BM: Uzayda hayat olabilir

BM Uzay İşleri Ofisi Başkanı Prof. Dr. Mazlan Otman, uzayda hayat olmasının mümkün olduğunu, ancak bunun yeşil derili uzaylılar anlamına gelmediğini söyledi.

Malezyalı astrofizikçi Otman BM'de düzenlediği basın toplantısında, merkezi Viyana'da bulunan UNOOSA'nın BM Genel Kurulu tarafından 1962 yılında kurulduğunu ve uzayın barışçıl amaçlarla kullanılması yönünde araştırmalar yaptığını açıkladı.

Otman, bir soru üzerine uzayda hayat olmasının mümkün olabileceğini, başka yıldızların etrafında dönen yüzlerce yeni yıldızın keşfedildiğini belirterek, "ama hayat derken ille de yeşil derili uzaylı yaratıklardan" söz etmediğini, bunun bakteriler de olabileceğini, bu konuların bilimsel olarak araştırıldığını söyledi.

Kendisine ısrarla yöneltilen sorular üzerine Otman, geçen haftalarda İngiliz basınında çıkan "uzaylılarla temas sağlayacak özel elçi olarak atanacağına dair haberlerin" kesinlikle doğru olmadığını anlattı.

Bu yöndeki haberleri kesin bir dille yalanlayan Otman, "Böyle bir şey yok, özel elçi olarak atandığım ya da atanacağım doğru değil" dedi.

İngiltere'de "The Royal Society" tarafından düzenlenen bilimsel bir panele katıldığını ve kendisiyle ilgili haberlerin belki bu toplantıdan kaynaklandığını belirten Otman, toplantıya sadece BM yetkilisi olarak davet edildiğini ve burada birçok konunun bilimsel düzeyde tartışıldığını, ancak bir sonuç bildirisi ya da herhangi bir karar yayımlanmadığını anlattı.

Uzaylılarla temas ya da uzaylıların insanlık için tehlike olup olmadığı yönündeki sorular üzerine de bu konularda uzman olmadığını söyleyen Otman, "ancak uzaylılarla temasa geçilirse sürecin saydam tutulması gerektiğini, bunun birkaç devletin bilgisi olarak görülmeden tüm devletlerin temsil edileceği bir platform oluşturulması gerektiğini" ifade etti.

BM'nin bu konuda da insanlığı ilgilendiren tüm konularda olduğu gibi bir platform olabileceğini söyleyen Otman, "Ama BM de tek platform değil" diye konuştu.

Otman, göktaşlarının dünyaya çarpmasının engellenmesi ve uzay çöplerinin azaltılması gibi konuların gündemlerinin baş sıralarında yer aldığını sözlerine ekledi.

AA

Dünya Haberleri