Sınava girmek için aileleri ile okula gelen başörtülü öğrenciler, okul yönetimi tarafından içeri alınmadı. Bunun üzerine okul bahçesinde yönetime tepki gösteren aileler polis tarafından diğer öğrencilerin rahatsız olmaması için dışarı çıkarıldı. Okul kapısı önünde uzun bir bekleyiş yapan aileler ve öğrenciler okul yönetime tepkilerini dile getirdi. Torunu sınava giremeyen Necati Uzuntok isimli vatandaş, Çocuklarımızı almadılar. Hepsi ağlıyorlar. Bizi muhatap alan yok." diyerek tepkisini dile getirdi.
Çocuğu sınava giren ancak diğer velilere destek verdiğini söyleyen Mustafa Kılıç ise bu konuda yönetmenliğin olmadığını iddia etti. Öğrenciler bir saat sonra Şehitkâmil İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Çam'ın okula gelmesiyle birlikte sınava alındı. Daha sonra okula gelen Gaziantep İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fikret Atak da okul idaresi ile görüştü.
Okul çıkışında bir açıklama yapan Atak, Sınavlardan sorumlu şube müdürümüz konuyu bana illetti. Küçük bir sıkıntı vardı. Bunun üzerine geldik. Aslında önemli bir şey yok. Yalnız olay biraz abartılmış, büyümüş. Bir iki öğrenci başörtüsü münasebetiyle sınava alınmamış. Gerçi bizim burada temsilcimiz var, bütün okullarda olduğu gibi. Biz olaya müdahale ettik. Geç de olsa sınava alındılar. Mesele halloldu. Okul müdürü sınavdan sorumlu olduğu için ek bir süre tanımadı. Diğer öğrenciler ile birlikte çıktılar. Bir acemilik oldu. Okul müdürümüz yeni gelişmelerden haberi olmayabilir. Bizim Bakanlığımızın Genel Müdürlüğü'nün Sınavlardan Sorumlu Şube Müdürlüğü'nün bilgileri dâhilinde hareket ediyoruz. Yönetmelikte başörtülü öğrencinin sınava girmesi yasak. Biz mağdur olmamaları için tutanak karşılığında sınava aldık. Tabi bu tutanaklar Bakanlığımıza gidiyor. Ama yine son karar Eğitim Teknoloji Müdürlüğümüzündür." Atak, aynı olayın bazı okullarda da yaşandığını ifade etti.
Öte yandan, sınava 1 saat sonra giren öğrenciler soruların tamamını yapamadıklarını ifade ederek, sınavdan bir beklentilerinin kalmadığını belirtti. Sadece 40 dakika içinde sorulara cevaplamak durumunda kaldıklarını belirten öğrenciler, haklarını demokratik yollarla arayacaklarını belirtti.
Sınava alınmayan başörtülü öğrencilerden hükümete protesto
Devlet Parasız Yatılı ve Bursluluk Sınavı'na başörtülü olarak girmek isteyen öğrencilerin sınavdan çıkarılmasını protesto eden bir grup öğrenci ve yakınları basın açıklaması yaparak uygulamanın kaldırılmasını istedi. Grup hükumeti ve bakanlığı protesto etti.
Özgür-Der tarafından organize edilen basın açıklaması İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapıldı. Başörtülü öğrencilerin ve yakınlarının katıldığı basın açıklamasına katılanlar "şifreyi açıklıyoruz: Başörtülüye burs yok, yasakçı hükumet yasakçı bakanlık, herkes için adalet başörtüsüne özgürlük" yazılı pankartlar taşıdı.
Bu sabah yapılan sınava Bakırköy Ticaret Meslek Lisesi'nde girmek istediğini ancak başörtülü olduğu için hakarete uğrayarak sınava alınmadığını belirten Yasemin Kurtuluş, müdür odasına alınarak görevlilerin kendisini adeta sorguya çektiklerini söyledi. Sınava ancak başını açarak ve diğer öğrencilerden ayrı olarak girebileceğinin belirtildiğini anlatan Kurtuluş, bütün engellerin kaldırılarak diğer öğrencilerle aynı haklara sahip olarak sınavlara girmek istediklerini dile getirdi.
Özgür-Der adına basın açıklamasını okuyan Zehra Türkmen ise başörtüsü konusundaki yasakçı tavrın devlet otoritesini kullananlar tarafından ısrarla sürdürüldüğünü belirtti. Bugün yapılan sınavda yaşananların bunu teyit eder nitelikte olduğunu anlatan Türkmen, "Muhtelif yerlerde çok sayıda başörtülü öğrenci sınava alınmadı. Bu nasıl bir özgürlüktür ki, Ak Parti iktidarının yönetimindeki Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bir sınavda çocuklarımız, gençlerimiz İslami kimliklerinden dolayı cezalandırılıyorlar. Bu noktada özellikle hükümete başörtüsü yasağı denilen zorbalığa zalimliğe karşı daha net ve açık bir tutum takınmayı ertelememesi gerektiğini hatırlatıyoruz. Farklı birimlerde uygulanagelen yasakçılık olaylarını işgüzar bazı tiplerin keyfi tutumlarına bağlayan açıklamaların inandırıcılığı giderek azalmaktadır." dedi.