Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması sonuçlarına göre, 7-8 yaş grubundaki çocukların yüzde 22.5'i şişman, yüzde 2,1'i zayıf olarak belirlendi. Araştırmada, şişmanlığın yüksek olduğu bölgeler sıralamasında Doğu Karadeniz yüzde 18,3 ile başı çekerken, İstanbul yüzde 12,4 ile ikinci sırada yer aldı. Ege Bölgesi'ndeki şişmanlık oranı ise yüzde 10,8. Şişmanlığın düşük olduğu bölgeler ise Kuzeydoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da yüzde 3,6, Doğu Anadolu'da ise yüzde 4,2 olarak tespit edildi.
5 BİN ÇOCUK İNCELENDİ
Araştırma, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi ile Dünya Sağlık Örgütü işbirliğiyle yapıldı. Araştırma, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği kriterler çerçevesinde mayıs-haziran 2013 tarihinde 78 ekip tarafından, 67 ildeki 163 kentsel, 53 kırsal olmak üzere 216 okulda 5 bin 101 öğrenci ile yapıldı. Proje kapsamında öğrencilerin boy uzunlukları ve vücut ağırlıkları ölçüldü, velilerle öğrencilerin beslenme ve fiziksel aktivite davranışları ile ilgili anket uygulandı.
YÜZDE 60'I CİPS YİYOR
Türkiye çocukluk çağı (7-8 yaş) şişmanlık araştırması sonucunda elde edilen verilere göre, erkek çocuklarda beden kitle endeksine göre şişmanlık yüzde 23,3 olarak tespit edilirken, kızlarda yüzde 21,6 olarak belirlendi. Buna göre, 7-8 yaş grubundaki çocukların yüzde 22.5'i şişman, yüzde 2,1'i zayıf. Araştırma sonuçlarında her 6 çocuktan 5'inin her gün kahvaltı yaptığı, ailelerin yüzde 42,8'inin de çocuklarına her gün taze meyve yedirdiği ortaya çıktı. Çocukların yüzde 50'sinin haftada 1-3 kez şeker içeren gazlı içecekleri, yüzde 60'ı cips ve patlamış mısır, yüzde 56 oranında da şekerleme ve çikolata tükettikleri belirlendi.
Doğru beslenme ve hareket önemli
'Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması' Sonuç Toplantısı'nda konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin obezite ile mücadelede önemli adımlar attığını belirterek, başarı için mutlaka doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiğinin altını çizdi. Müezzinoğlu, 'Can boğazdan geldiği gibi can boğazdan da çıkar. Bu nedenle alınan her yiyeceğe dikkat edilmeli' diye konuştu. Sağlıklı beslenme kadar fiziksel aktivitenin önemine de dikkati çeken Müezzinoğlu, hareketli yaşamın yaşam biçimi haline dönüşmesi gerektiğini dile getirdi.