Star’ın haberine göre, Türkiye enerji açığını düşürmek amacıyla vergi indirimine gidiyor. Çevre kirliliğini azaltma ve enerji verimliliğinin sağlanması amacıyla 3 ayaklı çalışma yürütülüyor. Isı yalıtımının teşvik edilmesi amacıyla yalıtım yaptırmak isteyenlere, alacakları ürünler için taksit kolaylığı sağlanacak. Enerji tüketiminde cimri beyaz eşyaların kullanılmasının yaygınlaştırılması amacıyla verimlilik sınıfına göre ÖTV oranları farklılaşacak. Üçüncü olarak ise karbondioksit salınımı düşük olan araçlara vergi teşviki gelecek. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in dün Komisyon’da yaptığı 2015 bütçe sunumuna göre tasarrufları özendirmek amacıyla vergi sistemi de gözden geçirilecek.
Mazlumlara sahip çıkan bir bütçe
Şimşek’in konuşmasında yer alan bilgilere göre akaryakıt sektöründe vergi kayıp kaçağının tespiti ve önlenmesi kapsamında ÖTV Takip Sistemi Projesi 1 Ocak 2015’ten itibaren uygulamaya geçiyor.?Şimşek, sunuşunda şu ifadeleri kullandı: “Bu bütçe 81 vilayetimizi mamur edecek, refahı adil dağıtacak, 77 milyona daha kaliteli hizmet götürecek bir bütçedir. Bu bütçe muhacirlere ve mazlumlara sahip çıkan bir bütçedir.”
2015 BÜTÇESİNDE NELER VAR
VERGİ CEZALARINA CAYDIRICI YAPI
Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı yasalaşmayı beklerken, Maliye Bakanlığı Vergi Usul Kanunu’nu da yeniden yazıyor. Sadeliği ve vergiye uyumun maliyetinin azaltılmasını öngören Kanun çalışması ile vergi cezalarının vergiye gönüllü uyumu sağlayacak şekilde caydırıcı bir yapıya kavuşturulması esas alınıyor.
PATRONLARIN UÇAĞINA E-HACİZ
Maliye Bakanlığı yeni yılda tahsilatın etkinliğini artırıyor. Kamu alacaklarının takibini kolaylaştırmak amacıyla çalışma başlatıldı. Borçlu mükelleflerin bankalar nezdindeki hak ve alacaklarının elektronik ortamda haciz işlemlerine devam edilirken, vergi borcu takan zenginlerde kıskaca alınıyor. Motorlu kara taşıtlarının, iş makinelerinin, gemilerin, sivil hava araçları ile gayrimenkullerin de elektronik ortamda haczedilmesine yönelik çalışmalar da sürüyor.
AİLE HEKİMLİĞİNE 4.8 MİLYAR TL
Sağlık yardımlarının devam edeceği 2015 yılında aile hekimliği 81 ilde uygulanmaya devam edecek. 2015 yılında aile hekimliği uygulaması için bütçede 4.8 milyar lira kaynak ayrıldı. Gelecek yıl sosyal harcamalar için ayrılan kaynak miktarı ise 32.9 milyar TL. Bu rakamın 4.5 milyar TL’si engelli evde bakımı için ayrıldı.
DOĞU İLLERİNE 41 MİLYAR YATIRIM
Maliye Bakanı Şimşek, yeni yatırım teşvik sistemi sonuçlarını da açıkladı. Yatırım teşvik sisteminin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5. ve 6. Bölgelere yapılacak yatırımlar kapsamında 4 bin 331 yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini aktaran Şimşek “Bu kapsamda öngörülen sabit yatırım tutarı 41.4 milyon TL, öngörülen istihdam ise 157 bin 415 kişidir” dedi.
YATIRIMCIYA DAMGA VERGİSİ VE HARÇ MÜJDESİ
Yeni yıl bütçesinden bir müjde de damga vergisi ve harçlar için çıktı. Maliye Bakanlığı yatırım maliyetlerinin azaltılması ve tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi amacıyla Damga Vergisi Kanunu ve Harçlar Kanunu’nu gözden geçiriyor. Bu kapsamda sözleşmeler üzerinde oluşan vergisel maliyetler analiz ediliyor. Yatırımcıların başlangıç maliyetleri kapsamında ortaya çıkan vergisel yüklerin azaltılması üzerinde duruluyor.
ÖZEL OKULLARA 625 MİLYON TL KAYNAK
2015 yılı bütçesinde özel okullara da önemli miktarda destek sağlanacak. Özel okullarda eğitim ve öğretime devam edecek öğrencilere 2.500-3.500 TL arasında değişen tutarlarda destek sağlanacak. Bu kapsamda 2015 yılı için bütçeye 625 milyon liralık ödenek tahsis edildi. Organize sanayi bölgelerinde açılan özel mesleki ve teknik eğitim okullarına öğrenci başına 4.500-5.500 TL arasında destek verilecek.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE 4.8 MİLYAR BURS VE KREDİ
Yeni yılın bütçesinde Okul Sütü Programı için bütçede 182 milyon liralık ödenek öngörülürken, üniversiteler için kesenin ağzı açılıyor. Üniversitelerin bütçesi 18.5 milyar TL’ye çıkarılırken, 1.4 milyon üniversite öğrencisinin burs ve öğrenim kredisi için 4.8 milyar Türk Lirası kaynak ayrıldı. 2014 yılında aylık 300 TL yükseköğretim öğrencilerine verilen aylık bursun 2015 tutarı yıl sonunda belli olacak. Burs miktarında yaklaşık 30 TL gibi enflasyon oranında artış bekleniyor. Gelecek yıl devlet yurtlarında kalan üniversite öğrencilerine beslenme yardımı amacıyla 625 milyon liralık kaynak ayrıldı.
EĞİTİME 62 MİLYAR KAYNAK
2015 yılı bütçesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na yüzde 11.3’lük artışla 62 milyar TL ödenek tahsis edildi. Eğitimde kaliteyi artırmak için uygulamaya konulan FATİH Projesi için 1,4 milyar lira kaynak ayrıldı. Gelecek yıl ilköğretim ve ortaöğretim programlarına devam eden 320 bin öğrenciye burs sağlanacak. Öğrencilerin barınma ihtiyaçları, ücretsiz kitap dağıtımı ve taşımalı eğitim için de toplam 3.5 milyar liralık kaynak ayrıldı.