Bilinçsiz spor, kalp krizi nedeni

Yaz aylarında zayıflamak için bilinçsizce yapılan spor kalp krizini riskini tetikliyor.

Kış aylarında yağ depolayan vücudun birden sporla karşı karşıya kalmasının tehlikeli olabileceğini belirten uzmanlar, bilinçsiz yapılan sporun özellikle kalp krizi riskini artırdığını dile getiriyor. Uzmanlar fazla zaman almayan ufak kontrollerin bu riski ortadan kaldırdığına dikkat çekiyor.

Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Türker Baran spor öncesi kalp sağlığı açısından alınması gereken önlemlerle ilgili bilgi verdi. Soğuk ve uzun süren bir kış mevsiminin geride bırakıldığını aktaran Baran, soğuk hava dolayısıyla insanların metabolizmalarının yavaşladığını ve vücudun karbonhidrat ve şeker üretimini artırdığını belirtti. Bir çok insanın kış aylarında soğuk ve yağışlı hava dolayısıyla egzersiz yapamadığının altını çizen Uz. Dr. Türker Baran, "Kondüsyonumuz azaldı, kilo aldık. Şimdi kimimiz sağlık sebepleri, kimimiz ise estetik nedenlerden ötürü yeniden fit olmak, kondüsyon kazanmak için egzersiz yapmaya hazırlanıyoruz. Ancak bunun için bedenimizi ter dökmeye hazırlamamız çok önemli." şeklinde konuştu.

Egzersiz sırasında vücudun toplam oksijen ihtiyacı normalin 12 katına çıktığını dile getiren Baran, "Bu talebi, dakikada pompaladığı kanı 42 litreye kadar artırabilen kalp karşılar. Bunu önce dakikadaki artış hızını artırarak, sonra da kasılma ve gevşeme sırasındaki hacimlerini ayarlayarak sağlar. Vücutta kan akışı bu sırada aktif olmayan kaslardan egzersize katılan kaslara kayar. Tıpkı ağırlık kaldıran kişilerin kas yapması gibi, kalp de iş yükü arttığında zamanla kas yapar. Esas olarak kanın vücuda pompalanmasından sorumlu sol karıncığın hacim ve kas yapısında artış olur. Bu artış genelde ileri boyuta varmaz, ancak uzun dönemde olumsuz gelişmelere zemin hazırlayabilir." diye konuştu.

- "BASİT KONTROLLER HAYAT KURTARIYOR" -

Ani ve beklenmedik ölümlerin gençlerde nadir olarak görülsede dramatik bir olay olduğunu dile getiren Baran şöyle konuştu: "Otuz yaşın altında ani ölüm yüz binde 2 -7 kişide görülür ki bunların % 8'i egzersizle ilgilidir. Otuz yaşın üzerinde görülen ani ölüm ise yüz binde 50-60'tır. Bu ölümlerin % 2-3'ü egzersiz sırasında meydana gelir. Otuz beş yaşın üzerindeki sporcularda en sık görülen ölümler kalbi besleyen damarlardaki (koroner arterler) hastalıklarından kaynaklanır. Aslında koroner rahatsızlıklar tüm dünyada birinci sırada yer alan bir ölüm nedenidir." ifadelerini kullandı.

Tüm bu tehditlerin insanları egzersiz yapmaktan alıkoymaması gerektiğinin de altını çizen Uz. Dr. Baran, ufak bir incelemenin kalp sağlığı durumunu ve spor yapmaya engel teşkil edip etmeyeceğini ortaya çıkaracağını bildirdi. Baran, "Spor esnasında ani ölüm riskinin belirlenmesinde klasik fizik muayene bulgularının, rutin kan biyokimyasının değerlendirilmesi dışında istirahat EKG'si, egzersiz testi ve ekokardiyografi çok önemlidir. İstirahat EKG'sinde normal dışı değişiklikler bulunan kişiler mutlaka ekokardiyografi ile egzersiz testlerine yönlendirilmeliler. Spor uzun ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez bir gerekliliktir. Sevdiklerinizle mutlu ve sağlıklı bir hayat sürebilmeniz için spor yapmaya karar vermeniz, kendiniz için alacağınız en güzel kararlardan birisi olacaktır. Ancak unutmayın, spor yapmaya başlamadan önce ve sonrasında yaptıracağınız düzenli kontroller, sizi karşılaşabileceğiniz pek çok sağlık riskinden koruyacaktır. "

Sağlık Haberleri