Bilim Doğu'dan doğmuş.

İslam Bilim Ve Teknoloji Müzesin'de birçok alandan eserler sergileniyor.

Gülhane Parkı'nda açılan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde İslam âlimlerinin astronomi, kimya, tıp ve geometri dallarında verdikleri eserler ve yaptıkları aletler sergileniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Bilimler Akademisi, TÜBİTAK, J.W. Goethe Üniversitesi Arap İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi katkısıyla Gülhane Parkı'nda açılan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, görenleri hayrete düşürüyor... Müslüman bilim adamları, 8. yüzyılda Yunanlılardan aldıkları bilim bayrağını 16. yüzyılın ortalarına kadar taşıdılar.



Fakat nedense daha sonra, bilim dünyasına katkıda bulunan ve insanlığın geleceğini etkileyen yüzlerce buluşları unutuldu. Bu Müslüman bilim adamlarının yaptığı buluşlar, Batılılar tarafından gelecek kuşaklara aktarılamadı.

Yeni kuşaklar, bütün buluşları Batı kaynaklarından, Batılılar tarafından yapıldığını öğrendiler. Bu yanlış inanış, Goethe Üniversitesi Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Fuat Sezgin bu konuya eğilene kadar da sürdü. Bilim tarihi konusunda dünyanın sayılı uzmanlarından olan Prof. Dr. Sezgin, 800 önemli icadın İslam âlimleri tarafından yapıldığını bütün dünyaya kabul ettirdi.



Müslüman bilim adamlarının buluşları, şimdi Gülhane Parkı'ndaki İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nde sergileniyor.

Prof. Dr. Sezgin'in teklifi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğiyle hayat bulan müze, yoğun ilgi görüyor.

Müze yetkilileri, burada sergilenen 140 eserin büyük bir kısmının orijinal olduğunu, eser sayısının kısa süre sonra 800'ü bulacağını açıkladı.

Gülhane Parkı Has Ahırlar binasında 3 bin 550 metrekare alan üzerinde açılan müzede; astronomi, coğrafya, deniz bilimleri, saat teknolojisi, geometri, optik, tıp, kimya, maden, fizik ve mekanik, savaş teknolojisi ve mimarlık dallarında eserler ve aletler sergileniyor.

Eserlerin çağdaş bir şekilde sergilendiği müzenin yapımı için 24 milyon YTL harcama yapıldı.

SERGİLENEN BULUŞLAR

Sinüs: Arapçadaki cib terimi, Latinceye cep manasına gelen sinüs olarak tercüme edildi.

Kimya: Cabir bin Hayyan, kantitatif ve kalitatif prensiplere dayanan bir bilim olarak kimyayı kurdu. Batı, bu seviyeye 900 sene sonra ulaştı.

İlk rasathane: İlk uzay gözlemevi Halife El-Me'mun zamanında (9. yüzyıl) Bağdat ve Şam'da kuruldu.

Matematik: 950 yılında Ebu Cafer el Hazin, parabol konstrüksiyonu kullanmak suretiyle üçüncü dereceden bir denklemi çözdü.

Astronomi: 9. yüzyılda Güneş'le Dünya'nın yıllık en uzak mesafesinin değişken olduğunu fark eden Müslümanlar, yörüngedeki ilerlemenin 12,09 saniye olduğunu saptadı.

Trigonometri: Trigonometriyi 13. yüzyılda Nasıruddin et-Tusi kurdu. Coğrafya: Biruni, 11. yüzyılda enlem ve boylam derecelerini hesapladı.

Da Vinci'nin şifresi çözüldü: Leonardo da Vinci'nin resimlerini çizdiği aletleri İslam âlimleri buldu.

MÜZENİN MİMARI: FUAT SEZGİN

50 yılı aşkın bir süredir İslam bilimleri tarihi araştırması yapan Prof. Dr. Fuat Sezgin, bilimler tarihi konusunda dünyanın önde gelen otoriteleri arasında. 1982'de J.W. Goethe Üniversitesi Arapİslam Tarihi Enstitüsü'nü ve 1983'te buradaki müzeyi kurdu.

Kültür-Sanat Haberleri