Beyoğlu Belediyesi'nden Okmeydanı için 'riskli alan' kararı!

Okmeydanı'nın Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa ve Piyalepaşa mahallerini kapsayan yaklaşık 1 milyon 600 bin metrekarelik bölgeyi 'riskli alan' ilan eden karar, Beyoğlu Belediyesi Meclis'inden oyçokluğu ile geçti.

Yaklaşık 82 bin nüfusun barındığı Okmeydanı'nda 18 bin 800 konut ile 5 bin 500 ticaret alanı bulunuyor. Okmeydanı zemininin olası bir İstanbul depreminde risk oluşturduğu anlamına gelen ve kentsel dönüşümün önünü açan ‘riskli alan' kararı ile 5 bin 600 binanın bulunduğu bölgenin yıkılarak yeniden yapılanması planlanıyor. Kentsel dönüşüme itiraz eden Okmeydanı Çevre Koruma Derneği "Hisseli tapu değil, bağımsız tapu verin" uyarısında bulunuyor.     

 
KONUT STOĞU BEKLENEN İSTANBUL DEPREMİ KARŞISINDA RİSK TEŞKİL EDİYOR
 
Beyoğlu Belediyesi imar komisyonu raporunda yer alan ifadeler şöyle:
 
"Plansız bir şekilde, mühendislik bilimi ve kontrolünden uzak, etap etap kat artışı ve eklentiler şeklinde yapılaşan bölgede konut stoğu oldukça sağlıksız durumdadır. Günümüz şartlarına göre ekonomik ömrünü yitirmiş ve beklenen İstanbul depremi karşısında risk teşkil eden yapılar niteliğindedir. Bu durum bölge yaşayanları için büyük yaşam riski oluşturmaktadır."
 
KENTSEL DÖNÜŞÜMLE KENDİ KURALLARINA UYMAYA ZORLUYORLAR
 
İlçe Belediye Meclisi'nde görüşülen karara CHP, riskli alan kararı verilmeden önce "gerekli tespitlerin yapılması ve konuya ilişkin raporların hazırlanması gerekir" diyerek itiraz etti. CHP'li meclis üyesi Ertuğrul Gülsever "Riskli alan ilan edilmesi için bilimsel veriye dayalı bir bilgi yok. Sizin yeriniz tapulu bile olsa, riskli alan ilan edildiğinden itibaren imar faaliyetinde bulunamazsınız, bankadan kredi bile alamazsınız. Burayı boşaltmanız gerekiyor, kentsel dönüşümle kendi kurallarına uymaya zorluyorlar" diye konuştu. 
 
TAPU İŞLEMLERİ BİTMEDEN BAŞLAYACAK KENTSEL DÖNÜŞÜME İTİRAZ 
 
30 Mart yerel seçimleri öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Okmeydanı'nda 176 kişi tapularına kavuşmuştu. Ancak 1960'lı yıllarda göçlerle kurulan ve arsa tapusu bulunmayan mahallede yaşayanlar mülkiyet sorunu çözülmeden verilen ‘riskli alan' ilanının hak kaybına neden olacağı görüşünde. Okmeydanı Çevre Koruma Derneği yöneticisi Eraslan Alkılıç bu süreçte tapu fiyatlarında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi:
 
"Biz burayı işgal etmedik, bedava almadık. Memleketten göç ederken barınma hakkını devlet düşünmedi, vatandaş kendi imkanları ile buraları yaptı, satın aldı. 2009 yılında belediye buradaki emlak değerlerini yüzde 450 attırdı. Metrekaresini 51 liradan 180 liraya çıkardı. Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle bir artış olmamıştır" diye konuştu. Hak sahiplerine 4706 sayılı kanunla tapu satışına başlandığını belirten Alkılıç, "12 bin insan müracaat etti ama tapu alan 300 kişi ya var ya yok. Çoğu eski tapusunu yenileyenler. İnsanların tapu alacak güçleri yok" dedi.
 
HİSSELİ TAPU DEĞİL, BAĞIMSIZ TAPU İSTİYORUZ
 
Tapuların ada ölçeğinde değil, parsel bazında verilmesi gerektiğini savunan Alkılıç, " 'Hisseli tapu değil, bağımsız tapu verin' diyoruz. Biz güle oynaya buraları size teslim edelim' diyoruz. Belediye kesinlikle buna yanaşmıyor. Belediye parkları, bahçeleri birleştirerek arsa stoğu yapıyor" şeklinde konuştu.
 
Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını vurgulayan Alkılıç, "Kentsel dönüşüme karşı değiliz ama yerinde dönüşüm istiyoruz. Her yerde yapılıyor, neden  bu 5 mahalle seçildi? Burayı boşaltmak niyetindeler. Okçular Tekkesi'ni sit alanı ilan etmek ve insanları yerinden yurdundan etmek istiyorlar. Biz rant peşinde değiliz. Bir yerin değeri binayla ölçülmez, içindeki ile değer taşır" dedi.
 
Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Okmeydanı'na ilişkin 1/5 bin ve 1/binlik imar planlarına ve 3194/18 sayılı uygulamaya karşı idare mahkemesine dava açtı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri