Blair - Kaddafi ilişkisi sorgulanıyor

İngiltere'nin, özellikle Tony Blair'in başbakanlığı döneminde Libya lideri Muammer Kaddafi ile yakın ilişkileri, bu ülkede artan olayların ardından masaya yatırılıyor.

İngiliz basınında, Libya'daki protestolara ve olaylara İngiltere'nin yaklaşımına ilişkin makale ve haberlere yer veriliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, hükümetin göstericileri bastırma yönteminin "kabul edilemez" olduğunu söylerken, gazeteler Kaddafi ile Blair arasındaki yakın ilişkiye dikkati çekiyor.

Tony Blair son olarak geçen yıl Libya'yı ziyaret etmiş ve Muammer Kaddafi ile bir araya gelmişti. Bu ziyaretin ardından Blair'in İngiliz şirketlerine Libya'da yatırımlar konusunda tavsiyelerde bulunduğu basına yansımış, ancak Blair'in sözcüsü bu iddiaları yalanlamıştı.

Basın, mevcut İngiliz hükümetinin Libya'da artan olay ve protestoların ardından bu ülkeyle arasına mesafe koymaya çalıştığı yorumunu yapıyor. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, İngiltere'nin geçen 5 yılda Libya'ya 2 milyon sterlin yardımda bulunduğuna dikkati çekiyor.

Gazete ayrıca, "ABD'nin Libya 'yanlışı' yüzünden İngiltere'yi eleştirdiğini" yazıyor. Washington'ın, İngiltere'nin Libya ile yeni ticari anlaşmalar imzalamasını eleştirdiğini kaydeden gazete, ABD'nin İngiltere'yi, Kaddafi rejimini meşrulaştırmakla suçladığı yorumunu yapıyor.

-ÇOK SAYIDA İNGİLİZ PETROL ŞİRKETİ LİBYA'DA-

İngiltere-Libya ilişkileri son olarak bir önceki İşçi Partisi hükümeti döneminde, İskoçya'nın Libyalı ajan Abdülbasit El Megrahi'yi serbest bırakmasıyla gündeme gelmişti.

1988'de bir ABD uçağına bomba yerleştirmek ve 270 kişiyi öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan "Lockerbie bombacısı" El Megrahi, Amerikan hükümetinin engelleme çabalarına karşın, 2009 yılında İskoçya tarafından kanser hastası olduğu ve üç ay ömrü kaldığı gerekçesiyle serbest bırakılmıştı. Hala hayatta olan El Megrahi Libya'da kahraman gibi karşılanmış, bir önceki İngiliz hükümeti kararda hiçbir etkisinin olmadığını ve İskoçya'ya baskı yapmadığını savunmuştu. Ancak konuya ilişkin yayımlanan Wikileaks belgelerinde, İngiliz hükümetinin El Megrahi'nin İskoçya'da serbest bırakılması için Libya'ya yasal tavsiyede bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Belgelerde ayrıca, Libya'nın İngiltere'yi, ticaret ambargosuyla tehdit ettiği iddia edilmişti. Bazı Amerikalı senatörler de, İngiliz petrol devi BP'nin Libya'daki çıkarları nedeniyle, El Megrahi'nin serbest bırakılması için lobi veya baskı yapmış olabileceğini söylemişti.

Libya'da başta BP olmak üzere, çok sayıda İngiliz petrol şirketi bulunuyor. Libya ve Bahreyn'e silah ihraç eden İngiltere, bu ülkelerdeki olaylarda göstericilere karşı kullanıldığı gerekçesiyle, silah ihraç izinlerini askıya aldı.

Dünya Haberleri