Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 19-20 ve 26-27 Haziran tarihlerinde yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı sonuçları ile sınavsız geçiş kapsamında tercih gönderen 1 milyon 104 bin 763 adaydan 561 bin 3 aday, üniversitelerin lisans ve ön lisans programlarına yerleşti. Üniversitelerin lisans programlarında 33 bin 99, önlisans programlarında 77 bin 702 kontenjan boş kaldı.
EBEVEYNLERİ GİBİ DÜŞÜNMÜYOR
LYS'de Matematik-Fen puan türünde Türkiye birincisi olan İzmir Fen Lisesi öğrencisi Arman Özdemir, pek çok vakıf üniversitesinden gelen teklifleri geri çevirerek, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ni seçti. Anne ve babası doktor olan Arman Özdemir, meslek tercihinde mühendislik dedi. Bir özel üniversitenin ev, otomobil, doktor babasının maaşı kadar aylık burs teklifini de geri çeviren şampiyon, "Bana hiç maddi sıkıntı yaşamadan ev, otomobil sahibi olarak öğrenim görebileceğim bir ortam sundular. Ancak ben kafaya Boğaziçi'ni koymuştum, bir tek orayı tercih ettim. Annem babam doktor; ama onların yaşadığı sorunları gördüm, doktorluğu da sevmedim. Hedefime kavuştum, çok mutluyum' diye konuştu.
Başkanın oğlu TOBB'da okuyacak
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın tercihleriyle yakından ilgilendiği oğlu Ömer Baran Özcan, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nde okuyacak. Ömer Baran, ikinci tercihine yerleşmiş oldu. Ankara'da faaliyet gösteren ve bir vakıf üniversitesi olan TOBB ETÜ, 2003 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce kurulmuştu.
En çok yerleştiren Antalya
LYS yerleştirmelerine göre Antalya, il bazında Türkiye birincisi oldu. Önlisans ve lisans düzeyinde en yüksek oranda öğrencinin yerleştirildiği Antalya'yı, Muğla ve Kırklareli takip etti. 34 bin 941 öğrencinin sınava girdiği Antalya'da yüzde 25.37 yerleştirme oranıyla 8 bin 867 öğrenci lisans, 5 bin 125 öğrenci önlisans ve 4 bin 289 öğrenci ise açıköğretim fakülteleri olmak üzere toplam 18 bin 281 öğrenci üniversitelere yerleşmeyi başardı. Üç büyük illerden Ankara, İstanbul ve İzmir'de ise başvuran adayların yüzde 50'si bir üniversite programına yerleşebildi.
1467 okul birincisi üniversiteli olamadı
Okul birincisi 7 bin 917 kişiden 1467'si herhangi bir üniversiteye yerleşemedi. YGS'ye başvuran 7 bin 810 ile sınavsız geçişe başvuran 107 olmak üzere toplam 7 bin 917 okul birincisi adaydan, 6 bin 450'si bir üniversite programına yerleşmeye hak kazandı. Kızlardan okul birincisi 4 bin 366 aday, erkeklerden okul birincisi 2 bin 84 aday üniversiteye girdi. Böylece okul birincilerinden 1467'si açıkta kaldı. Açıkta kalan okul birincilerinden çoğunun meslek lisesi mezunu olduğu bildirildi.
ÖSYM'den aile boyu hayal kırıklığı
ÖSYM sınavı sonucu, Adanalı Eroğlu ailesinin hayatını altüst etti. Handan Eroğlu, 2008 yılında girdiği Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) aldığı 86.717 puan sonucunda Tufanbeyli Devlet Hastanesi'nde 4/B sözleşmeli statüsünde "laboratuvar teknikeri" olarak çalışmaya başladı. KPSS ile kadrolu eleman alınacağını duyunca ÖSYM'ye başvuran Eroğlu, ilk tercihi olan DSİ Mardin Bölge Müdürlüğü'ne tekniker olarak atamasının yapıldığını öğrendi. Ailesiyle birlikte Midyat'a yerleşen, öğretmen eşinini ataması yapılan ve kızı da Midyat Anadolu Lisesi'ni tercih eden Eroğlu, atamasının yapılması için başvurduğu DSİ Genel Müdürlüğü'nden gelen yazıyla yıkıldı. Eroğlu'nun, ÖSYM tarafından 3023 koduyla DSİ Mardin Bölge Müdürlüğü'ne yerleştirilmesine rağmen, Nitelikli Kod Kılavuzu'nda yapılan değişiklikten dolayı ataması yapılamadı. "ÖSYM'nin garantisine güvendiğim için işimden istifa ettim" diyen Eroğlu, Başbakan Erdoğan'a mektup yazarak mağduriyetinin giderilmesini istedi.