BDP'nin Oyları Patladı!

A&G Araştırma Şirketinin Sahibi Adil Gür'e göre çözüm sürecinde AK Parti oy kaybetti, MHP ve BDP oylarını artırdı.

A&G Araştırma Şirketinin Sahibi Adil Gür, MHP ve BDP'nin oylarını üç-dört puan artırdığını iddia etti. Bu duruma göre MHP yüzde 17'e, BDP de yüzde 11'e yükseldi.

Adil Gür, 2014'e kadar Türkiye bölünüyor mu endişelerinin boşa çıktığı görülür ve çatışmasızlık devam ederse AK Parti'nin oylarını artıracağı görüşünde.

Türkiye tarihi bir süreçten geçiyor. Kafalar fena halde karışık. Ülke bölünüyor mu sorusu gündemden düşmüyor. Bir yandan da PKK'lılar ülkeyi terkediyor. İşte bu ortamda kamuoyunun nabzı merak konusu oldu. Akşam gazetesi A&G Araştırma Şirketinin Sahibi Adil Gür ile görüştü. İşte o söyleşiden bir bölüm:

MİLLİYETÇİLER YÜKSELİŞTE

- BUGÜNE kadar yaşanan gelişmelere bakarsak süreç MHP ve BDP'ye yaramış gibi görünüyor. Milliyetçi partilere yani... Tabii bu kalıcı mıdır bunu önümüzdeki dönemde orta ve uzun vadede göreceğiz ama hepsinden önemlisi burada dikkat çekici olan BDP'deki oy oranındaki artıştır. BDP oyları daha kalıcı olacaktır. Bugün MHP 2011 seçimlerinin yaklaşık üç dört puan daha üzerinde görünüyor. BDP de  2011 seçimlerinin yine üç dört puan üzerinde görünüyor. Tabii 2011'de BDP parti olarak seçime girmediği için bağımsızların ne kadarı BDP ne kadarı değil sorularını akla getirebilir ama o bağımsızların oy oranlarının çok önemli bir bölümü BDP'li adaylara verilen oylardı. O nedenle ben BDP'nin bugün yakın zamana kadar sadece Doğu ve Güneydoğu'da Akdeniz Mersin Adana gibi illerdeki yaşayan Kürtlerin oylarını alan bir parti iken bugün batıda yaşayan Kürtlerin de önemli bir bölümünün rağbet ettiği bir parti haline gelmiştir. Altını çizerek tekrar söylüyorum: 2014 seçimlerinde BDP'nin aldığı oy oranında bunu net olarak göreceğiz. Baraj sorunu yaşamayacak.

AK PARTİ OY KAYBETTİ

- 2014 seçimlerinde şu olacak demek mümkün değil sürecin nasıl ilerlediğine bakarak buna cevap vermek mümkün. Birincisi bugün AK Parti  2011'de aldığı oyun üç dört puan altında gözüküyor. Yani bu süreç AK Parti'ye oy kaybettirmiş görünüyor. Bunda tabii muhalefet partilerinin tavrı özellikle MHP'nin sert direnci mutlaka etkili oluyor. İkincisi söylediğim gibi Öcalan ile yapılan görüşmelerin tamamı ile legal olarak kamuoyu önünde yapılıyor olması da. AK Parti'li seçmenin önemli bir bölümü tarafından kızgınlığa neden olmuş olsa bile henüz oy kaybına neden olmamış gibi görünüyor. Yani AK Parti'nin oy kaybı sınırlı gözüküyor. Şayet 2014'e kadar Türkiye'de bu çatışmasız ortam devam eder, şehit cenazeleri gelmez, ölümler olmaz ve bununla birlikte sokaktaki vatandaşın "Vatan elden gidiyor mu? Türkiye'nin sınırları mı değişiyor? Türkiye bölünüyor mu?" endişelerini beraberinde getirmezse AK Parti oylarına olumsuz değil, olumlu yansıyacağını görüyorum. Bugün olumsuz gibi görünse de... Ama bunu daha önce de söylemiştim sokaktaki vatandaşın kafasında "eyvah Türkiye bölünüyor mu? Türkiye sürünüyor mu? Misak-ı Milli sınırlarına bir halel mi geliyor?" gibi bir endişeye sebep olur ise bu AK Parti için çok ciddi bir çöküş sürecinin başlangıcı da olabilir. O nedenle hâlâ hükümet sırat köprüsünün üzerindeki o kılıcın ağzında ince uzun yolda ilerliyor diye düşünüyorum.

BDP'NİN OYU İKTİDARDAN

- 2014'e kadar çatışma olmazsa BDP mevcut durumunu korur. Çünkü bu sürecin burada iki tane enteresan şey var. Bir BDP oyunu kimden alır? BDP'nin oyunu MHP ve CHP'den oy alması mümkün değil. Çünkü BDP etnik milliyetçilik üzerine siyaset yapan bir parti dolayısıyla Kürt kökenli seçmenlerden oy alması lazım. CHP ve MHP'ye oy veren Kürt kökenli seçmen yok mudur vardır ama çok az sayıdadır sınırlıdır. Türkiye'deki Kürt kökenli seçmenlerin iki partisi var biri AK Parti diğeri BDP dolayısıyla BDP oylarındaki her artış AK Parti hanelerine azalış olarak yazılacaktır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Perde Arkası Haberleri