin cari açığı için büyük azalma sağlayacağını düşünüyor.
ANKARA ÖNE ÇIKIYOR
Sabah'tan Mehmet Ali Berber'in haberine göre, Bosch, Türkiye'de yapacağı dev yatırımla, ilk defa motor aksamı üretecek, 8 bin kişiyi çalıştıracak ve yılda 2 milyar euro ithalat yapılan alanda cari açığa büyük darbe vuracak. Yatırım için Ankara'da görüşmeler yapan Bosch'un üst düzey yöneticilerinin yatırım için belirlediği öncelikli şehir başkent oldu. Ankara'yı öne çıkaran özellikleri ise Alman çalışanların çocuklarına ülkelerindeki düzeyde eğitim imkânı sağlayabilmesi ve fabrika arazilerinin bu şehirde diğer sanayi şehirlerimize göre daha uygun olması. Ekonomi kurmayları ile geçtiğimiz ay boyunca görüşmeler yapan dev şirketin üst düzey yöneticileri Bursa'da sanayi bölgelerinde parsel fiyatlarının 300 euroya çıkması, İstanbul-Adapazarı hattında 200 dönüm büyüklüğünde arazi bulunamaması ve başkentte parsel fiyatlarının 160 TL olması nedeniyle yatırım için "Ankara" dedi. Bosch, Türkiye'yi motor üretiminde Rusya da dahil olmak üzere Avrupa hinterlandının ana tedarik üssü yapma kararı aldı.
CARİ AÇIĞA DARBE VURACAK
Ekonomi kurmaylarını da heyecanlandıran yatırım, yaratacağı istihdamın yanında Türkiye'nin cari açığına da büyük darbe vuracak. Bosch motor üretimi ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirirken, hem yerli oto üretiminde öne çıkacak hem de Türkiye'nin yıllık 2 milyar dolar ithalat yaptığı bu alanda cari açığa darbe vuracak. Alman devi, Türkiye'deki yatırımları üzerinden özellikle Avrupa'ya yıllık 600 milyon dolarlık ihracat yapıyor.