Başkanlığını Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in yaptığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği, yeni anayasa önerilerini Meclis’e gönderdi. Bölgesel yönetim isteyen birlik, oluşturulacak bölge yönetimlerinin de, bölgenin tarihi kimliğine göre isim, merkez ve sembol belirleme hakkı olmasını önerdi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği yeni anayasa önerilerini Meclis Başkanlığı’na sundu. Cumhuriyet rejiminin değişen dünyanın gerisinde kaldığını savunan birlik, bölünme korkusundan bölgesel yönetim modeli ile kurtulmanın mümkün olduğunu savundu. Değiştirilemez hükümlere yer verilmemesini isteyen birlik, anayasal yurttaşlık tanımı istedi, kültürel kimliklerin kendilerini ifade etme, koruma ve geliştirme haklarının anayasal güvenceye alınmasını önerdi.
Dışişleri, maliye, adalet ile adli kolluk, ülke savunması ve güvenliği ile ilgili olanlar dışındaki hizmetlerin bölgesel ve diğer yerel yönetimlerce yerine getirilmesini öneren birlik, merkezi kamu idaresinin bunların dışında, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını gidermeye yönelik kaynak oluşturmak, plan ve projeleri bölgesel yönetimle koordineli bir şekilde uygulamakla yükümlü olmasını istedi.
Farklı isim farklı sembol
Her bölge meclisinin bölgesinin temel kurumsal mekanizmalarını oluşturması gerektiğini savunan birlik, bölge kamu idaresinin, bölgenin tarihi kimliğinin karşılığı olan bölge ismini, merkezini ve sembollerini belirlemeye yetkili olabileceği önerisi getirdi.
Bölgesel kamu idaresinin; bölge meclisi ve bölge başkanlığından oluşması, bunların bölge halkınca seçilmesi, alınan kararlarda uyuşmazlık veya anayasaya aykırılık iddialarının Anayasa Mahkemesi’ne ait olması istendi. Birliğin anayasa önerisine göre Bölge Meclisi, ülke meclisine kanun teklifinde bulunma yetkisine sahip olacak, mali özerkliği bulunacak.
Milliyet