Böbrek nakli diyalize göre ömrü uzatıyor!

Böbrek nakli, hastaların ömrünü diyaliz tedavisine oranla yaklaşık üç misli uzatıyor

Üroloji uzmanı Dr. Işık Özgü, canlı vericiden böbrek nakillerinin sonuçlarının kadavradan yapılanlara oranla çok daha iyi olmasının, organ bağışının yüksek olduğu ülkelerde bile oranları tersine çevirdiğini söyledi.

ABD'de üst ihtisas yaptığı yıllarda canlıdan böbrek nakli oranının yüzde 20'ler seviyesinde olduğunu, şimdi bu oranın yüzde 50'lere çıktığını belirten Opr. Dr. Özgü, "Böbrek nakli, hastaların ömrünü diyaliz tedavisine oranla yaklaşık üç misli uzatıyor" dedi.

Böbrek yetmezliğinin Türkiye ve dünyada artarak devam eden en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Işık Özgü, Türkiye'de yaklaşık 55 bin böbrek yetmezliği hastası bulunduğunu, bu sayının yaklaşık beş yıllık bir zaman içinde iki katına çıkmasının öngörüldüğünü kaydetti. Hastaların büyük çoğunluğunun hemodiyaliz, bir bölümünün de periton diyalizi sayesinde hayata tutunduğunu anlatan eden Opr. Dr. Özgü, şunları söyledi:

"Bununla birlikte böbrek yetmezliğinin kalıcı tedavisi olmayan bu yöntemler normal bir böbrek çalışmasının çok azını sağlayabilmekte, hastalar kendilerini bağımlı kılan bu tedaviler nedeniyle normal hayatlarını yaşayamamakta, zaman içinde eklenen başka kronik sorunlara maruz kalmakta ve ömürleri anlamlı oranda kısalmaktadır. Böbrek yetmezliğinin modern tedavisinde elli yılı aşan birikim böbrek naklinin bu sağlık sorununun tedavisinde en iyi yöntem olduğunu tartışmasız bir biçimde ortaya koymuştur. Böbrek nakli hastaların ömrünü diyaliz tedavisine oranla yaklaşık üç misli arttırmakta ve hastalara sağlıklı kişiler kadar yaşam özgürlüğü ve hayat kalitesi sağlamaktadır."

Opr. Dr. Işık Özgü, böbrek naklinin sağlık ekonomisi açısından da avantaj sağladığını ve özellikle ilk yıldan sonra tedavi maliyetinin diyaliz maliyetinin yarısı kadar olduğunu anlatı. Avantajlarına rağmen bu tedavinin hastalar tarafından tam olarak tanınmadığını anlatan Opr. Dr. Özgü, "Ülkemizdeki yaklaşık 55 bin diyaliz hastasının sadece 16 bin kadarı nakil için hastanelerin kadavra böbrek bekleme listelerinde yer almaktadır. Yani geriye kalan yaklaşık 40 bin hastanın nakil talebi yok. Yeni bir hayat için hasta ve yakınlarının bu konuda bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor" dedi.

"CANLIDAN NAKİLLERİN SONUÇLARI KADAVRADAN İYİ"
Opr. Dr. Işık Özgü, böbrek nakli tedavisinde organ kaynağının ya beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin yakınlarının bağışları ya da canlı vericilerin yaptığı bağışlar olduğunu hatırlattı. Canlı vericiden alınan organlarla yapılan ameliyatların sonuçlarının kadavradan temin edilen organlarla yapılan nakillere oranla çok daha iyi olduğunu belirten Opr. Dr. Özgü, "Bu nedenle canlı vericiden yapılan nakillerin oranı son yıllarda dış ülkelerde de arttı" dedi.

ABD'de 1993-1996 yılları arasında böbrek nakli konusunda üst ihtisasını yaparken, nakillerin yüzde 80'inin kadavra kaynaklı olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Özgü, "O yıllarda oranlar kadavra lehine idi. Ancak canlı vericili nakillerden alınan sonuçların kadavradan daha iyi olmasının anlaşılması canlı vericili böbrek nakillerinin sayısının artmasına ve oranların eşitlenmesine yol açtı" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri