Bize ulaşan öğrencilerimizi bu konuda uyarmiştık."

Geçen hafta, Kaliforniya'nin San Diego şehrinde 24 Work & Travel öğrencisi'nin pedicab kullandıkları için sınırdışı edilmesi ve Amerikan yerel basınında bu konunun yankı bulması nedeni ile, TADF Work Travel Direktörü Engin İkiz, Türk Amerikan Dernekleri F

 
Kurulan TADF Work & Travel Danışma Hattı'nı yaklaşık 700’un üzerinde öğrencinin arayarak kendileri ile irtibat kurduklarını belirten İkiz; New York ve New Jersey’den San Diego'ya gitmeden önce bazı öğrencileri uyardıklarını ve yasal olarak pedicab işinde çalişamayacaklari'nin nedenlerini ,  muhtemel sonuçları ile birlikte açıkladıklarını dile getirdi. İkiz, Turkiye’ye döndükten sonra, Amerika'ya tekrar gelememe riski oldukları halde , bazı öğrencilerin bu kadar bilinçsizce davranmasının kendi gelecekleri açısından zararlı olduğunu sözlerine ekledi.
 
Dünya genelinde 2011 yılında 100 bin, 2012’de ise 80–90 bin civarında Work & Travel programına katılan öğrenci olduğunu belirten İkiz, Türkiye’den ise 2011 yılında 10 bin civarında, 2012 yılında 7 bin civarında öğrenci'nin Amerika'ya geldiğini söyledi.
 
"Önleyici, destekleyici ve tamamlayıcı düzenlemeler gerekiyor."
 
Work & Travel Danışma Hattı'na gelen birçok hukuki sorular ve sorunlar konusunda da öğrencilere yardım ettiklerini belirten İkiz; Türkiye'deki acentalarin da gelen öğrencilere bu konuda daha aydınlatıcı ve yol gösterici olması gerektiğini dile getirdi.
 
Work & Travel konusunda hem Amerikan, hem de Türk Dışişleri Bakanlığı ile gerekli resmi makamlara önerilerini sunduklarını belirten İkiz; 2012 yazında TADF Work & Travel Danışma Hatti’na gelen şikayetleri değerlendirerek, hazırlanan önerileri su şekilde sıraladı.
 
Önleyici düzenlemeler: Öğrencilerin Türkiye’deyken program hakkında iyi bilgilenmeleri, kendilerini hazırlamaları için çalışmalar yapmaları gerekiyor.
 
Destekleyici düzenlemeler: Öğrencilere, Amerika’ya gittikten sonra yaşanılabilecek sorunlar hakkında çözüm yollarının sunulması gerekiyor, öğrencilerin hakları ve sorumlulukları hakkında TADF tarafından ücretsiz danışmanlık hizmetinin devam etmesi  planlanıyor.
 
Tamamlayıcı düzenlemeler: Programda yer alan sponsorlar Amerikan Hükümeti tarafından denetleniyor. Sponsorlar da Türkiye’deki acentaları denetlenmek için onlardan bir dizi doküman istiyor. Bazen acentaların sağladığı dokümanları onaylamada sponsorlar bilgi eksikliği yaşayabiliyorlar. Amerikan Konsolosluğu ise her vize başvurusunu kendi şartları içerisinde sponsor/acenta ayırımı yapmadan bireysel olarak değerlendiriyor. Amerikan Konsolosluğu, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında acentaların performansları konusunda en fazla bilgi ve deneyime sahip. Fakat, düzenleme yapma konusunda yetki ve kaynakları bulunmuyor. Oysa, acentaların düzenlenmesi ve denetlenmesi büyük önem arzediyor.  Bu konu uzerinde, iki ülke'nin  resmi makamlari'nin yasal düzenleme ve denetleme yapmasi;  programi daha'da güclendirecegine inaniliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri