BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Lale Camcı, sürekli huzursuz duran ve uyku bozukluğu yaşayan bebeklerin büyük bir bölümünün reflü olabileceğini söyledi.
Reflünün çocuklarda gelişme geriliğine yol açtığını belirten Dr. Camcı, bu tür durumlarda mutlaka tedavi uygulanması gerektiğini kaydetti.
İlaç kullanımının yanıt vermediği ya da bebeğin büyümesi ile düzelmesi beklenmeyen nadir durumlarda cerrahi müdahalenin yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Camcı, "Reflü çocuklarda bir süre sonra kendiliğinden geçer. Ancak geçmemesi halinde mutlaka bir uzmana gidilmesi gerekir. Aksi halde çocukta gelişme geriliğine yol açabilir. Akciğer fonksiyonel bozukluğuna sebep olabilir." dedi.
Mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi olarak tanımlanan reflünün, yaşamın ilk 3 ayındaki bebeklerin yarısından fazlasında rastlandığını ve bunun fizyolojik (olağan) bir durum olduğunu aktaran Dr. Camcı, "Bebek büyüdükçe ve mide kapak düzeneğini oluşturan yapılar geliştikçe reflü belirtileri giderek yok olur ve 12-18 ay sonunda nadiren devam eder." ifadesini kullandı.
Dr. Camcı, reflüsü olan bir bebekte, tükürme, kusma, öksürük, huzursuzluk ve uyku bozukluğu, eslenme güçlüğü kakada ya da kusmukta kan görülebileceğini açıkladı.
Çocuklarda kendiliğinden yok olan reflünün beslenme yetersizliğine bağlı gelişme geriliği, huzursuzluk, ağrı nedeni ile beslemeyi reddetmek, solunum sorunları, yemek borusunda hasara bağlı kan kaybı sonucu kansızlık, tekrarlayan kulak ve sinüs enfeksiyonları gibi önemli sorunlara sebep olabileceğine dikkat çeken Dr. Camcı, bu tür durumların görülmesi halinde bebeğin mutlaka bir uzmana götürülerek tedavinin başlanması gerektiğinin üzerinde durdu.
Reflünün bebek ve küçük çocuklarda kullanılan tanı yöntemlerini kullanımının oldukça güç olduğuna işaret eden Dr. Camcı, "Tanı çoğu kez anne babanın anlatımı ve muayene sonucunda konulur. Nadir durumlarda ilaçlı yutma testi, endoskopi ya da phmetri kullanılabilir." diye konuştu.
Dr. Camcı, bebeklerde reflü sorununda alınacak tedbirleri şöyle sıraladı: "Bebek az az, sık sık beslenmeli ve öğün sonrası fazla hareket ettirmemeli. Gaz çıkarması için karnına basınç uygulanmamalı. Öğün sonrası yatırıldığında bebeğin başı ve gövdesi 15-25 derece yukarıda ve başı yanda olmalı. Besinlerin koyu kıvamlı olması kusmayı ve reflüyü azaltacaktır. Ticari olarak satılan anti reflü mamaların yanı sıra kıvam koyulaştırıcılar da bebeğin yaşı ile uyumlu olmak koşulu ile kullanılabilir. Yalancı meme kullanımı salya salgısını artırdığı mide boşalımını da hızlandırabileceğinden yararlı olabilir. Daha büyük çocuklarda akşam yemeklerini yatmadan en az 2 saat önce yenmesi yüksek yastık kullanılması reflüyü attırabilen domates, gazlı içecekler, salçalı yağlı gıdalar, kahve ve çikolata tüketiminden kaçınılmalıdır."
Dr. Camcı, bebeklerde reflünün tedavisi için mutlaka bir uzmana danışılması gerektiğini ve ilaçla tedavinin mümkün olmaması halinde ise cerrahi müdahalenin uygulanması gerektiğinin altını çizerek, " İlaç kullanımın yalnızca çocuk hastalıkları ya da çocuk gastroenterolojisi uzmanı önerdiğinde mutlaka kullanılmalıdır. Reflünün sık akciğer enfeksiyonları ya da gelişme geriliği gibi ciddi sorunlar yarattığı unutulmamalıdır. İlaç kullanımının yanıt vermediği ya da bebeğin büyümesi ile düzelmesi beklenmeyen nadir durumlarda cerrahi gerekebilir." şeklinde konuştu.
(CİHAN)