Bartın'da yaşayan 3 çocuk annesi Fatma Sesver, doğuştan "serebral palsi" hastalığı nedeniyle yürüyemeyen ve konuşamayan 9 yaşındaki oğlunun, 2 bin liraya aldığı ancak borcunu ödeyemediği protezle yürümesini sağladı
BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın'da yaşayan 3 çocuk annesi Fatma Sesver, doğuştan "serebral palsi" (beyin felci) hastalığı nedeniyle yürüyemeyen ve konuşamayan 9 yaşındaki oğlunun, 2 bin liraya aldığı ancak borcunu ödeyemediği protezle yürümesini sağladı.
Çocuklarıyla Orduyeri Mahallesi'nde yaşayan Fatma Sesver, AA muhabirine, oğlu Hüseyin Sesver’in vücut hareketlerini ve kasların uyumlu kullanımını etkileyen "serebral palsi" hastası olduğunu, fakat doktorların "sağlıklı" demesine aldanarak 2 yaşına kadar hastalığının farkına varamadıklarını söyledi.
Oğlunun yürüyememesi ve konuşamaması üzerine yeniden doktora gittiklerini ve hastalığını öğrendiklerini anlatan Fatma Sesver, "serebral palsi" hastalığının tedavisinin bulunmadığını, ancak uzun tedavilerle en az düzeye indirgenebildiğini ifade etti.
Oğlunun hastalığını öğrendiğinde adeta hayatının karardığını vurgulayan Fatma Sesver, "Ayrıldığım eşim o gün üzüntüden kalp krizi geçirdi. Gün geçtikçe oğlumun yürüyemediğini, konuşamadığını, hatta el ve ayaklarını hareket ettiremediğini gördük. Tabii bu durum bizi ilk yıllar çok üzdü. Fakat Allah’a olan inancımı hiç kaybetmedim ve nefes aldığına, yaşadığına şükrettim" diye konuştu.
"Protezin borcunu ödeyemedim"
Bu sürede İstanbul'da birçok hastaneye gittiklerini ve oğlunun Bartın'da özel rehabilitasyon merkezinde eğitim almasını sağladığını belirten Sesver, şunları söyledi:
"Oğlumun yürüyebilmesi için doktor raporuyla 1 yıl önce, 2 bin liraya ayak protezi yaptırdık. Oğlum o protez sayesinde ve belirli aralıklarla gördüğü fizik tedaviyle son bir iki aydır en azından duvara tutunarak yürüyebilir hale geldi. İlk zamanlara göre ayakta durabilme süresinde de artış oldu. Bu gelişme bizi tamamen yürüyebilmesi adına umutlandırdı. Protezle yürürken oğlumun yüzündeki tebessüm tüm yorgunluğumu unutturuyor. Protezin daha borcunu ödeyemedim ama oğlumun duvara yaslanmasını, tutunmasını görmek paha biçilmez."
"İlk kelimelerini kullanmaya başladı"
Oğlunun konuşma yetisini kazanması için, Deniz Feneri Derneği'nin desteğiyle tedavi gördüğünü ifade eden Sesver, şöyle devam etti:
"Allah dernekten razı olsun. Onların yönlendirdiği bir hastanede tedavimizi sürdürüyoruz. Çocuğum, protez sayesinde ilk adımlarını atmasının yanı sıra gördüğü tedaviyle ilk kelimelerini de kullanmaya başladı. Hatta rehabilitasyon merkezinden karnesini aldığı gün karneyi göstererek 'baba' dedi. Babasını arayıp karne aldığını söylememizi istemişti. O kelimeyi söyleyebilmesiyle hıçkıra hıçkıra ağlamıştık. Yine yıllardır sırtımda taşıdığım oğlumun akülü araba ihtiyacı için Deniz Feneri Derneği’ne mektup yazdım ve bu talebimizi de karşıladılar. Dernek sayesinde oğlumu dışarı çıkarıyorum ve sosyalleşmesini sağlayabiliyorum."
Oğlunun hastalığı nedeniyle soğukta kalmaması gerektiğini aktaran Fatma Sesver, "Sobalı evde oturduğumuz için zaman zaman kömür almakta sıkıntı yaşıyorum. Ayda 740 lira engelli maaşı ile hem geçinmeye hem de çocuğumun tedavi masraflarını karşılamaya çalışıyorum" diyerek sözlerini tamamladı.