Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan’ın, sırf başörtülü olduğu için GATA’ya hasta ziyaretinin engellenmesi üzerine konuşan Org. İlker Başbuğ’un; “Keşke o olay yaşanmasaydı... Savunmamız mümkün değil” şeklindeki sözlerini değerlendiren siyasiler ve STK temsilcileri, “Madem pişmansınız, o halde yasak talimatlarını kaldırın” dediler.
ASLAN DEĞİRMENCİ’nin haberi
Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un; “Keşke yaşanmasaydı. Bugün bunu savunmamız mümkün değil” dediği olayın yaşandığı yer olan GATA’da; hâlâ “başörtüsü yasağı” devam ediyor... Hanımlar, başörtülerindeki “iğne”leri ve “bone”leri çıkarmaya zorlanıyor... Yani, sadece Emine Hanım’a değil, bütün başörtülülere aynı baskı uygulanıyor... Vakit’e konuşan siyasîler ve STK temsilcileri; “Bu yasadışı ve çağdışı yasaklar kalkmalı ki; Genelkurmay Başkanı keşke demek zorunda kalmasın” dediler
Org. Başbuğ'un, Başbakan Erdoğan'ın eşinin GATA'ya alınmamasıyla ilgili 'Keşke olmasaydı' yönündeki açıklamaları ve MHP’li Oktay Vural’ın sorunu ortadan kaldıracak adımlar atılabileceğini işaret etmesi haksız ve hukuksuz başörtü yasağını yeniden gündeme getirdi. Gelişmeleri değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, açıklamaları "Memnuniyet verici ve olumlu bir gelişme" olarak değerlendirdi. Çelik, “Netice itibariyle olmuş bitmiş bir şeyi geri getirmek mümkün değil ama bundan nedamet duyulması, bunun olmamasını temenni etmek iyi bir gelişmedir. Hem demokrasimiz açısından, hem insan hakları açısından iyi bir gelişmedir. Doğrusunu isterseniz bunu çok olumlu buluyorum" dedi.
YASAK TEMELLİ SON BULSUN
Son gelişmelerin ardından askeri tesislerdeki kıyafet yasağının kaldırılması için uzlaşma ortamının sağlandığını belirten siyasetçiler ve sivil toplum temsilcileri, sorunun artık temelli çözülmesi için gerekli adımın atılması gerektiği konusunda Vakit aracılığıyla yetkililere çağrıda bulundular.
MENDERES: “ÖRTÜ HAK ETTİĞİ HÜRRİYETE KAVUŞTURULSUN”
Eski Parlamenter Aydın Menderes: “Genelkurmay Başkanı ve siyasetçilerden gelen son açıklamalar olumlu ve sevindirici gelişmelerdir. Bu gelişmelerin hayırlı olduğunu düşünmekle beraber artık başörtünün hak ettiği özgürlüğe kavuşması için adım atılmasını diliyorum. Yakalanan bu hava bozulmamalı ve başörtüsü yasağı gündemimizden çıkartılmalıdır. Çözüm Başörtüye özgürlüktür.”
ÇAKIR: “KEŞKE KOMUTANIM”
MÜSİAD Ankara Şube Başkanı Hüdaverdi Çakır: “Başörtü yasağı yüzünden binlerce vatandaşımız mağdur edilmiş, kurumlarda ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmüşlerdir. Bugün geldiğimiz noktada artık bu yasağı sürdürmenin kimseye fayda getirmediğini görmek memnuniyet vericidir. Ancak tereddütlerimiz sürmektedir. Bu tereddütleri gidermek, açıklamalara değil uygulamalara bağlıdır. Evet keşke komutanım, örtülü analar çocuklarının yemin törenlerini tel örgüler ardından izlemeselerdi. Keşke; şehit anaları tören alanlarında örtülerinden dolayı dışlanmasalardı. Keşke; Emine Hanım ve binlerce Müslüman kadın GATA’da ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmeseydi. Ve eşleri başörtülü olan ordu mensupları YAŞ kararları ile gözleri gibi sevdikleri TSK’dan uzaklaştırılmasaydı. ”
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve HİZMET-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan: “Toplumsal hafızamızda ‘keşke olmasaydı’ diyecek o kadar çok mağduriyet var ki. Ancak gelinen süreçte çözüme yaklaşıldığını düşünüyorum. Görünen o ki artık toplumsal konsensüs kapısı aralanmış ve içeriye girebilmek için adım bekleniyor. Artık bu adım atılmalı ve yasak son bulmalıdır. Dünyada kendi vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerine duyarsız erk yoktur. Artık Türkiye’nin de bu sürece dâhil olduğunu görüyorum. Bu süreç desteklenmeli ve toplumun kabul etmediği yasaklardan derhal vazgeçilmelidir.”
TANRIVERDİ: “ÖRTÜ İSLAM’IN ŞİARIDIR VE YASAK SON BULMALIDIR”
ASDER Onursal Başkanı emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi: “Başta askeri tesisler olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarda başörtüsü yasağı son bulmalıdır. Örtü siyasi bir simge değil, İslam’ın şiarıdır. TSK inançlı insanları tehdit olarak algılamaktan vazgeçmeli, eşleri örtülü ordu mensuplarına şüpheli gözüyle bakmamalıdır. Yakalanan bir fırsat olduğu kesindir, ancak temel hak ve özgürlükleri irtica olarak görmekten vazgeçmeden sorunu çözmek zordur.”
YAZICI: “ÇAĞDIŞI YASAKTAN KURUMLAR ARINDIRILMALIDIR”
Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği Genel Başkanı Selahattin Yazıcı: “Toplumsal mutabakat sağlanmış, ancak kurumsal mutabakat bekleniyordu. Bugün geldiğimiz noktada o mutabakatın da sağlandığını görüyoruz. Artık çözüme doğru adım atılmalı ve el birliği ile bu yasaktan kurumlar arındırılmalıdır. Türkiye’nin büyük utancı olan örtü yasağını kangren haline getiren malum medya ve CHP de toplumsal mutabakatı görmeli, yarayı kaşımak yerine ilaç olmalıdır.”
BBP: BU AYIP BİTİRİLMELİ
BBP Genel Başkan Yardımcısı Metin Gündoğdu da, “TBMM’deki görüntülerin ana kaynağı Emine Erdoğan’ın başörtüsü sebebiyle GATA’ya alınmayışıdır. Bir kişinin başörtülü olarak GATA’ya hasta ziyaretine bile gidemeyişi çağdışı ve totaliter bir anlayışın tezahürüdür. Genelkurmay Başkanlığı bu rezalete son vermeli ve bu ayıp bitirilmelidir” dedi.
HÜKÜMETTEN BAŞBUĞ’UN AÇIKLAMALARINA OLUMLU YAKLAŞIM
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeleri, parti genel merkezine gelişlerinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırırken, MKYK üyelerinin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un son açıklamalarından memnuniyet duydukları gözlendi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un açıklamalarına ilişkin bir soru üzerine, “Genelkurmay Başkanımız gerçekten o konuda makul, iyi bir açıklama yapıyor” diye konuştu.
* Manisa 1. Piyade Er Eğitim Tugayı’nda, evlâtlarının yemin törenini izlemek için gelen başörtülü anneleri ve yakınlarını Garnizon’a sokulmadı... Başörtülü analar, yemin törenini tel örgüler arkasından izlemek zorunda kaldılar.
* 23 Aralık 1996’da İzmir Orduevi’nde Pilot Teğmen Bünyamin Yapacak ve eşi Medine Çuhacı’nın düğününde; damat ve gelinin anneleri ve yakınları, sırf başörtülü oldukları için içeri alınmamış, takılarını yağmur altında dışarıda takmıştı.